De Overstap naar Hybride Installateur: waar moet je op letten?​

Klaar om de totale klimaattechniek onder handen te nemen? Of je nu overstapt van solar-, koel- of CV-installateur, de stap naar hybride is dichterbij dan je denkt.

In een snel veranderend klimaatlandschap wordt van installateurs verwacht dat ze flexibel zijn en zich aanpassen aan nieuwe technologieën. Een opkomende trend binnen de installatiesector is de overstap naar hybride installateurs, die zich richten op de totale klimaattechniek.

Of je nu een cv-ketel installateur, zonnepaneel installateur of airconditioning installateur bent, in deze blog lees je hoe je binnen no-time de totale klimaattechniek onder de knie hebt.

Waarom de overstap naar hybride installateur?

Het evolueren naar een hybride installateur binnen de volledige klimaatsector biedt aardig wat voordelen ten opzichte van het beperken van je specialisatie tot enkel airconditioning of cv-ketel installaties. Bijvoorbeeld, door te begrijpen hoe verschillende klimaatsystemen samenwerken, kun je op maat gemaakte oplossingen bieden die niet alleen efficiënter zijn, maar ook duurzamer.

Een ander voordeel is het bijblijven met de groeiende vraag naar duurzame energieoplossingen. Als hybride installateur kun je niet alleen traditionele systemen installeren, maar ook geavanceerde technologieën voor hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, warmtepompen en energieopslagsystemen. Hiermee anticipeer je slim op de groeiende focus op milieuvriendelijke oplossingen.

Een breder dienstenaanbod betekent ook een breder klantenbestand. Door je te specialiseren in meerdere aspecten van de klimaattechniek, vergroot je je marktpotentieel en trek je een gevarieerde klantenkring aan. Dit kan variëren van huiseigenaren die op zoek zijn naar efficiëntere verwarmings- en koelsystemen tot bedrijven die streven naar energiezuinige oplossingen om kosten te verlagen en duurzamer te werken.

Stap 1: Maak kennis met de klimaattechniek

Wat houdt de totale klimaattechniek precies in? En met wat voor installaties werkt een hybride installateur? Voordat je de overstap naar hybride maakt, is het goed om te weten waar je naartoe werkt. Begin met het begrip van verschillende klimaatsystemen, zoals ventilatie, verwarming, koeling en duurzame energiebronnen. Neem deel aan relevante trainingen, workshops en cursussen om je kennis te verbreden. Praat met andere hybride installateurs over hun ervaring. Dit legt het fundament voor het begrijpen van de interactie tussen verschillende technologieën binnen de totale klimaattechniek.

Stap 2: Identificeer overlappende vaardigheden & verzamel nieuwe skills

Analyseer je bestaande vaardigheden als CO-, solar- of koelinstallateur en identificeer overlappende vaardigheden die relevant zijn voor de totale klimaattechniek. Dit kunnen vaardigheden zijn zoals elektrische bekabeling, leidingwerk, installatie administratie, etc. Op die manier kun je onderzoeken welke skills je mist en waar je sterke punten liggen als installateur. Om bepaalde installaties uit te mogen voeren, moet je specifieke opleidingen volgen. Dit kan bij opleidingsinstituten zoals ROVC of WasCollege.

Stap 3: Certificeringen & licenties

Controleer of je huidige certificeringen en licenties voldoende zijn voor jouw werk als hybride installateur. De kans is groot dat je bijvoorbeeld als koelinstallateur naast je F-gassen certificaat (BRL 200 & BRL 100) ook een certificering voor gasverbrandingsinstallaties moet behalen (BRL 6000-25 of K25000). Weet je niet zeker welke certificering je nodig hebt voor jouw werkzaamheden als hybride installateur? Neem contact op met Climatools. We helpen je graag verder met advies op maat en persoonlijke begeleiding voor het behalen van de juiste certificering.

Stap 4: Bouw een netwerk

Verbreed je netwerk door deel te nemen aan evenementen, vakbeurzen en online events binnen de klimaattechniek. Dit stelt je in staat om in contact te komen met professionals uit verschillende sectoren binnen de klimaattechniek en om op de hoogte te blijven van de laatste trends, technologieën én regelgevingen.

Stap 5: Verspreid je nieuwe kennis

Communiceer duidelijk naar je klanten over de nieuwe diensten die je aanbiedt als hybride installateur. Informeer je bestaande klanten over de voordelen van geïntegreerde klimaatoplossingen zoals hybride warmtepompen en geef aan dat je als hybride installateur duurzame oplossingen kan aanbieden.

Stap 6: Maak gebruik van professionele tools

Er komt een hoop administratiewerk kijken bij de montage en het onderhoud van koel-, hybride- en gasinstallaties. Door gebruik te maken van digitale tools voor installateurs, heb je je administratie altijd bij de hand en op orde. De software van Climatools biedt een alles-in-één oplossing voor klimaatinstallateurs. Met handige features zoals digitale werkbonnen, verplichte checklijsten, onderhoudscontracten, gereedschapsstatus en meer, ben je altijd verzekerd van een installatieadministratie die voldoet aan de F-gassenverordening en Gasketelwet. Neem contact op voor een gratis demo!

De overstap naar een hybride installateur binnen de totale klimaatsector vereist toewijding, educatie en samenwerking. Door deze stappen in je hoofd te houden bij de overstap naar de totale klimaattechniek, kun je jezelf positioneren als een veelzijdige professional die in staat is om uitdagingen binnen de sector aan te pakken.

Contact

Stationsplein 45 D1.126

3013 AK Rotterdam

Nederland

010-7620858

info@climatools.nl

Climatools logo

Over ons