
Alles over de Kosten van en CO-certificering voor Bedrijven
Hoeveel kost een CO-certificering voor bedrijven? In deze blog lees je alles over de kosten van een BRL 6000-25 certificaat.
Alles over de Kosten van en CO-certificering voor Bedrijven
Als bedrijf of eenmanszaak dat werkt met gasverbrandingsinstallaties ben je sinds 1 april 2023 verplicht in het bezit te zijn van een zogenoemde CO-certificering, ook wel bekend als de BRL 6000-25 of K25000.
Voor veel monteurs spelen de kosten een grote rol in het besluit om zonder certificering verder te werken. Echter, dit kan je op lange termijn meer kosten opleveren dan dat je initieel bespaart. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt verwachten van de kosten van een CO-certificering, en waarom deze initiële kosten het waard zijn op de lange termijn.
Wat is een CO-certificering?
CO-certificering staat voor een officieel bewijs van vakbekwaamheid, waarbij professionals in de installatie- en loodgietersbranche hun kennis en vaardigheden aantonen op het gebied van koolmonoxidepreventie en -veiligheid. Deze certificering wordt erkend door de overheid en brancheorganisaties als een standaard voor veilig werken met verwarmingsinstallaties en gastoestellen, die koolmonoxide kunnen uitstoten. Het behalen van een CO-certificaat is een proces dat bestaat uit training, examinering en een praktijkbeoordeling. Meer informatie over het CO-certificeringsproces lees je hier.
Waarom is een CO-certificering belangrijk?
CO-certificering is essentieel voor monteurs en installatie professionals omdat het veilig werken met gastoestellen waarborgt. Koolmonoxide is een geurloos en kleurloos gas dat bij onvolledige verbranding vrijkomt en potentieel dodelijk kan zijn. Vakmensen met een CO-certificaat hebben de vereiste kennis om installaties te beoordelen en te onderhouden, wat de veiligheid van zowel de professional als de eindgebruiker ten goede komt. Naast het feit dat het veilige werkzaamheden garandeert, is het simpelweg verplicht om in het bezit te zijn van een CO-certificering als je met gasverbrandingsinstallaties werkt. Deze verplichting komt voort uit de zogenoemde Gasketelwet, welke officieel is ingegaan op 1 april 2023.
De kosten van een CO-certificering
De kosten voor het behalen van een CO-certificering kunnen beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder:
- Bedrijfsomvang: De grootte van je bedrijf en de hoeveelheid werknemers kan impact hebben op de kosten van je CO-certificering. Zo liggen de kosten voor Kiwa’s K25000 certificering voor kleine bedrijven lager dan een BRL 6000-25 certificaat voor grote bedrijven.
- Type en duur van de opleiding: Afhankelijk van de complexiteit van de opleiding en de duur kan de prijs variëren.
- Ervaring van de professional: Professionals met meer ervaring kunnen wellicht volstaan met een korter traject, wat kostenbesparend kan werken.
- Examenkosten: Deze kosten kunnen verschillen per certificeringsinstantie.
- Studieboeken en materialen: Afhankelijk van de cursus kunnen er extra kosten zijn voor studiematerialen.
Let op, de kosten die online te vinden zijn, zijn indicatief en kunnen variëren per aanbieder en de specifieke eisen die gesteld worden aan de certificering. Het is raadzaam om de verschillende opties te overwegen en te vergelijken. Het is belangrijk om alle kosten mee te nemen in je overweging, aangezien de investering in een CO-certificering waardevol is en je op lange termijn kosten kan besparen en meer winst kan opleveren.
Verschil kosten tussen BRL 6000-25 en K25000
Het is goed om rekening te houden met het feit dat er verschillende kosten zijn gebonden aan verschillende type CO-certificeringen. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen de BRL 6000-25 en Kiwa’s BRL K25000. Omdat een K25000-certificering een kleiner en korter traject betreft, zijn de kosten over het algemeen lager dan een BRL 6000-25 certificering.
Zijn de kosten van een CO-certificering en opleiding het waard?
Omdat er nog weinig bekend is over de handhaving van de CO-certificering, kiezen veel installatiebedrijven ervoor om zonder certificering door te werken. Dit om initiële kosten en tijd te besparen. Echter, een door de overheid opgestelde wet is er niet voor niets. Een CO-certificering is er niet alleen om te voldoen aan de wetgeving, je draagt ook bij aan veilige en duurzame installaties, wat voor zowel jij als je klanten grote voordelen met zich meebrengt. Daarnaast loop je na het vervallen van de coulanceregeling op 1 maart 2024 het risico op boetes en het stilleggen van werkzaamheden.
Hoewel er inderdaad nog weinig bekend is over hoe er op de lange termijn gecontroleerd gaat worden en door wie, doe je er al installatiebedrijf goed aan om ervoor te zorgen dat je de controles voor bent en bijtijds je BRL 6000-25 of K25000 behaalt. Zo zijn de initiële kosten die je besteedt aan het certificeringsproces het op de lange termijn meer dan waard, en kun je zonder kopzorgen doorklussen.
Hulp nodig?
Voor meer informatie over de kosten die komen kijken bij het behalen van je CO-certificering kun je terecht bij Climatools. Onze experts zijn op de hoogte van de laatste regelgevingen en updates omtrent de handhaving van de Gasketelwet. Daarnaast stellen we op basis van jouw behoeften een plan van aanpak samen, waardoor je nooit meer betaalt dan voor wat je daadwerkelijk nodig hebt. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.
Climatools Blogs
Tips, tricks, trends en nieuws
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

