De afgelopen periode hielpen wij een groot aantal klanten met de voorbereiding van hun audit en het invullen van het handboek. En met succes, want allemaal haalden ze zonder moeite de bedrijfscertificering F-gassen BRL100 versie 2. In dit blog gaan we dieper in op het handboek en geven we je een aantal handige tips.

Het handboek en je audit

Het handboek is een belangrijk onderdeel van het behalen van je bedrijfscertificering. Het handboek heeft dan ook als officiële titel: Bedrijfscertificering F-gassen BRL100 versie 2.0; Procedures en werkinstructies. Voor je BRL100 audit heb je naast het handboek ook nog je kalibratie en ijkcertificaat van je koeltechnisch gereedschap nodig.

Waaruit bestaat het handboek?

Het handboek bestaat uit drie hoofdstukken. Het kwaliteitsmanagement, Procedures en Processtappen en je Werkinstructies. Hieronder gaan we verder in op de verschillende onderdelen van je handboek.

Kwaliteitsmanagement

Het woord zegt het eigenlijk al. Dit hoofdstuk gaat over hoe de organisatie de kwaliteit bewaakt. Zo is de beleidsverklaring van de directie een belangrijk onderdeel van dit hoofdstuk. Net als een overzicht van de borging, inclusief verantwoordelijken van de interne kwaliteitsbewaking. Het omschrijven van je document en gegevensbeheer hoort hier ook bij. Net als het omgaan met tekortkomingen en klachtenafhandeling.

Procedures en Processtappen

Hierin worden de procedures van de installaties beschreven zoals installeren, lekdichtheids beproeving, vacumeren, vullen, lekkages en oplevering omschreven. Per processtap wordt ingegaan op de exacte procedure, maar ook op de input en output. Ook de wijze waarop het logboek zal worden bijgehouden is een belangrijk onderdeel van elke processtap. 

Werkinstructies

In je werkinstructies omschrijf je je workflow en werkinstructies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de instructie drukbeproeving. Of hoe je de apparatuur vult. Ook het buiten gebruik stellen van apparatuur wordt hierin uitvoering beschreven. Per instructie wordt niet alleen de handeling beschreven. Ook de te gebruiken apparatuur, de voorbereiding, de volgorde van de handelingen en de registratie ervan maken deel uit van de werkinstructies.

Andere belangrijke onderdelen van je handboek/certificering zijn:

  • Personeelsdocumenten: arbeidscontracten, diploma’s en certificering van de werknemers binnen je organisatie.
  • Sales: de inhoud van je offertes en opdrachtbevestigingen.
  • Oplevering: gebruikshandleidingen en (online) logboeken inclusief lekcontroles.
  • Apparatuur: een lijst met gereedschappen en bijbehorende certificaten.
  • Koudemiddelen: je koudemiddelregistratie (fgas-administratie), opslag en beheer.

Hulp bij je bedrijfscertificaat?

Climatools biedt hulp aan bij het behalen van je bedrijfscertificaat en het invullen van je handboek. Dat scheelt tijd en stress. Vul dit formulier in en we nemen zsm contact met je op om je te voorzien van gratis en vrijblijvend advies.