Bewijs van Vakmanschap CO monteur

Het Belang van het Bewijs van Vakmanschap CO voor Installateurs

BRL 6000-25

Voor het behalen van je BRL 6000-25 of K25000 CO-certificering moet je in het bezit zijn van een Bewijs van Vakmanschap CO, maar wat houdt dat precies in?

Plan je werkzaamheden Climatools
April 18, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
5
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

Als het aankomt op het werken aan gasverbrandingsinstallaties, is vakbekwaamheid van essentieel belang. Installatiemonteurs mogen namelijk alleen werken aan deze installaties wanneer zij in het bezit zijn van een Bewijs van Vakmanschap. Dit bewijs is niet alleen verplicht, maar het is ook jouw garantie voor vakbekwaamheid en veiligheid. Daarnaast is vakbekwaamheid verplicht voor het behalen van een BRL 6000-25 of K25000 CO-bedrijfscertificering. Kortom, het Bewijs van Vakmanschap CO is een essentiele stap op weg naar professionalisering.

Bewijs van Vakmanschap

Het Bewijs van Vakmanschap CO is geldig voor een periode van 5 jaar, waarna het vernieuwd moet worden om jouw vakbekwaamheid te behouden. Voordat je begint met de training of het examen, moet je een profiel kiezen dat aansluit bij jouw niveau en expertise. Je kunt kiezen voor het profiel van monteur (niveau 2) of 1e monteur (niveau 3/4), en voor werktuigkundige installatie, service en onderhoud, of een combinatie hiervan. De examens zijn op deze profielen afgestemd om een nauwkeurige evaluatie van jouw vaardigheden mogelijk te maken.

Tijdens de theorielessen worden verschillende onderwerpen behandeld om jouw kennis en begrip te vergroten, waaronder:

  • Fundamentele kennis van (gas)verbrandings- en installatietechniek
  • Begrip van koolmonoxide en preventiemaatregelen
  • Opstellingsruimte voor gasverbrandingstoestellen
  • Rookgasafvoersystemen
  • Installeren en onderhouden van gasverbrandingstoestellen
  • Belang van koolmonoxidemelders

Bewijs van Vakmanschap CO theorie- en praktijkexamen

Na afronding van de theorielessen volgt het online theorie-examen. Dit examen is speciaal ontwikkeld om jouw theoretische kennis te testen en jou voor te bereiden op de praktijk. Daarna loop je het praktijkexamen door. Dit praktijkexamen omvat een reeks praktische taken die je moet uitvoeren, waaronder:

  • Analyseren van de situatie
  • Installeren en onderhouden van gasverbrandingstoestellen
  • Uitvoeren van administratieve taken
  • Adviseren over het gebruik van ketels en CO-melders
  • Uitleggen van de gevaren van koolmonoxide

Na een succesvolle afronding van zowel het theoretisch als het praktisch examen, voldoe je aan de wettelijke eisen en word je geregistreerd als erkend vakman. Je ontvangt ook een digitaal Bewijs van Vakmanschap, dat wordt geregistreerd in het Vakpaspoort.

Kosten van de Vakbekwaamheid CO-examens

Om jouw vakbekwaamheid te behalen, moet je zowel een theoretisch als een praktisch examen afleggen. De kosten voor een (her)examen bedragen €80,- excl. BTW.

De kosten voor het praktijkexamen kunnen variëren tussen €300,- en €500,-, afhankelijk van het gekozen profiel en de praktijkorganisatie.

Kortom, het Bewijs van Vakmanschap CO is niet alleen een verplichte vereiste, maar het is ook een investering in jouw professionaliteit en de veiligheid van jouw werkzaamheden. Zorg ervoor dat je deze certificering behaalt en onderhoudt om jouw vakbekwaamheid te waarborgen en jouw klanten het vertrouwen te geven dat zij verdienen.

Hulp nodig?

Heb je je Bewijs van Vakmanschap CO op zak en ben je klaar voor de volgende stap? Behaal samen met Climatools je BRL 6000-25 of K25000 CO-certificering voor bedrijven en voldoe aan de meest recente regelgevingen binnen de Gasketelwet. Met onze begeleiding kun je ongestoord verder werken, terwijl wij de administratieve rompslomp op ons nemen. Het enige wat jij hoeft te doen is je audit doorkomen, maar dat wordt met onze Gasketelwet-proof software een fluitje van een cent.

Climatools
Article by:
Climatools

Climatools is a comprehensive software and service solution tailored for climate technology professionals in the Netherlands, aiming to simplify installation administration and facilitate seamless certification attainment.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK-bedrijfscertificering

Wat is een STEK-bedrijfscertificering?

Een STEK-certificering voor bedrijven is niet verplicht, maar brengt wel een hoop voordelen met zich mee voor installatiebedrijven in de klimaattechniek. Lees hier meer over de STEK-bedrijfscertificering.

STEK-certificering
Meer lezen
Voor wie is STEK

Voor Wie is de STEK-bedrijfscertificering?

Een STEK-certificering voor bedrijven kan enorm bijdragen aan jouw aanzien op de markt. Is een STEK-certificering wat voor jou?

STEK-certificering
Meer lezen
Bewijs van Vakmanschap CO monteur

Het Belang van het Bewijs van Vakmanschap CO voor Installateurs

Voor het behalen van je BRL 6000-25 of K25000 CO-certificering moet je in het bezit zijn van een Bewijs van Vakmanschap CO, maar wat houdt dat precies in?

BRL 6000-25
CO-administratie
CO-certificering
Meer lezen
No items found.
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.