Wat Weet jij van de Nieuwe F-gassenverordening? Meld je aan voor de Webinar van ROVC!
De nieuwe F-gassenverordening heeft directe impact op installatiebedrijven die werken met koel- en klimaatsystemen. De regels worden strenger en de transitie naar natuurlijke koudemiddelen wordt versneld. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf voldoet aan de nieuwe eisen?

Hoe Overtuig je je Klanten van het Belang van Jaarlijks Onderhoud aan CV-ketels?
Als installatiebedrijf heb je niet alleen de taak om gasinstallaties te plaatsen en onderhouden, maar ook om je klanten bewust te maken van het belang van regelmatig onderhoud aan hun gasinstallaties, zoals CV-ketels.

Overstappen van Certificerende Instantie na het Behalen van je BRL 100 of CO-bedrijfscertificering
Als je je BRL 100 of CO-certificering hebt behaald, is het belangrijk om te weten dat je niet vastzit aan je oorspronkelijke certificerende instantie voor toekomstige audits of hercertificeringen.

Wat Weet jij van de Nieuwe F-gassenverordening? Meld je aan voor de Webinar van ROVC!
De nieuwe F-gassenverordening heeft directe impact op installatiebedrijven die werken met koel- en klimaatsystemen. De regels worden strenger en de transitie naar natuurlijke koudemiddelen wordt versneld. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf voldoet aan de nieuwe eisen?

Dossiercontrole onder de BRL 100: Wat Houdt het In en Hoe Verschilt het van de Directiebeoordeling?
Voor bedrijven die werken met F-gassen is de BRL 100-certificering verplicht. Binnen deze certificering zijn er verschillende verplichte controles, waaronder de dossiercontrole en de directiebeoordeling. Lees er meer over in onze blog!

Hoe Overtuig je je Klanten van het Belang van Jaarlijks Onderhoud aan CV-ketels?
Als installatiebedrijf heb je niet alleen de taak om gasinstallaties te plaatsen en onderhouden, maar ook om je klanten bewust te maken van het belang van regelmatig onderhoud aan hun gasinstallaties, zoals CV-ketels.

Hoe Kun je Zien of een Bedrijf CO-gecertificeerd is?
Wanneer je een verwarmingsinstallatie of onderhoud aan je gasverbrandingsinstallatie laat uitvoeren, is het van cruciaal belang dat je een gecertificeerd bedrijf inhuurt. Niet alleen omdat dit wettelijk verplicht is, maar ook om de veiligheid van de eigenaar van de installatie te waarborgen.

Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering
Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.
.png)