Lekdetectie is een belangrijk onderwerp. We schreven het al in onze whitepaper over de nieuwe BRL100: de nieuwe wetgeving richt zich steeds meer op het voorkomen van lekkage van f-gassen. Niet alleen moet je vanaf 1 april 2020 de gevonden oorzaak documenteren, ook moet je kunnen aantonen welke maatregelen je hebt getroffen om lekkage te voorkomen.

 

 

 

 

Het belang van lekdetectie

 

 

Het voorkomen van lekkage in installaties die synthetische koudemiddelen bevatten is niet alleen een gunstig voor de portemonnee. Deze zogenaamde (H)CFK’s en HFK’s hebben behoorlijk nadelige effecten op het milieu. Zo brengen (H)CFK’s schade toe aan de ozonlaag. De schadelijke gevolgen van HFK’s op het broeikaseffect zijn zelfs 124 tot wel 22.800 maal groter ten opzichte van de effecten die CO2 op het broeikaseffect heeft. Lekdetectie is dus uitermate belangrijk.

 

 

 

 

Methoden van lekdetectie

 

 

Er zijn verschillende methoden om een lek te detecteren. De methode zal afhangen van de grote van de installatie, de locatie en de beschikbare mankracht en tijd.

 

 

 

 

lekdetectie koudemiddel f-gas

 

 

 

Kalibreer je gereedschap

 

 

Vergeet niet, wanneer je een lekdetectiemethodiek hebt uitgekozen, om je gereedschap jaarlijks te laten kalibreren. Een handige lijst met daarvoor gecertificeerde bedrijven vindt je op de website van de NVKL. Ook gebruikt testgas moet voldoen aan de wettelijke eisen.

 

 

 

 


 

 

 

Zorgeloos werken?

 

 

Dit blog word je aangeboden door Climatools. Met de software van Climatools, die speciaal is ontwikkeld voor de klimaat- en koudeinstallateur, is je f-gassenregistratie en -balans altijd up-to-date, overal bereikbaar en veilig in de cloud. Vanzelfsprekend voldoet Climatools aan de BRL 100 versie 2.0. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende demo of proefversie.

 

 

 

 

Vragen over de nieuwe regels?

 

 

Heb je vragen naar aanleiding van de wijzigingen in de BRL? Neem contact op met jouw brancheorganisatie: STEK of NKVL. Natuurlijk kun je ook terecht bij de certificerend instelling die jouw f-gassen bedrijfscertificering heeft verzorgd. Ook wij bij Climatools helpen je graag verder.