Handhaving CO-certificering Gasketelwet

Alles over de Handhaving van de Gasketelwet & CO-certificeringen.

BRL 6000-25

Kun je een boete krijgen voor het niet bezitten van een CO-certificering voor de Gasketelwet? Je leest hier meer.

Plan je werkzaamheden Climatools
April 16, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
8
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

Alles over de Handhaving van de Gasketelwet & CO-certificeringen.

Sinds 1 april 2023 zijn installatiebedrijven die werken met gasinstallaties volgens de Gasketelwet verplicht om te beschikken over een CO-certificering, ook bekend als de BRL 6000-25 of K25000 voor kleine bedrijven. Deze verandering brengt een nieuwe uitdaging met zich mee voor de sector, waarbij veel bedrijven haastig proberen te voldoen aan de nieuwe eisen. Om deze bedrijven tegemoet te komen, werd een coulanceregeling ingevoerd om hen meer tijd te geven om hun certificering te behalen.

Echter, sinds 1 maart 2024 is deze regeling niet meer verlengd. Dit betekent dat installatiebedrijven die nog niet over de juiste certificering beschikken, nu in de problemen kunnen komen. Ondanks de inspanningen van bedrijven om aan de eisen te voldoen, blijven er nog steeds enorme wachttijden bij de Certificerende Instanties bestaan van wel drie maanden of langer. Dit dwingt veel bedrijven om ongecertificeerd door te werken, met alle risico's van dien.

Koepelcertificeringen afgekeurd

Initieel behaalden veel CO-bedrijven hun certificering bij een zogenoemde koepelorganisatie, maar dit bleek achteraf niet voldoende te zijn om te voldoen aan de Gasketelwet. In plaats van het behalen van een CO-certificering bij een koepelorganisatie, moeten bedrijven hun certificaat halen bij een erkende Certificerende Instantie in Nederland. Om die reden werkt Climatools nauw samen met deze erkende instanties, zodat jij zorgeloos met de juiste certificering op zak door kunt gaan met je werkzaamheden.

Gasketelwet handhaving

Deze situatie roept een groot aantal vragen en zorgen op binnen de sector. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van een controle? Zijn er boetes verbonden aan het ontbreken van de juiste certificering? En hoe groot is eigenlijk de kans dat een bedrijf gecontroleerd wordt?

Volgens de Gasketelwet zijn gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor het uitvoeren van controles op de naleving van de wet. Echter, in de praktijk blijkt dat gemeenten weinig tot geen actie ondernemen op dit gebied. Er wordt gesproken over het idee om een overheidsinstelling als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de verantwoordelijkheid te geven voor deze controles. Maar tot op heden blijft er veel onduidelijkheid over wie uiteindelijk de handhaving op zich zal nemen.

Stop op Coulanceregeling

Deze onzekerheid legt een extra druk op installatiebedrijven en ZZP'ers om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de certificeringseisen van de Gasketelwet. Het is van vitaal belang dat zij proactief stappen ondernemen om gecertificeerd te worden, ondanks de uitdagingen en wachttijden die zij mogelijk tegenkomen. Niet alleen om boetes en andere juridische consequenties te vermijden, maar vooral om de veiligheid en kwaliteit van hun werkzaamheden te waarborgen.

Het is daarom raadzaam voor installatiebedrijven en ZZP'ers om nauw samen te werken met Certificerende Instanties en tijdig te beginnen met het proces van certificering. Door proactief te handelen, kunnen zij niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook hun reputatie en betrouwbaarheid in de industrie versterken.

Hulp nodig?

Climatools is jouw partner in informatievoorziening wat betreft de Gasketelwet en CO-certificeringen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat en persoonlijke begeleiding voor het behalen van jouw CO-certificaat.

Climatools
Geschreven door:
Climatools

Climatools is een uitgebreide software- en serviceoplossing op maat gemaakt voor professionals in de klimaattechnologie in Nederland, met als doel het installatiebeheer te vereenvoudigen en het naadloos behalen van certificeringen te vergemakkelijken.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK versus BRL 100 certificering

Het Verschil tussen BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

In deze blog leggen we het verschil tussen beide certificeringen uit en bespreken we de waarde die ze bieden voor koelinstallateurs.

BRL 100
STEK-certificering
Certificering
Meer lezen
Gereedschapsbeheer in Climatools

Gereedschappen en Eisen onder de BRL 100: Beheer, Onderhoud en Kalibratie

Onder de BRL 100-certificering spelen gereedschappen een cruciale rol in de dagelijkse werkzaamheden van installatiebedrijven die werken met F-gassen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

BRL 100
F-gassen-certificering
Duurzaamheid
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
Digitale werkbonnen in Climatools

Stap Over Naar Digitale Werkbonnen en Bespaar Tijd

Als installateur ben je waarschijnlijk wel bekend met de rompslomp van papieren werkbonnen. Maar wat als het allemaal een stuk eenvoudiger kan? Je leest hier hoe.

Koudemiddeladministratie
CO-administratie
Administratiesoftware
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.