Release notes 7.0.0

Wat is er nieuw in de laatste update van de software van Climatools? Je leest het in de release notes!

De oktober release van Climatools is live. En wat voor release. Versie 7.0.0 zit boordevol updates, verbeteringen en nieuwe features. 

Registreer gasketels en groepeer je installaties voor bijvoorbeeld hybride systemen. 

De grootste feature van de oktober release maakt het mogelijk om gasketels en andere installaties te registreren in Climatools. Daarnaast bieden we ondersteuning voor het groeperen van installaties. Daarnaast bieden we Climatools gebruikers ook de verplichte checklijsten voor de aankomende gasketelwet.

Deze checklijsten zijn zorgvuldig samengesteld met experts uit de branche en inmiddels voorwaardelijk goedgekeurd voor gebruik voor de BRL 6000-25 en K25000 certificeringen

Op basis van jullie feedback hebben we een aantal updates doorgevoerd aan de gereedschap module, rapportages, werkbonnen, en installaties. De belangrijkste aanpassingen sommen we hieronder voor je op:

 

 

Installaties

 • Climatools ondersteunt gasketels als installatietype. Bij het toevoegen van een installatie kan je ‘Gas verbrander’ selecteren. Hierdoor kan je gasketels toevoegen ter ondersteuning van de Gasketelwet ( BRL 6000-25 en K25000). Naast de installatiegegevens kan je ook bestanden uploaden en objecten beheren.
 • Climatools ondersteunt ‘overige’ installaties. Bij het toevoegen van een installatie kan je ‘Overige’ selecteren. Hiermee kan je een generieke installatie toevoegen. Met een overige installatie kan je allerhande soorten installaties die niet onder noemer: “Koelinstallatie” of “Gas verbrander” vallen toevoegen. Je zou bijvoorbeeld een zonnepaneel of andere installatie kunnen aanmaken in Climatools. Net als bij een gas- en koelinstallatie kan je ook bij generieke installaties bestanden uploaden en objecten beheren.
 • Installatiegroepering is toegevoegd aan Climatools. Je kan nu meerdere installaties in één benoemde groep zetten. Zo creëer je bijvoorbeeld een hybride installatie waarbij je een warmtepomp en een gasketel in één installatiegroep kan zetten. Om een groep aan te maken, ga je naar het installatie overzicht, selecteer je ‘Groep’ bij de opties “Toevoegen”, en volg je de instructies op het scherm. Je kan ook installaties toevoegen via het nieuwe tabblad ‘Groep’ in de installatiegegevens. Houd er rekening mee dat een installatie momenteel slechts tot één groep tegelijk kan behoren.
 • Het is nu mogelijk om direct een nieuwe relatie toe te voegen bij het aanmaken van een nieuwe installatie. Voorheen was het alleen mogelijk om een nieuw bedrijf toe te voegen. Je kan dus nu een nieuwe relatie of bedrijf aanmaken.
 • Wanneer je een nieuwe installatie aanmaakt, zie je in de klantselectie nu naast de naam óók de plaats- en straatnaam van de klant om ervoor te zorgen dat je de juiste klant kiest.
 • Het veld ‘bereikt vacuüm’ in het logboek geeft nu de juiste decimale waarde.
 • De sectie ‘Mutatie Historie’ van het logboek is hernoemd naar ‘Installatie Historie’
 • In de installatiegeschiedenis, als een mutatie op installatieniveau emissie heeft dan wordt de hoeveelheid emissie nu weergegeven in de mutatiedetails. 

Werkbonnen 

 • Climatools heeft nu checklijsten voor de BRL 6000-25 en K25000. Je kan dus nu ook de werkbonnen gebruiken voor de installatie, reparatie en onderhoud aan gasinstallaties
 • Je kan Google Maps nu openen en gemakkelijk navigeren via een icoon naast getoonde adressen in het CRM en je werkbonnen.
 • Bij het aanmaken van een werkbon zie je in de weergave van het keuzemenu nu ook de locatie informatie van de installatie. Daarnaast kan je ook op locatie zoeken.
 • Het veld ‘Start/Stop compressor’ is nu een vrij invoerveld waar je zelf een getal in kan invoeren.
 • Binnendelen zijn nu toegevoegd aan de .PDF versie van de werkbon.
 • Bij het downloaden van een ‘concept’ werkbon word je gevraagd om in het geval van niet bewaarde gegevens, deze op te slaan. De opgeslagen wijziging worden dan ook op de concept werkbon getoond.
 • In de checklijst als ook in de werkbon PDF is “Zuiggas voor de verdamper” gewijzigd in “Zuiggas voor de compressor”
 • Werkbon velden met een tijdstip worden nu weergegeven met een “uu:mm” zo dat het helder is dat het over uren en minuten gaat.
 • Heb je STEK-nummer aan je abonnement heb gekoppeld en je het Professional- of Enterprise-pakket hebt, is het veld ‘Gebruikt gereedschap’ verplicht bij het invullen van de checklijsten voor koelinstallaties. 

