BRL 100 voor bedrijven

Algemene Eisen aan Ondernemingen volgens BRL 100

BRL 100

Het BRL 100 handboek stelt strikte eisen aan bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen). Deze eisen zijn ontworpen om de veiligheid, efficiëntie en milieubescherming te waarborgen.

Plan je werkzaamheden Climatools
June 5, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
5
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

Algemene Eisen aan Ondernemingen volgens BRL 100

Het BRL 100 handboek stelt strikte eisen aan bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen). Deze eisen zijn ontworpen om de veiligheid, efficiëntie en milieubescherming te waarborgen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste algemene eisen die aan ondernemingen worden gesteld binnen de BRL 100, waaronder bedrijfsactiviteiten, gecertificeerd personeel en kwaliteitsmanagement.

Bedrijfsactiviteiten onder de BRL 100

Bedrijven die onder de BRL 100 vallen, moeten zich bezighouden met specifieke activiteiten rondom f-gassen. Deze activiteiten omvatten onder andere:

  1. Installatie: Het correct installeren van apparatuur waarin f-gassen zijn toegepast, zoals koelapparatuur, klimaatregelingsapparatuur en warmtepompen. Een goede installatie is cruciaal om lekkages te voorkomen en de efficiëntie van de apparatuur te waarborgen.
  2. Onderhoud: Regelmatig onderhoud is essentieel om de goede werking van de apparatuur te garanderen en om lekkages te voorkomen. Dit omvat het controleren van de apparatuur op mogelijke problemen en het uitvoeren van noodzakelijke reparaties.
  3. Reparatie: Wanneer apparatuur defect raakt, moet deze snel en efficiënt worden gerepareerd. Reparaties moeten worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van de BRL 100 om ervoor te zorgen dat de apparatuur na reparatie veilig en efficiënt blijft werken.
  4. Buitendienststelling: Wanneer apparatuur buiten gebruik wordt gesteld, moet dit op een veilige manier gebeuren om te voorkomen dat f-gassen in het milieu terechtkomen. Dit omvat het correct afvoeren en recyclen van f-gassen.

Gecertificeerd Personeel

Een van de belangrijkste eisen van BRL 100 is dat bedrijven voldoende gecertificeerd personeel in dienst hebben. Dit betekent:

  1. Certificering: Personeel moet gecertificeerd zijn volgens de richtlijnen van BRL 100. Dit certificaat toont aan dat zij de nodige kennis en vaardigheden hebben om veilig en efficiënt met f-gassen te werken.
  2. Aantal Gecertificeerde Medewerkers: Het bedrijf moet een adequaat aantal gecertificeerde medewerkers in dienst hebben om aan de vraag naar hun diensten te kunnen voldoen. Dit zorgt ervoor dat alle werkzaamheden volgens de vereiste normen worden uitgevoerd.
  3. Opleiding en Training: Het is belangrijk dat gecertificeerd personeel regelmatig wordt bijgeschoold. Dit helpt hen op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en regelgeving op het gebied van f-gassen.


Kwaliteitsmanagement

Een effectief kwaliteitsmanagementsysteem is cruciaal voor bedrijven die werken met f-gassen. Dit systeem moet voldoen aan de volgende eisen:

  1. Directieverantwoordelijkheid: De directie moet betrokken zijn bij de ontwikkeling, implementatie en het onderhoud van het kwaliteitsmanagementsysteem. Dit omvat het opstellen van een beleidsverklaring waarin het bedrijf zich committeert aan continue verbetering en naleving van de regelgeving.
  2. Procedures en Werkinstructies: Het bedrijf moet duidelijke procedures en werkinstructies hebben voor alle werkzaamheden die betrekking hebben op f-gassen. Deze moeten schriftelijk worden vastgelegd en beschikbaar zijn voor alle medewerkers.
  3. Interne Kwaliteitsbewaking: Het bedrijf moet een systeem van interne kwaliteitsbewaking hebben. Dit omvat de kwalificatie van medewerkers, projectevaluatie, controlesystematiek, kalibratie van meetapparatuur, en het omgaan met klachten en afwijkingen.
  4. Documentbeheer: Het bedrijf moet zorgen voor een goed beheer van alle kwaliteitsdocumenten. Dit omvat het regelmatig bijwerken en beoordelen van documenten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.

Conclusie

Het voldoen aan de algemene eisen van BRL 100 is essentieel voor bedrijven die werken met f-gassen. Door zich te richten op de juiste bedrijfsactiviteiten, te zorgen voor gecertificeerd personeel en een effectief kwaliteitsmanagementsysteem te implementeren, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar ook bijdragen aan een veiligere en duurzamere werkomgeving.

Climatools
Geschreven door:
Climatools

Climatools is een uitgebreide software- en serviceoplossing op maat gemaakt voor professionals in de klimaattechnologie in Nederland, met als doel het installatiebeheer te vereenvoudigen en het naadloos behalen van certificeringen te vergemakkelijken.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK en BRL 100 certificering

Het Verschil tussen de BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

Wat is het verschil tussen een STEK-, en BRL 100-bedrijfscertificering? En wat is het voordeel van beide certificeringen? Je leest het in onze blog.

F-gassen-certificering
BRL 100
STEK-certificering
Certificering
Meer lezen
Climatools, Alklima, Remeha en Gasco op de Installatie Vakdagen

Samenwerken voor Succes: Ontmoet Onze Partners en Gebruikers op de Installatie Vakdagen 2024

Van 10 tot 12 september staat Team Climatools op de Installatie Vakdagen, en we zijn niet alleen! Onze vertrouwde partners van Gasco zijn ook van de partij, evenals tevreden Climatools gebruikers Remeha en Alklima.

Administratiesoftware
Certificering
Duurzaamheid
Meer lezen
De voordelen van Climatools op de Installatie Vakdagen in Hardenberg

Wat Je kunt Verwachten bij Onze Stand op Installatie Vakdagen 2024

Je vindt Climatools dit jaar van 10 tot 12 september op de Installatie Vakdagen in Hardenberg bij stand 5B09, waar we je graag laten zien hoe onze nieuwste innovaties jouw werk makkelijker kunnen maken.

Certificering
Administratiesoftware
Duurzaamheid
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.