CO-certificering informatie

Alles Wat Je Moet Weten Over de CO-certificering BRL 6000-25 en K25000

BRL 6000-25

Volgens de Gasketelwet moet ieder bedrijf dat werkt met gasverbrandingsinstallaties beschikken over een CO-certificering. Maar wat houdt dat in?

Plan je werkzaamheden Climatools
March 21, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
9
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

In de wereld van de gasketelindustrie is het verkrijgen van een CO-certificering van cruciaal belang voor bedrijven die installatie, onderhoud en service aan gasgestookte apparatuur aanbieden. Maar wat houdt zo'n certificering eigenlijk in?

Wat is een CO-certificering?

Een CO-certificering, ook wel bekend als een erkenningsregeling, is een bewijs van vakbekwaamheid en naleving van de geldende normen en voorschriften voor het werken aan gasgestookte installaties. In Nederland zijn er twee verplichte CO-certificeringen: De BRL 6000-25 en Kiwa’s K25000 voor kleine bedrijven.

Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs met een Bewijs van Vakmanschap CO nog bepaalde werkzaamheden uitvoeren aan gasinstallaties, rookgasafvoervoorzieningen of verbrandingsluchttoevoeren. Deze verplichte CO-certificering is ingevoerd om de veiligheid te waarborgen en koolmonoxidevergiftigingen te voorkomen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van CO-certificering die je moet weten.

Aanleiding voor de CO-Certificering

De verplichting tot CO-certificering is ingevoerd naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uit 2015. Het rapport belichtte de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels en deed aanbevelingen om de veiligheid te verbeteren. De overheid heeft deze aanbevelingen overgenomen en in het Bouwbesluit opgenomen, met als doel koolmonoxidevergiftigingen in gebouwen te voorkomen.

BRL 6000-25

BRL 6000-25 is een CO-certificering die specifiek is gericht op het aantonen van de vakbekwaamheid van bedrijven en hun medewerkers op het gebied van het ontwerpen, installeren, inbedrijfstellen, onderhouden en beheren van gasgestookte installaties. Volgens de Gasketelwet zijn alle bedrijven die werken met gasverbrandingsinstallaties verplicht te beschikken over een BRL 6000-25 certificering.

K25000

Kiwa’s K25000 is een beperkte versie van de BRL 6000-25, specifiek ontwikkeld voor kleinere bedrijven. Het omvat onder andere werkzaamheden met betrekking tot gasinstallaties en gasverbrandingsinstallaties. In de Kiwa BRL K25000 zijn de minimale eisen helder en beknopt vastgelegd, wat het gemakkelijk maakt om te begrijpen. Kiwa heeft ook de mogelijkheid om audits voor deze richtlijn deels op afstand uit te voeren door middel van remote monitoring, waardoor ze op afstand kunnen controleren en steekproefsgewijs de uitgevoerde werkzaamheden kunnen beoordelen. Dit maakt de Kiwa-richtlijn aantrekkelijk, vooral voor (kleinere) installatiebedrijven, omdat uitgebreide certificeringstrajecten anders een te grote impact zouden hebben op hun dagelijkse bedrijfsvoering en het een hoop meer tijd en investering kost om door deze grote certificeringstrajecten te lopen.

CO-certificering: bedrijven & individuen

De verplichte CO-certificering is op te delen in twee type certificaten:

  1. Vakmanschap CO: Het Vakmanschap CO-certificaat is een certificaat voor individuele monteurs en is vereist voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties met een vermogen van minder dan 100 kW. Door het persoonscertificaat Vakmanschap CO te behalen, demonstreer je je vakbekwaamheid om werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uit te voeren, met als doel het voorkomen van koolmonoxide-uitstoot. Om dit certificaat te verkrijgen, dien je zowel een theoretisch examen als een praktijktest met succes af te leggen. Om een BRL 6000-25 te kunnen behalen, ben je verplicht te beschikken over een Vakmanschap CO. Een bewijs van Vakmanschap CO-certificaat is 5 jaar geldig.
  2. BRL 6000-25/K25000: CO-bedrijfscertificering voor bedrijven die werken met gasverbrandingsinstallaties. De BRL 6000-25 of K25000 voor kleine bedrijven is sinds 1 april 2023 verplicht, met de ingang van de Gasketelwet. Tot 1 maart 2024 was er een coulanceregeling actief om bedrijven meer tijd te geven om hun certificaat te behalen, maar deze regeling is inmiddels van de baan. Dat betekent dat, bij controle, installatiebedrijven het risico lopen op boetes en het stilleggen van werkzaamheden. Een BRL 6000-25 CO-certificaat is 3 jaar geldig.

Welke Activiteiten Vallen Onder BRL6000-25?

Voor bepaalde werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties is vanaf 1 april 2023 certificering vereist volgens de BRL6000-25 of een ander door het Ministerie van BZK toegelaten schema. Deze werkzaamheden omvatten:

  • Installatie en Inbedrijfstelling: Het installeren en in bedrijf stellen van gebouwgebonden gasverbrandingsinstallaties en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas ten behoeve van ruimteverwarming en warm tapwater.
  • Reparaties en Onderhoud: Reparaties en/of onderhoud aan bestaande gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen, en het vervolgens weer in bedrijf stellen ervan.

