Koudemiddelen en F-gassen kopen

Wat Heb Ik Nodig om Koudemiddelen te Kopen?

BRL 100

Hoe kom je als installatiebedrijf aan koudemiddelen? En wat heb je nodig om ze te kunnen kopen? In deze blog duiken we in het proces en de vereisten voor het aanschaffen van koudemiddelen.

Plan je werkzaamheden Climatools
July 25, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
5
min leestijd
Lotte
Auteur:
Lotte

Wat Heb Ik Nodig om Koudemiddelen te Kopen?

Als installatiebedrijf dat werkt met airconditioners, warmtepompen en andere koelapparatuur, is het essentieel om een betrouwbare bron van koudemiddelen te hebben. Deze F-gassen, zoals ze vaak worden genoemd, zijn cruciaal voor het goed functioneren van deze systemen. Maar hoe kom je als bedrijf aan deze koudemiddelen? En wat heb je nodig om ze te kunnen kopen? In deze blog duiken we in het proces en de vereisten voor het aanschaffen van koudemiddelen bij een vertrouwde partij.

Waar Kun je Koudemiddelen Kopen?

Koudemiddelen worden meestal geleverd door gespecialiseerde leveranciers zoals Gasco. Deze bedrijven bieden een breed scala aan F-gassen aan, waaronder veelgebruikte soorten zoals R-410A, R-134a, en R-32. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om aan je koudemiddelen te komen:

  1. Zoek een Betrouwbare Leverancier: Begin met het identificeren van betrouwbare leveranciers. Bekende bedrijven zoals Gasco bieden vaak een uitgebreid assortiment aan koudemiddelen. Andere opties zijn gespecialiseerde groothandels en online leveranciers.
  2. Vergelijk Prijzen en Voorwaarden: Voordat je een aankoop doet, is het verstandig om prijzen en leveringsvoorwaarden van verschillende leveranciers te vergelijken. Let op minimale bestelhoeveelheden, levertermijnen, en eventuele extra kosten zoals verzendkosten.
  3. Plaats een Bestelling: Zodra je een geschikte leverancier hebt gevonden, kun je een bestelling plaatsen. Dit kan vaak telefonisch, via e-mail, of via de website van de leverancier. Zorg ervoor dat je de exacte specificaties van het koudemiddel vermeldt om fouten te voorkomen.

Wat Heb je Nodig om Koudemiddelen te Kopen?

Het kopen van en het werken met koudemiddelen is aan strikte regelgeving gebonden. Hier zijn de belangrijkste vereisten:

  1. BRL 100 Certificering: Als bedrijf moet je beschikken over een BRL 100-certificering. Deze certificering toont aan dat je bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen voor het werken met F-gassen. Zonder deze certificering mag je geen koudemiddelen kopen of installeren.
  2. BRL 200 Persoonscertificering: Naast de BRL 100-certificering voor het bedrijf, moeten individuele monteurs een BRL 200-persoonscertificering hebben. Deze certificering bevestigt dat de monteur de nodige training heeft gevolgd en bekwaam is in het veilig omgaan met F-gassen.
  3. Registratie bij een Certificerende Instelling: Zowel het bedrijf als de monteurs moeten geregistreerd zijn bij een erkende certificerende instelling. Deze instellingen houden toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving en voeren periodieke audits uit. Deze registratie gebeurt automatisch als je je BRL 100 bij een van deze instellingen behaalt, dus hier hoef je je normaliter dus niet apart voor in te schrijven.
  4. Opgeleid en Gecertificeerd Personeel: Zorg ervoor dat al je personeel goed opgeleid en gecertificeerd is. Dit omvat het volgen van cursussen en trainingen die specifiek gericht zijn op het veilig werken met F-gassen.

