Let op! Belangrijke wetswijziging in de F-gassenverordening omtrent hercontroles

Als installateur in de koeltechniek ben je hoogstwaarschijnlijk afhankelijk van constante veranderingen in wet- en regelgevingen. Recentelijk heeft de Europese Commissie een nieuwe wetswijziging gepubliceerd met betrekking tot de F-gassenverordening. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor jou en je dagelijkse werkzaamheden? In dit artikel belichten we een belangrijke wijziging in de nieuwe verordening en een essentiële update in onze software.

Nieuwe regels na overleg

De Europese Commissie heeft na bijna twee jaar onderhandelen nieuwe verordeningen met betrekking tot F-gassen uitgebracht, die in februari 2024 officieel zijn gepubliceerd. Deze verordeningen bouwen voort op de bestaande regels, die al aanzienlijke beperkingen oplegden aan het gebruik van bepaalde F-gassen. Met deze nieuwe regels wordt gestreefd naar een verdere vermindering van de uitstoot van deze schadelijke gassen naar de atmosfeer. De vernieuwde F-gassenverordening zal officieel van kracht worden op 11 maart 2024.

Wat betekent dit voor jou?

De nieuwe regelgeving legt een aantal belangrijke verplichtingen op aan eigenaren van koelapparatuur. In dit artikel kijken we specifiek naar lektesten, welke staan beschreven in artikel 5, lid 1 van de nieuwe verordening.

Als er lekken moeten worden gecontroleerd in een installatie moet ervoor gezorgd worden dat de apparatuur binnen één maand na reparatie wordt gecontroleerd door een gecertificeerd persoon. Er moet minimaal 24 uur bedrijfstijd zijn verstreken tussen de reparatie en de controle.

Voor mobiele apparatuur geldt een iets andere regel: lekcontroles kunnen direct na reparatie worden uitgevoerd, zonder de vereiste bedrijfstijd van 24 uur.

Dit betekent dat je als installateur rekening moet houden met deze nieuwe timing vereisten bij het plannen van reparaties en controles. Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je klanten op de hoogte zijn van deze veranderingen en dat ze begrijpen waarom het nodig is om een wachttijd van 24 uur in acht te nemen voorafgaand aan de hercontrole na een reparatie.

Hoe kunnen we je helpen?

Bij Climatools begrijpen we dat het bijhouden van al deze veranderingen en het aanpassen van je werkprocessen een uitdaging kan zijn. Daarom hebben we direct actie ondernomen om ervoor te zorgen dat onze software up-to-date is en voldoet aan de nieuwe regelgeving dankzij een nieuwe feature. 

wetswijziging f-gassenverordening feature

Bij het afronden van een werkbon voor een koelinstallatie die gemarkeerd is met de reden ‘Reparatie‘, krijg je een optie te zien voor ‘Klant geïnformeerd over hercontrole na reparatie lekkage binnen 1 maand’. Hierin is de optie ‘Ja, hercontrole vandaag’ verwijderd, omdat je door de nieuwe wetswijziging nu minimal 24 uur moet wachten.

Deze update is ontwikkeld om je te helpen moeiteloos en in overeenstemming met de wet te blijven werken. We staan bij Climatools altijd klaar om je te ondersteunen bij het naleven van de regelgeving en het efficiënt uitvoeren van je werkzaamheden, zodat jij je zorgeloos kunt blijven focussen op je klussen.

De volledige vernieuwde F-gassenverordening met alle nieuwe wetgevingen en richtlijnen vind je in het officiële publicatieblad van de Europese Unie.

Heb je vragen over de nieuwe regelgevingen? Of wil je samen met Climatools eenvoudig en snel je BRL 100 of CO-certificering behalen? Neem contact op en start vandaag nog!

Contact

Stationsplein 45 D1.126

3013 AK Rotterdam

Nederland

010-7620858

info@climatools.nl

Climatools logo

Over ons