Hoe verloopt een BRL 100 audit?

Binnenkort een audit op de planning staan? In dit artikel lees je hoe je je het best kunt voorbereiden.

Tijdens een audit toetsen certificeringsinstanties of bedrijven en installateurs met een f-gassencertificaat voldoen aan de gestelde beoordelingsrichtlijnen (BRL). Deze certificering is wettelijk verplicht voor installateurs en bedrijven die met f-gassen werken. Maar hoe gaat zo’n BRL 100 audit nu eigenlijk in zijn werk?


Audit wordt gepland:

Je ontvangt een uitnodiging voor een audit door een certificeringsinstelling zoals bijvoorbeeld Dekra of Kiwa. 


Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit begint met het omschrijven van je werkinstructies en het opstellen van een handboek. In dit handboek staan je bedrijfsprocessen en werkzaamheden beschreven.

Zo maken de volgende onderdelen deel uit van je handboek:

  • Kwaliteitsmanagement: denk hierbij aan klachtenafhandeling, een omschrijving van je werkzaamheden en van je organisatie.
  • Procedures: hierin omschrijf je de procedures van de installaties, onderhoud, service, reparatie en buitendienstelling.
  • Instructies: een goede omschrijving van je workflow en werkinstructies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omschrijving hoe je moet afpersen.
  • Personeel: arbeidscontracten, diploma’s en certificering van de werknemers binnen je organisatie.
  • Sales: de inhoud van je offertes en opdrachtbevestigingen.
  • Oplevering: gebruikshandleidingen en (online) logboeken inclusief lekcontroles.
  • Apparatuur: een lijst met gereedschappen en bijbehorende certificaten.
  • Koudemiddelen: je koudemiddelregistratie (fgas-administratie), opslag en beheer.

Heb je geen tijd voor het opstellen van het handboek of heb je behoefte aan advies en/of voorbeelden? Climatools kan je helpen. Neem vrijblijvend contact op met ons support team en we helpen je verder op weg.


Advies gereedschappen

Alle referentiemeters als weegschalen en thermometers moeten periodiek worden gekalibreerd door een gecertificeerd bedrijf.

Heb je advies uit nodig welk gereedschap je het beste kunt kopen? Of welk gereedschap gekalibreerd of geijkt moet worden? We hebben aardig wat kennis vanuit de praktijk in huis en delen dit graag met je. Neem gerust contact met ons op via onze contactpagina.


De auditeur komt langs

De auditeur komt lang en checkt of je voldoet aan de gestelde richtlijnen en wetgeving. Wanneer je je goed hebt voorbereid, is de audit zelf zo gepiept. De auditeur loopt met je door alle documenten. 


Geslaagd!

Gefeliciteerd! Je ontvangt je certificering. Deze blijft twee jaar geldig. Bedenk wel dat je je in die twee jaar exact moet houden aan de wetgeving en de procedures zoals omschreven in het handboek. 

Climatools logo

Stationsplein 45 D1.126
3013 AK Rotterdam
Nederland

010-7620858
info@climatools.nl