Het Proces van Koudemiddelen Verkrijgen

Het verkrijgen van koudemiddelen verloopt doorgaans via de volgende stappen:

  1. Certificering en Registratie: Zoals eerder vermeld, moet je bedrijf gecertificeerd zijn en moeten je monteurs de juiste certificeringen hebben.
  2. Account Aanmaken bij de Leverancier: Maak een account aan bij de leverancier van je keuze. Dit kan meestal online en vereist het verstrekken van je certificeringsgegevens.
  3. Bestelling Plaatsen: Plaats je bestelling via de website, telefoon, of e-mail van de leverancier. Geef daarbij duidelijk aan welk koudemiddel je nodig hebt en in welke hoeveelheden.
  4. Levering en Ontvangst: Na het plaatsen van je bestelling zal de leverancier de koudemiddelen naar je bedrijf verzenden. Zorg ervoor dat je de levering controleert op eventuele schade en dat je een goede administratie bijhoudt van de ontvangen hoeveelheden.

Waarom Kiezen voor een Betrouwbare Leverancier?

Het kiezen van een betrouwbare leverancier zoals Gasco heeft verschillende voordelen:

  1. Kwaliteit en Zuiverheid: Betrouwbare leveranciers garanderen de kwaliteit en zuiverheid van hun koudemiddelen, wat essentieel is voor de goede werking van de apparatuur.
  2. Regelgeving en Veiligheid: Ze zorgen ervoor dat hun producten voldoen aan alle relevante regelgeving en veiligheidsnormen.
  3. Ondersteuning en Advies: Goede leveranciers bieden vaak extra ondersteuning en advies over het gebruik en de opslag van koudemiddelen.
  4. Continuïteit: Door een betrouwbare partner te kiezen, zorg je voor een constante en betrouwbare toevoer van koudemiddelen, waardoor je projecten nooit stil komen te liggen door een tekort aan benodigde materialen.

Conclusie

Het verkrijgen van koudemiddelen is een cruciaal aspect voor installatiebedrijven die werken met airconditioners, warmtepompen en andere koelapparatuur. Door een betrouwbare leverancier te kiezen en te voldoen aan alle wettelijke vereisten, zorg je ervoor dat je bedrijf efficiënt en compliant blijft opereren. Het hebben van de juiste certificeringen zoals de BRL 100 en BRL 200 is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook essentieel voor de veiligheid en betrouwbaarheid van je diensten. Investeren in een goede relatie met een leverancier zoals Gasco kan je bedrijf helpen om altijd de juiste koudemiddelen op tijd te ontvangen, waardoor je je klanten de best mogelijke service kunt bieden.

Lotte
Geschreven door:
Lotte

Lotte is een schrijver in hart en nieren, met een specifieke passie voor het behapbaar maken van complexe onderwerpen. Zo baant ze zich een weg door de rompslomp aan regelgevingen binnen de klimaattechniek, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK en BRL 100 certificering

Het Verschil tussen de BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

Wat is het verschil tussen een STEK-, en BRL 100-bedrijfscertificering? En wat is het voordeel van beide certificeringen? Je leest het in onze blog.

F-gassen-certificering
BRL 100
STEK-certificering
Certificering
Meer lezen
Climatools, Alklima, Remeha en Gasco op de Installatie Vakdagen

Samenwerken voor Succes: Ontmoet Onze Partners en Gebruikers op de Installatie Vakdagen 2024

Van 10 tot 12 september staat Team Climatools op de Installatie Vakdagen, en we zijn niet alleen! Onze vertrouwde partners van Gasco zijn ook van de partij, evenals tevreden Climatools gebruikers Remeha en Alklima.

Administratiesoftware
Certificering
Duurzaamheid
Meer lezen
De voordelen van Climatools op de Installatie Vakdagen in Hardenberg

Wat Je kunt Verwachten bij Onze Stand op Installatie Vakdagen 2024

Je vindt Climatools dit jaar van 10 tot 12 september op de Installatie Vakdagen in Hardenberg bij stand 5B09, waar we je graag laten zien hoe onze nieuwste innovaties jouw werk makkelijker kunnen maken.

Certificering
Administratiesoftware
Duurzaamheid
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.