PED en BRL kenplaten

Het Belang van Kenplaten bij Koelinstallaties: Alles wat Je Moeten Weten

BRL 100

Een essentieel onderdeel van de naleving van PED en BRL 100 is het aanbrengen van kenplaten op alle koel- en koudesystemen. Hoe dat werkt lees je hier.

Plan je werkzaamheden Climatools
July 31, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
7
min leestijd
Lotte
Auteur:
Lotte

Het Belang van Kenplaten bij Koelinstallaties: Alles wat Je Moeten Weten

Voor koelinstallateurs en installatiebedrijven die werken met koudemiddelen is het van groot belang om te voldoen aan de Europese Richtlijn voor Drukapparatuur (PED) en de BRL 100. Een essentieel onderdeel van deze naleving is het aanbrengen van kenplaten op alle koel- en koudesystemen. Kenplaten zijn namelijk verplicht voor koelinstallaties zoals airco's en voor drukapparatuur zoals drukvaten. In deze blog leggen we uit wat kenplaten zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ervoor zorgt dat je aan de wet- en regelgeving voldoet.

Wat is een Kenplaat?

Een kenplaat is een identificatieplaatje dat op drukapparatuur wordt aangebracht. Dit plaatje bevat belangrijke technische specificaties en afvulgegevens van het systeem. Het doel van de kenplaat is om essentiële informatie te verstrekken die nodig is voor de veilige bediening, inspectie en onderhoud van de apparatuur. Een kenplaat

PED Kenplaat

Een PED-kenplaat en een BRL 100-kenplaat hebben verschillende doeleinden en vereisten, hoewel ze beide belangrijk zijn voor het naleven van regelgeving binnen de installatiebranche. Een PED-kenplaat is specifiek bedoeld voor drukapparatuur en moet voldoen aan de Europese Richtlijn voor Drukapparatuur. Deze kenplaat bevat technische specificaties zoals de maximale werkdruk, de CE-markering, en informatie over de conformiteit van het apparaat met Europese veiligheidsnormen.

Climatools PED kenplaat met QR-code

Verplichte Informatie op een PED Kenplaat

Volgens de PED moet een kenplaat voor een koelinstallatie de volgende gegevens bevatten:

  • Naam en adres van de fabrikant
  • Installatienummer
  • Type installatie (bijvoorbeeld "stationaire klimaatregelingsapparatuur")
  • Soort installatie (bijvoorbeeld "singlesplit-airconditioning")
  • Bouwjaar
  • Opleveringsdatum
  • GWP
  • CO2-equivalent
  • Nominale inhoud
  • Minimale en maximale werkdruk LD-zijde (in bar)
  • Minimale en maximale werkdruk HD-zijde (in bar)
  • Type koudemiddel
  • Minimaal en maximaal toelaatbare temperatuur (in Celsius)
  • Specifieke PED-categorie
  • CE-markering

BRL 100 Kenplaat

Een BRL 100-kenplaat zich op koelinstallaties die voldoen aan de nationale regelgeving in Nederland. Deze kenplaat is verplicht voor airco's en moet voldoen aan de eisen van de BRL 100, die voorschrijft dat installateurs gedetailleerde informatie over de installatie verstrekken, zoals het type en de hoeveelheid koudemiddel, maar ook specifieke gegevens die relevant zijn voor de beoordeling en controle van de installatie binnen het kader van Nederlandse regelgeving.

Een PED-kenplaat is over het algemeen uitgebreider dan een BRL 100-kenplaat, omdat deze meer gedetailleerde technische specificaties en conformiteitsinformatie moet bevatten volgens de Europese Richtlijn voor Drukapparatuur (PED). Waar een BRL 100-kenplaat vooral richtlijnen volgt die specifiek zijn voor de Nederlandse installatiebranche, zoals het vermelden van het type en de hoeveelheid koudemiddel, vereist een PED-kenplaat onder andere ook gegevens over de maximale werkdruk, temperatuur, volume, en de CE-markering die aantoont dat de apparatuur voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.

Climatools BRL 100 kenplaat met QR-code

Verplichte Informatie op een BRL 100 Kenplaat

Volgens de BRL 100 moet een kenplaat voor een koelinstallatie de volgende gegevens bevatten:

  • Naam en adres van de fabrikant
  • Installatienummer
  • Type installatie (bijvoorbeeld "stationaire klimaatregelingsapparatuur")
  • Bouwjaar
  • Opleveringsdatum
  • Type koudemiddel
  • GWP
  • CO2-equivalent
  • Nominale inhoud

Waarom zijn Kenplaten Belangrijk?

