
Alles over de Handhaving van de Gasketelwet & CO-certificeringen.
Kun je een boete krijgen voor het niet bezitten van een CO-certificering voor de Gasketelwet? Je leest hier meer.
Alles over de Handhaving van de Gasketelwet & CO-certificeringen.
Sinds 1 april 2023 zijn installatiebedrijven die werken met gasinstallaties volgens de Gasketelwet verplicht om te beschikken over een CO-certificering, ook bekend als de BRL 6000-25 of K25000 voor kleine bedrijven. Deze verandering brengt een nieuwe uitdaging met zich mee voor de sector, waarbij veel bedrijven haastig proberen te voldoen aan de nieuwe eisen. Om deze bedrijven tegemoet te komen, werd een coulanceregeling ingevoerd om hen meer tijd te geven om hun certificering te behalen.
Echter, sinds 1 maart 2024 is deze regeling niet meer verlengd. Dit betekent dat installatiebedrijven die nog niet over de juiste certificering beschikken, nu in de problemen kunnen komen. Ondanks de inspanningen van bedrijven om aan de eisen te voldoen, blijven er nog steeds enorme wachttijden bij de Certificerende Instanties bestaan van wel drie maanden of langer. Dit dwingt veel bedrijven om ongecertificeerd door te werken, met alle risico's van dien.
Koepelcertificeringen aangescherpt
Initieel behaalden veel CO-bedrijven hun certificering bij een zogenoemde koepelorganisatie. Hoewel dit nog steeds mogelijk is, zijn veel initiële koepelorganisaties inmiddels afgekeurd omdat ze niet aan de strenge richtlijnen voor koepelorganisaties konden voldoen. Een voorbeeld hiervan is CO-keur. Zij werken nu samen met SKG-IKOB voor het verzorgen van CO-certificeringen, maar mogen zelf niet meer als certificeringsinstantie functioneren. Om er zeker van te zijn dat je CO-certificering geldig is, is het noodzakelijk dat je je certificaat behaalt bij een officiële certificerende instantie in Nederland, zoals Bureau Veritas of Kiwa. Om die reden werkt Climatools nauw samen met deze erkende instanties, zodat jij zorgeloos met de juiste certificering op zak door kunt gaan met je werkzaamheden.
Gasketelwet handhaving
De ingang van de Gasketelwet roept een groot aantal vragen en zorgen op binnen de sector. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van een controle? Zijn er boetes verbonden aan het ontbreken van de juiste certificering? Wat is de hoogte van een boete voor het niet bezitten van een CO-certificering? En hoe groot is eigenlijk de kans dat een bedrijf gecontroleerd wordt?
Volgens de Gasketelwet zijn gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor het uitvoeren van controles op de naleving van de wet. Echter, in de praktijk blijkt dat gemeenten weinig tot geen actie ondernemen op dit gebied. Er wordt gesproken over het idee om een overheidsinstelling als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de verantwoordelijkheid te geven voor deze controles. Maar tot op heden blijft er veel onduidelijkheid over wie uiteindelijk de handhaving op zich zal nemen.
Hoogte van boete niet bezitten CO-certificering
Omdat er nog niet actief wordt gecontroleerd door gemeenten in Nederland, is het niet duidelijk wat de hoogte is van een boete voor het niet bezitten van een CO-certificering. Daarnaast zullen de boetes verschillen per aansprakelijke persoon. Zo ben je niet alleen als installateur verplicht te beschikken over de juiste certificering, maar ook als eigenaar van een gasinstallatie kun je in de problemen komen als je je CV-ketel laat installeren en onderhouden door een niet-gecertificeerde partij. Dit kan, naast boetes, ook problemen opleveren met aansprakelijkheid en de kans dat verzekeringen bepaalde dekkingen afwijzen. Kortom, de kosten kunnen flink oplopen, wat een goede motivatie dient te zijn voor het nu al investeren in een CO-certificering.
Stop op Coulanceregeling
Deze onzekerheid legt een extra druk op installatiebedrijven en ZZP'ers om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de certificeringseisen van de Gasketelwet. Het is van vitaal belang dat zij proactief stappen ondernemen om gecertificeerd te worden, ondanks de uitdagingen en wachttijden die zij mogelijk tegenkomen. Niet alleen om boetes en andere juridische consequenties te vermijden, maar vooral om de veiligheid en kwaliteit van hun werkzaamheden te waarborgen.
Het is daarom raadzaam voor installatiebedrijven en ZZP'ers om nauw samen te werken met Certificerende Instanties en tijdig te beginnen met het proces van certificering. Door proactief te handelen, kunnen zij niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook hun reputatie en betrouwbaarheid in de industrie versterken.
Hulp nodig?
Climatools is jouw partner in informatievoorziening wat betreft de Gasketelwet en CO-certificeringen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat en persoonlijke begeleiding voor het behalen van jouw CO-certificaat.
Hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.
Climatools Blogs
Tips, tricks, trends en nieuws
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

Wat Weet jij van de Nieuwe F-gassenverordening? Meld je aan voor de Webinar van ROVC!
De nieuwe F-gassenverordening heeft directe impact op installatiebedrijven die werken met koel- en klimaatsystemen. De regels worden strenger en de transitie naar natuurlijke koudemiddelen wordt versneld. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf voldoet aan de nieuwe eisen?

Hoe Overtuig je je Klanten van het Belang van Jaarlijks Onderhoud aan CV-ketels?
Als installatiebedrijf heb je niet alleen de taak om gasinstallaties te plaatsen en onderhouden, maar ook om je klanten bewust te maken van het belang van regelmatig onderhoud aan hun gasinstallaties, zoals CV-ketels.

Overstappen van Certificerende Instantie na het Behalen van je BRL 100 of CO-bedrijfscertificering
Als je je BRL 100 of CO-certificering hebt behaald, is het belangrijk om te weten dat je niet vastzit aan je oorspronkelijke certificerende instantie voor toekomstige audits of hercertificeringen.

Wat Weet jij van de Nieuwe F-gassenverordening? Meld je aan voor de Webinar van ROVC!
De nieuwe F-gassenverordening heeft directe impact op installatiebedrijven die werken met koel- en klimaatsystemen. De regels worden strenger en de transitie naar natuurlijke koudemiddelen wordt versneld. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf voldoet aan de nieuwe eisen?

Dossiercontrole onder de BRL 100: Wat Houdt het In en Hoe Verschilt het van de Directiebeoordeling?
Voor bedrijven die werken met F-gassen is de BRL 100-certificering verplicht. Binnen deze certificering zijn er verschillende verplichte controles, waaronder de dossiercontrole en de directiebeoordeling. Lees er meer over in onze blog!

Hoe Overtuig je je Klanten van het Belang van Jaarlijks Onderhoud aan CV-ketels?
Als installatiebedrijf heb je niet alleen de taak om gasinstallaties te plaatsen en onderhouden, maar ook om je klanten bewust te maken van het belang van regelmatig onderhoud aan hun gasinstallaties, zoals CV-ketels.

Hoe Kun je Zien of een Bedrijf CO-gecertificeerd is?
Wanneer je een verwarmingsinstallatie of onderhoud aan je gasverbrandingsinstallatie laat uitvoeren, is het van cruciaal belang dat je een gecertificeerd bedrijf inhuurt. Niet alleen omdat dit wettelijk verplicht is, maar ook om de veiligheid van de eigenaar van de installatie te waarborgen.

Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering
Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.
.png)