Gereedschappen

 • Net als bij de installatiegezondheid hebben we nu ook een indicator (Rood/Geel/Groen) voor je gereedschappen. Deze indicator geeft weer wanneer de inspectie of kalibratie moet plaatsvinden De indicator is zichtbaar wanneer de velden ‘laatst gekeurd’ en ‘inspectie-interval’ hebt ingevuld.  Je kan de gereedschapstatus ook inzien in je dashboard (onder ‘Mijn gereedschap’). Daar wordt dezelfde informatie getoond maar dan voor het gereedschap die aan jou is toegewezen.
 • Wanneer je een nieuw stuk gereedschap aanmaakt en gelijk een bestand probeert toe te voegen, krijg je nu een bericht in plaats van een foutmelding. 

Koudemiddelen Rapport

 • Voor duidelijkheid, is de titel van de ’emissie’ sectie van het koudemiddelenrapport is gewijzigd in ‘per koudemiddel’.
 • In de tabel ‘per koudemiddel’ hebben we de kolommen ‘Berekende Voorraad’ en ‘Verschil’ verwijderd. De kolom ‘Werkelijke voorraad’ is helemaal naar het einde van de tabel verplaatst. Daarnaast hebben wij twee kolommen toegevoegd:
  • ‘Verklaarde verschil’ toegevoegd die van nu af aan alle mutaties toont die een reden nodig hebben (meer dan 0,05kg)
  • ‘Niet verklaard verschil’ die toont van nu af aan alle mutaties die geen reden vereisen (0,05 kg of minder). 

Overige

 • Een gebruiker aan wie een cilinder is toegewezen, kan die cilinder nu ook vacumeren. Hierdoor hoef je de cilinder niet meer op voorraad te leggen voordat je gaat vacumeren.
 • We hebben verschillende optimalisaties doorgevoerd om de laadtijd van het installatie en- werkbon overzicht en andere lijsten te versnellen.
 • Tabellen (zoals de installatie overzicht) in Climatools zijn geoptimaliseerd en het is nu mogelijk om meerdere individuele items in een lijst te selecteren met de “Ctrl”-toets. Dit is vooral handig als je meerdere werkbonnen wilt downloaden of als je contacten in de CRM wilt samenvoegen.
 • Het ‘Installaties’ rapport geeft nu beter inzicht in de emissies op installatie niveau en vulling per mutatie.

 

Blijf op de hoogte

Misschien heb je al gemerkt dat Climatools ook notificaties heeft. In de Notificaties (rechtsboven) houden wij je op de hoogte van nieuwe features, onderhoudsmomenten, en alles wat er voor jou toe doet.

 

Vooruitzicht

Bij Climatools blijven wij onze software ontwikkelen. Afgelopen maanden zijn wij hard bezig geweest met het ondersteunen van installatiegroepen, Cv-ketels en de checklijsten m.b.t. de gasketelwet (BRL-6000-25). In de komende maanden komt er ook ondersteuning voor onderhoudscontracten. Hiernaast blijven wij ook bezig met andere nieuwe features op basis van de feedback van onze gebruikers. Heb je feedback of goede ideeën? Wij horen het graag! Stuur ons een bericht via de Supportknop in Climatools.

 

Support

Heb je een vraag of hulp nodig? Gebruik dan de Support widget binnen Climatools of stuur een mail naar support@climatools.nl. Op deze manier komt je vraag meteen bij de juiste afdeling terecht en kunnen we zo spoedig mogelijk met jouw verzoek aan de slag. Ook hebben wij een serie ‘how-to’ videos gemaakt over de functionaliteiten van de Climatools software. Mocht je een opfrisser nodig hebben, dan kun je deze video’s op ons YouTube kanaal bekijken. Wil je een notificatie ontvangen voor alle nieuwe video’s die wij publiceren? Abonneer je dan op ons kanaal!

Climatools logo

Stationsplein 45 D1.126


3013 AK Rotterdam


Nederland

010-7620858


info@climatools.nl