Hoeveel kost een CO-certificering voor bedrijven?

Alles over de Kosten van en CO-certificering voor Bedrijven

BRL 6000-25

Hoeveel kost een CO-certificering voor bedrijven? In deze blog lees je alles over de kosten van een BRL 6000-25 certificaat.

Plan je werkzaamheden Climatools
February 7, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
6
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

Als bedrijf of eenmanszaak dat werkt met gasverbrandingsinstallaties ben je sinds 1 april 2023 verplicht in het bezit te zijn van een zogenoemde CO-certificering, ook wel bekend als de BRL 6000-25 of K25000.

Voor veel monteurs spelen de kosten een grote rol in het besluit om zonder certificering verder te werken. Echter, dit kan je op lange termijn meer kosten opleveren dan dat je initieel bespaart. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt verwachten van de kosten van een CO-certificering, en waarom deze initiële kosten het waard zijn op de lange termijn.

Wat is een CO-certificering?

CO-certificering staat voor een officieel bewijs van vakbekwaamheid, waarbij professionals in de installatie- en loodgietersbranche hun kennis en vaardigheden aantonen op het gebied van koolmonoxidepreventie en -veiligheid. Deze certificering wordt erkend door de overheid en brancheorganisaties als een standaard voor veilig werken met verwarmingsinstallaties en gastoestellen, die koolmonoxide kunnen uitstoten. Het behalen van een CO-certificaat is een proces dat bestaat uit training, examinering en een praktijkbeoordeling. Meer informatie over het CO-certificeringsproces lees je hier.

Waarom is een CO-certificering belangrijk voor installateurs?

CO-certificering is essentieel voor monteurs en installatie professionals omdat het veilig werken met gastoestellen waarborgt. Koolmonoxide is een geurloos en kleurloos gas dat bij onvolledige verbranding vrijkomt en potentieel dodelijk kan zijn. Vakmensen met een CO-certificaat hebben de vereiste kennis om installaties te beoordelen en te onderhouden, wat de veiligheid van zowel de professional als de eindgebruiker ten goede komt. Naast het feit dat het veilige werkzaamheden garandeert, is het simpelweg verplicht om in het bezit te zijn van een CO-certificering als je met gasverbrandingsinstallaties werkt. Deze verplichting komt voort uit de zogenoemde Gasketelwet, welke officieel is ingegaan op 1 april 2023.

De kosten van een CO-certificering

De kosten voor het behalen van een CO-certificering kunnen beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder:

  • Bedrijfsomvang: De grootte van je bedrijf en de hoeveelheid werknemers kan impact hebben op de kosten van je CO-certificering. Zo liggen de kosten voor Kiwa’s K25000 certificering voor kleine bedrijven lager dan een BRL 6000-25 certificaat voor grote bedrijven.
  • Type en duur van de opleiding: Afhankelijk van de complexiteit van de opleiding en de duur kan de prijs variëren.
  • Ervaring van de professional: Professionals met meer ervaring kunnen wellicht volstaan met een korter traject, wat kostenbesparend kan werken.
  • Examenkosten: Deze kosten kunnen verschillen per certificeringsinstantie.
  • Studieboeken en materialen: Afhankelijk van de cursus kunnen er extra kosten zijn voor studiematerialen.

Gemiddelde Kosten van een CO-certificering

De gemiddelde kosten voor een CO-certificering kunnen uiteenlopen. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke kosten:

Gemiddelde Kosten Basiscursus: €500 - €800

Gevorderde Cursus: €800 - €1200

Examenkosten: €150 - €300

Studiematerialen: €100 - €200

Let op, deze kosten zijn indicatief en kunnen variëren per aanbieder en de specifieke eisen die gesteld worden aan de certificering. Het is raadzaam om de verschillende opties te overwegen en te vergelijken. Het is belangrijk om alle kosten mee te nemen in je overweging, aangezien de investering in een CO-certificering waardevol is en je op lange termijn kosten kan besparen en meer winst kan opleveren.

Verschil kosten tussen BRL 6000-25 en K25000

Het is goed om rekening te houden met het feit dat er verschillende kosten zijn gebonden aan verschillende type CO-certificeringen. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen de BRL 6000-25 en Kiwa’s BRL K25000. Omdat een K25000-certificering een kleiner en korter traject betreft, zijn de kosten over het algemeen lager dan een BRL 6000-25 certificering.

Zijn de kosten van een CO-certificering en opleiding het waard?

Omdat er nog weinig bekend is over de handhaving van de CO-certificering, kiezen veel installatiebedrijven ervoor om zonder certificering door te werken. Dit om initiële kosten en tijd te besparen. Echter, een door de overheid opgestelde wet is er niet voor niets. Een CO-certificering is er niet alleen om te voldoen aan de wetgeving, je draagt ook bij aan veilige en duurzame installaties, wat voor zowel jij als je klanten grote voordelen met zich meebrengt. Daarnaast loop je na het vervallen van de coulanceregeling op 1 maart 2024 het risico op boetes en het stilleggen van werkzaamheden.

Hoewel er inderdaad nog weinig bekend is over hoe er op de lange termijn gecontroleerd gaat worden en door wie, doe je er al installatiebedrijf goed aan om ervoor te zorgen dat je de controles voor bent en bijtijds je BRL 6000-25 of K25000 behaalt. Zo zijn de initiële kosten die je besteedt aan het certificeringsproces het op de lange termijn meer dan waard, en kun je zonder kopzorgen doorklussen.

Hulp nodig?

Voor meer informatie over de kosten die komen kijken bij het behalen van je CO-certificering kun je terecht bij Climatools. Onze experts zijn op de hoogte van de laatste regelgevingen en updates omtrent de handhaving van de Gasketelwet. Daarnaast stellen we op basis van jouw behoeften een plan van aanpak samen, waardoor je nooit meer betaalt dan voor wat je daadwerkelijk nodig hebt. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Climatools
Article by:
Climatools

Climatools is a comprehensive software and service solution tailored for climate technology professionals in the Netherlands, aiming to simplify installation administration and facilitate seamless certification attainment.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK-bedrijfscertificering

Wat is een STEK-bedrijfscertificering?

Een STEK-certificering voor bedrijven is niet verplicht, maar brengt wel een hoop voordelen met zich mee voor installatiebedrijven in de klimaattechniek. Lees hier meer over de STEK-bedrijfscertificering.

STEK-certificering
Meer lezen
Voor wie is STEK

Voor Wie is de STEK-bedrijfscertificering?

Een STEK-certificering voor bedrijven kan enorm bijdragen aan jouw aanzien op de markt. Is een STEK-certificering wat voor jou?

STEK-certificering
Meer lezen
Bewijs van Vakmanschap CO monteur

Het Belang van het Bewijs van Vakmanschap CO voor Installateurs

Voor het behalen van je BRL 6000-25 of K25000 CO-certificering moet je in het bezit zijn van een Bewijs van Vakmanschap CO, maar wat houdt dat precies in?

BRL 6000-25
CO-administratie
CO-certificering
Meer lezen
No items found.
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.