Deze eisen zijn opgenomen in paragraaf 1.8 van het Bouwbesluit.

Uitgesloten voor Certificering

De CO-certificering is niet van toepassing op:

  • Grote Stookinstallaties: De certificeringseisen gelden niet voor grote stookinstallaties.
  • Gasleidingen en Warmte-afgiftesystemen: De bepalingen zijn niet van toepassing op gasleidingen en warmte-afgiftesystemen.
  • Gaskooktoestellen en Recreatievoertuigen: Gaskooktoestellen, gasfornuizen en gasverbrandingstoestellen in (plezier)vaartuigen, (recreatie)voertuigen en caravans zijn uitgesloten van de certificeringsplicht. Voor deze installaties is ten minste een erkenning raadzaam, bijvoorbeeld de erkenning Watervoerende Warmteafgiftesystemen.

Algemene Eisen maakt het een zelfstandige regeling:

De algemene eisen zijn opgenomen in de BRL6000-25 zelf, waardoor het een 'zelfstandige' regeling is. Voor andere delen van de BRL6000-serie staan de algemene eisen in BRL6000-00.

Certificerende Instanties voor BRL6000-25

Een certificering is rechtsgeldig als deze wordt uitgevoerd door een Certificerende Instantie (CI) met een volmacht (accreditatie) voor het uitvoeren van de beoordeling. Enkele van deze erkende CI's zijn:

  • KIWA
  • Bureau Veritas
  • Dekra
  • Normec Certification
  • SKGIKOB

Waarom is een CO-certificering belangrijk?

Het verkrijgen van een CO-certificering is van vitaal belang voor bedrijven die actief zijn in de gasketelsector om verschillende redenen:

  1. Naleving van wet- en regelgeving: De certificering zorgt ervoor dat bedrijven voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, waaronder de Gasketelwet, om de veiligheid van gasinstallaties te waarborgen.
  2. Vertrouwen van klanten: Een CO-certificering dient als een kwaliteitsstempel voor klanten, die zo verzekerd zijn van de vakbekwaamheid en betrouwbaarheid van het bedrijf dat zij inhuren.
  3. Toegang tot projecten: Veel opdrachtgevers vereisen dat bedrijven die werkzaamheden aan gasgestookte installaties uitvoeren, over een geldige CO-certificering beschikken voordat ze worden toegelaten tot projecten.

Behaal samen met Climatools je CO-certificering

De verplichte CO-certificering voor installatiebedrijven en monteurs is een belangrijke stap in het waarborgen van de veiligheid en het voorkomen van koolmonoxidevergiftigingen. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de specifieke eisen en uit te voeren werkzaamheden die onder de BRL6000-25 vallen. Door samen te werken met een erkende certificerende instantie en te voldoen aan alle vereisten, kan je bedrijf de benodigde certificering verkrijgen en behouden, waardoor de veiligheid en kwaliteit van je dienstverlening wordt gegarandeerd.

Het behalen van de CO Certificering biedt niet alleen een bewijs van vakbekwaamheid en naleving van wet- en regelgeving, maar ook een vertrouwenssignaal voor klanten en toegang tot projecten. Het vormt een belangrijk onderdeel van de professionalisering en veiligheid in de gasketelsector.

Omdat we bij Climatools begrijpen dat het behalen van een certificering veel tijd en moeite in beslag kan nemen, hebben we een begeleidingstraject ontwikkeld waarmee we je van A tot Z door het certificeringsproces begeleiden. Zo ben je zeker van een succesvolle audit en het behalen en behouden van je BRL 6000-25 of K25000 bij een vertrouwde Certificerende Instantie.

Met de software van Climatools houdt je daarnaast gemakkelijk je CO-administratie bij en heb je altijd al je administratie bij de hand.

Climatools
Geschreven door:
Climatools

Climatools is een uitgebreide software- en serviceoplossing op maat gemaakt voor professionals in de klimaattechnologie in Nederland, met als doel het installatiebeheer te vereenvoudigen en het naadloos behalen van certificeringen te vergemakkelijken.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

Kiwa integratie in Climatools software

Nieuwe Climatools-Kiwa Integratie: Een Game-Changer voor Gasketel Installateurs

Onze nieuwste feature in de installatieadministratie software is speciaal ontwikkeld voor gasketel installateurs die werken onder de BRL 6000-25 certificering. Hoe het precies werkt, lees je hier!

BRL 6000-25
CO-administratie
Meer lezen
Koudemiddelen en F-gassen kopen

Wat Heb Ik Nodig om Koudemiddelen te Kopen?

Hoe kom je als installatiebedrijf aan koudemiddelen? En wat heb je nodig om ze te kunnen kopen? In deze blog duiken we in het proces en de vereisten voor het aanschaffen van koudemiddelen.

BRL 100
Koudemiddeladministratie
F-gassen-certificering
Meer lezen
Pressure Equipment Directive (PED) certificering

Alles Wat je Moet Weten over de Pressure Equipment Directive (PED)

De PED is een Europese richtlijn die eisen stelt aan de veiligheid van drukapparatuur die onder druk staat boven 0,5 bar. Dit omvat een breed scala aan apparatuur zoals boilers, drukvaten, pijpleidingen en veiligheidsaccessoires.

Certificering
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.