Kenplaten zijn cruciaal om verschillende redenen:

  1. Veiligheid: Ze bieden essentiële informatie voor het veilig gebruik en onderhoud van het systeem.
  2. Naleving van Wetgeving: Het aanbrengen van een kenplaat is een wettelijke vereiste onder de PED en BRL 100. Het niet naleven hiervan kan leiden tot boetes en andere juridische consequenties.
  3. Onderhoud en Reparatie: Technici kunnen snel en eenvoudig de specificaties van het systeem aflezen, wat essentieel is voor correct onderhoud en eventuele reparaties.
  4. Traceerbaarheid: In geval van problemen of terugroepacties kan de apparatuur snel en efficiënt worden geïdentificeerd en getraceerd.

Hoe Breng je een Kenplaat aan?

Het aanbrengen van een kenplaat moet zorgvuldig gebeuren om ervoor te zorgen dat alle informatie correct en duidelijk is. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  1. Verzamel Informatie: Zorg ervoor dat je alle benodigde gegevens hebt verzameld, zoals technische specificaties en afvulgegevens.
  2. Gebruik Duurzame Materialen: De kenplaat moet gemaakt zijn van een duurzaam materiaal dat bestand is tegen de omstandigheden waarin de apparatuur zal worden gebruikt.
  3. Duidelijke Gravure: Zorg ervoor dat de informatie duidelijk is gegraveerd of geprint, zodat deze goed leesbaar blijft gedurende de levensduur van de apparatuur.
  4. Correcte Plaatsing: Plaats de kenplaat op een goed zichtbare locatie op de apparatuur, zodat deze gemakkelijk kan worden gelezen tijdens inspecties en onderhoud.

Instructiekaarten

Naast kenplaten kan het nuttig zijn om een instructiekaart te plaatsen bij de installatie. Deze kaart bevat specifieke gebruiksinstructies en veiligheidsmaatregelen die gevolgd moeten worden bij het gebruik van de koelinstallatie. De instructiekaart dient als een snelle referentie voor technici en gebruikers om te zorgen dat alle procedures correct worden uitgevoerd.

Samenwerking met Rebo Systems

Climatools werkt nauw samen met Rebo Systems een specialist in professionele labelprinters en toebehoren voor industriële toepassingen. Rebo Systems heeft in de afgelopen 40 jaar een sterke reputatie opgebouwd in de markt. Als experts binnen de klimaattechniek zorgen wij ervoor dat installateurs hoge kwaliteit kenplaten kunnen printen. Met een Rebo labelprinter kunnen installateurs in enkele seconden alle installatiegegevens en hun logo op de krasvaste en UV-bestendige kenplaat bedrukken. Deze samenwerking stelt installateurs in staat om snel en efficiënt te voldoen aan de strenge eisen van de PED.

Conclusie

Het correct aanbrengen van kenplaten en instructiekaarten is een essentieel onderdeel van het werken met koelsystemen volgens de PED-richtlijn en BRL 100. Voor koelinstallateurs en installatiebedrijven is het van groot belang om deze voorschriften te volgen om de veiligheid, naleving van wetgeving en efficiëntie van onderhoud en reparaties te waarborgen. Zorg ervoor dat je altijd up-to-date bent met de laatste richtlijnen en normen om ervoor te zorgen dat je installaties voldoen aan alle wettelijke eisen.

Heb je vragen of wil je meer weten over het gebruik van kenplaten bij jouw installaties? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Lotte
Geschreven door:
Lotte

Lotte is een schrijver in hart en nieren, met een specifieke passie voor het behapbaar maken van complexe onderwerpen. Zo baant ze zich een weg door de rompslomp aan regelgevingen binnen de klimaattechniek, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK en BRL 100 certificering

Het Verschil tussen de BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

Wat is het verschil tussen een STEK-, en BRL 100-bedrijfscertificering? En wat is het voordeel van beide certificeringen? Je leest het in onze blog.

F-gassen-certificering
BRL 100
STEK-certificering
Certificering
Meer lezen
Climatools, Alklima, Remeha en Gasco op de Installatie Vakdagen

Samenwerken voor Succes: Ontmoet Onze Partners en Gebruikers op de Installatie Vakdagen 2024

Van 10 tot 12 september staat Team Climatools op de Installatie Vakdagen, en we zijn niet alleen! Onze vertrouwde partners van Gasco zijn ook van de partij, evenals tevreden Climatools gebruikers Remeha en Alklima.

Administratiesoftware
Certificering
Duurzaamheid
Meer lezen
De voordelen van Climatools op de Installatie Vakdagen in Hardenberg

Wat Je kunt Verwachten bij Onze Stand op Installatie Vakdagen 2024

Je vindt Climatools dit jaar van 10 tot 12 september op de Installatie Vakdagen in Hardenberg bij stand 5B09, waar we je graag laten zien hoe onze nieuwste innovaties jouw werk makkelijker kunnen maken.

Certificering
Administratiesoftware
Duurzaamheid
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.