Ik werk nu alweer ruime tijd thuis. En merk hoe fijn het is om contact te houden. Elke ochtend heb ik een digitale meeting met mijn collega’s. Maar ook privé vind ik het belangrijk om mensen te ‘zien’. Zo had ik donderdag een digitale koffie met mijn familie. Schoof ik vrijdagavond aan bij een borrel met vriendinnen. En logde ik maandagochtend weer in om mijn kinderen te laten bijkletsen met hun klasgenootjes.

Welke tool kies je?

Er zijn verschillende applicaties op de markt om contact te onderhouden. Van Skype tot Teams en van Hangouts tot Zoom. Zelf gebruik ik Zoom, wat ik van harte kan aanbevelen. Ben je benieuwd hoe het werkt? Ik loods je hieronder in stappen door de installatie en het gebruik heen.

Hoe werkt Zoom?

Ik heb aan aantal stappenplannen (met duidelijke plaatjes) voor je gemaakt om snel zelf met Zoom aan de slag te gaan:

1: Zoom installeren
2: Meteen een gesprek beginnen
3: Een gesprek plannen voor later
4: Een uitnodiging accepteren
5: Een gesprek voeren met Zoom

FAQ: Ga meteen naar de veelgestelde vragen

1: Zoom installeren

Stap 1: Kies je apparaat

Gebruik je liever je telefoon? Of kies je voor je tablet of laptop? Een telefoon pak je wellicht makkelijker. Maar het is ook prettig je gesprekspartners goed te kunnen zien op een groter scherm van je bijvoorbeeld je laptop. Je kunt Zoom overigens ook op meerdere devices installeren.

Sta 2: Download Zoom

Ga naar de app store of de play store. Werk je op je laptop, bezoek dan de site van zoom en download de software: https://zoom.us/


2: Meteen een gesprek beginnen

Stap 1: Maak een (gratis) account aan

Om een gesprek te kunnen starten heb je een (gratis) zoom account nodig. Deze kun je aanmaken op de site van zoom.

Stap 2: Open Zoom

Stap 3: Klik op ‘New Meeting’.

Stap 4: Nodig gesprekspartners uit

Stap 5: Kopieer je ‘invite’ in een whatsapp bericht of email

Stap 6: Dat was hem, je gesprek kan starten

Ga naar de stap: gesprek voeren


3: Een gesprek plannen

Stap 1: Open Zoom

Stap 2: Klik op ‘schedule’

Stap 3: Voer de gegevens van je meeting in

Vul de titel van je bespreking in, de tijd waarop je wil afspreken en een wachtwoord. Je kunt ook instellen of iedereens video meteen start of dat je gesprekspartners dit zelf kunnen doen (dat vind ik eerlijk gezegd wel fijner..).

Stap 4: Nodig mensen uit

Kopieer de uitnodiging en verstuur deze informatie naar je gasten. Dit kan per e-mail maar ook per whatsapp.

Stap 5: Beeld en geluid aan?

Let op: wanneer je een meeting start kan het zijn dat je beeld en geluid nog uitstaat. Dat zie je doordat er een rode streep door je audio en video iconen staat.

Zet dus zowel je video als je audio aan.

Stap 6: Zorg dat je op de geplande tijd klaar zit.

Je gesprekspartners zullen vanzelf in beeld verschijnen.

Stap 7: Dat was hem, je gesprek kan starten

Ga naar de stap: gesprek voeren


4: Een uitnodiging accepteren

Het accepteren van een Zoom uitnodiging werkt grotendeels hetzelfde. Je start Zoom op en klikt op ‘Join Meeting’. Bekijk je uitnodiging goed. Daarin staat in ieder geval een meeting ID. Soms ook een wachtwoord. Deze vul je in en zo kun je deelnemen aan de meeting.

Stap 1: Klik op de link

In je uitnodiging staat een link. Wanneer je hierop klikt, zal Zoom automatisch starten en naar je gesprek gaan. Mocht dit niet lukken, volg dat de stappen vanaf stap 2.

Stap 2: Open Zoom

Stap 3: ‘Join meeting’

Stap 4: Vul je meeting ID in

Deze vind je in je meeting uitnodiging

Stap 5: Vul het wachtwoord in

In je uitnodiging staat een wachtwoord, vul dit in. Indien het er niet staat kun je deze stap overslaan.

Stap 6: Dat was hem, je gesprek kan starten

Ga naar de stap: gesprek voeren


5: Een gesprek voeren

Iedereen in beeld?

Wil je iedereen tegelijk in je scherm zien (of op een kleiner scherm: zoveel mogelijk mensen) klik op ‘gallery’. Dat is het icoontje met vierkantjes. Mocht je dat niet zien, bijvoorbeeld omdat je op een tablet werkt, probeer eens te swypen (vegen op je scherm).

Voer je gesprek

Hier en daar zal het wat etherdiscipline vereisen, maar over het algemeen is Zoom goed afgesteld en zul je niet teveel last hebben van ‘door elkaar praten’.

hoe werkt zoom

Let op de tijd

In de gratis versie van Zoom heb je een gespreksrestrictie van 40 minuten. Gelukkig waarschuwt Zoom je voordat hij het gesprek beëindigd.

Tip: Als je een Zoom meeting start en mensen uitnodigt, kies dan een passend wachtwoord wat je gasten makkelijk kunnen intypen, maar niet eenvoudig te raden is.


 

Heb je verdere vragen?

Ik werk niet voor Zoom. En heb ook geen aandelen in het bedrijf. Mijn dagelijks werk is het verzorgen van de marketing en communicatie van Climatools, een SaaS oplossing voor de koude- en klimaatinstallateur.

Mocht je vragen hebben over Zoom, het houden van contact of een goede tip hebben, stuur me dan een mail. Ik kan niet beloven overal antwoord op te hebben, maar ga wel mijn best voor je doen. Samen komen we er vast uit.