Wat kost een BRL 100 certificering voor bedrijven?

Als bedrijf dat werkt met F-gassen ben je verplicht in het bezit te zijn van een BRL 100 bedrijfscertificering. Met dit certificaat voldoe je aan de wet en weten jij, je monteurs en je klanten zeker dat je installaties kwalitatief, duurzaam en veilig worden geïnstalleerd. Helaas hangt er ook een prijskaartje aan het behalen van zo’n certificering, wat voor veel installatiebedrijven en vooral eenmanszaken een flink obstakel kan vormen. Immers, het opstarten en runnen van een bedrijf is al duur genoeg.

Maar wat kost een BRL 100 certificering nu precies? Waar moet je als installatiebedrijf rekening mee houden bij het aanvragen van zo’n certificering en wat maakt het de investering waard? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op al je vragen omtrent de kosten en het belang van een BRL 100 certificering voor bedrijven. Heb je na het lezen van de blog nog steeds een prangende vraag? Dan kun je natuurlijk altijd terecht bij ons team. We helpen je graag op weg met persoonlijk advies. 

 

Wat kost een BRL 100 certificering voor bedrijven?

De totale kosten voor het behalen van je BRL 100 bedrijfscertificering kunnen verschillen op basis van hoe je je certificering aanpakt. De kosten van een BRL 100 certificering bestaan uit verschillende onderdelen, waaronder:

 • De prijs van de certificering zelf
 • De kosten voor eventuele begeleiding of ondersteuning. De prijs van zo’n begeleidingssessie verschilt per organisatie en de hoeveelheid hulpmiddelen die wordt aangeboden.
 

Waarom je BRL 100 behalen?

Een BRL 100 is een verplichte certificering voor bedrijven die met F-gassen werken. En zo’n certificering is er natuurlijk niet voor niets. Om de uitstoot van schadelijke F-gassen bij het installeren, onderhouden of verwijderen van een koelinstallatie te voorkomen, zijn er door de overheid strenge richtlijnen opgesteld die veilige werkzaamheden waarborgen. Besluit je je werkzaamheden als installatiebedrijf uit te voeren zonder BRL 100 certificering? Dan kun je een fikse boete ontvangen van Inspectie Leefomgeving & Transport. Zij controleren steekproefsgewijs of bedrijven in het bezit zijn van de juiste certificaten, waaronder de BRL 100 voor F-gassen. 

Beschik je niet over het juiste certificaat? Dan kun je als bedrijf een boete van €3.000 euro verwachten én moet je je werkzaamheden stilleggen totdat je je BRL 100 op zak hebt. Ben je als individuele monteur niet in het bezit van je BRL 200 persoonscertificering? Dan kun je een boete van €1.500 euro verwachten.

Waarom investeren in begeleiding?

Veel bedrijven en eenmanszaken kiezen ervoor om hun BRL 100 bedrijfscertificering te halen zonder begeleiding om zo te besparen op kosten. Maar hoewel je op deze manier bespaart op initiële kosten, is de kans groot dat je op een later moment tegen zo’n besparing aanloopt. Zo kan een onjuiste voorbereiding er niet alleen voor zorgen dat het langer duurt voor je je certificering op zak hebt en daardoor werkzaamheden (en inkomsten) misloopt. Het kan er ook voor zorgen dat je onvoldoende voorbereid je audit tegemoet gaat en er daardoor niet succesvol doorheen komt. Ook het opnieuw uitvoeren van een audit brengt kosten met zich mee.

 

Begeleiding of ondersteuning

Om ervoor te zorgen dat je snel, gemakkelijk en zorgeloos je BRL 100 behaalt, is het daarom een goed idee om toch te investeren in begeleiding of ondersteuning. Climatools biedt twee trajecten die goed zijn afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf. Zo kun je kiezen voor ons ondersteuningstraject, waarmee we je een extra steuntje in de rug bieden om je certificaat te behalen. Heb je meer nodig? Dan is ons begeleidingstraject misschien wel wat voor jou. Hier begeleiden we je persoonlijk van A tot Z door het certificeringsproces heen en voorzien we je van alle kennis en praktische handelingen om succesvol je audit door te komen. 

Ondersteuning

BRL 100
pricing-image
Alles wat je nodig hebt om succesvol je audit door te komen.
 • Intake & informatiepakket
 • Handige checklijsten
 • Gepersonaliseerd handboek
 • Certificering aanvraag
 • Jouw certificering!

Begeleiding

BRL 100
pricing-image
Persoonlijke begeleiding van A tot Z.
 • Intake & informatiepakket
 • Handige checklijsten
 • Gepersonaliseerd handboek
 • Eén-op-één begeleiding
 • Persoonlijk advies & support
 • Optionele STEK certificering
 • Training in BRL 100 administratie
 • Professionele pre-audit
 • Certificering aanvraag
 • Jouw certificering!

Ben je benieuwd welk traject het best past bij jou en de behoeften van je bedrijf? Neem contact op met ons team en we helpen je graag verder met persoonlijk advies!

Climatools logo

Stationsplein 45 D1.126
3013 AK Rotterdam
Nederland

010-7620858
info@climatools.nl