BRL K25000: De CO-Certificering voor ZZP’ers en Kleine Bedrijven
Sinds de invoering van de Gasketelwet zijn de regels strenger geworden, en is de BRL K25000-certificering specifiek opgezet voor eenmanszaken en kleine bedrijven.
BRL K25000: De CO-Certificering voor ZZP’ers en Kleine Bedrijven
Voor zelfstandige installateurs en kleine bedrijven die werken met gasverbrandingsinstallaties, zoals CV-ketels, is het essentieel om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van CO-certificeringen. Sinds de invoering van de Gasketelwet zijn de regels strenger geworden, en is de BRL K25000-certificering specifiek opgezet voor eenmanszaken en kleine bedrijven. Deze blog geeft een gedetailleerd overzicht van de K25000, wat het inhoudt, hoe het certificeringsproces eruitziet, en waarom het essentieel is voor ZZP'ers en kleine bedrijven.
Wat is de BRL K25000?
De BRL K25000 is een certificering die in het leven is geroepen om te zorgen dat kleine bedrijven en ZZP’ers die werken met gasverbrandingsinstallaties voldoen aan de veiligheidseisen zoals vastgelegd in de Gasketelwet. Deze certificering, specifiek gericht op kleine bedrijven of bedrijven met een kleine CO-tak. De K25000 is nauw verwant aan de BRL 6000-25, maar biedt een eenvoudiger en ingekort traject.
De certificering is opgezet door KIWA, die ook de audits uitvoert en controleert of bedrijven voldoen aan de eisen die in de K25000 zijn opgenomen. Voor zelfstandigen is dit een manier om te laten zien dat ze voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen voor het werken met gasverbrandingsinstallaties, wat hen een belangrijke concurrentievoorsprong biedt.
Waarom is de K25000 naast de BRL 6000-25 Opgezet?
De BRL6000-25 is geschikt voor grotere bedrijven en bedrijven die al in bezit zijn van een BRL6000-AB certificaat. De Kiwa BRL K25000 is voornamelijk geschikt voor ZZP’ers en kleinere bedrijven, hoewel in principe ieder type onderneming met deze certificering kan werken. Het traject is ingekort en bij de audit wordt grotendeels remote gedaan. Dat zorgt voor meer flexibiliteit en kost minder tijd, wat erg belangrijk is voor kleinere bedrijven. Dit maakt het haalbaarder voor kleinere ondernemingen om aan de wettelijke eisen te voldoen zonder te veel tijd of geld te moeten investeren.
Sinds Wanneer moet je een K25000 bezitten?
De Gasketelwet is van kracht sinds 1 april 2023. Deze wet bepaalt dat alleen gecertificeerde installateurs nog mogen werken aan gasverbrandingsinstallaties en werd ingevoerd om de veiligheid van gasinstallaties te waarborgen en koolmonoxidevergiftigingen te voorkomen, die elk jaar veel slachtoffers eisen. De K25000 biedt een specifiek certificeringstraject voor kleine bedrijven om hen te helpen aan deze eisen te voldoen.
Wat Staat er in de BRL K25000?
De BRL K25000 is een norm die specifiek gericht is op kleine bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche die werken met gasverbrandingsinstallaties. De richtlijnen binnen deze certificering zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat installateurs veilig en volgens de wettelijke eisen werken. De K25000 is opgedeeld in verschillende onderdelen die de procedures, vereisten en certificeringen omschrijven waaraan een ZZP’er of klein bedrijf moet voldoen.
1. Bewijs van Vakmanschap CO voor de relevante deelgebieden
Het Bewijs van Vakmanschap CO is een persoonscertificering voor monteurs die werkzaam zijn met gasverbrandingsinstallaties. De certificering is geldig voor een periode van 5 jaar, waarna het vernieuwd moet worden om je vakbekwaamheid te behouden. Voordat je begint met de training of het examen, moet je een profiel kiezen dat aansluit bij jouw niveau en expertise en specifieke deelgebied. Je kunt kiezen voor het profiel van monteur (niveau 2) of 1e monteur (niveau 3/4), en voor werktuigkundige installatie, service en onderhoud, of een combinatie hiervan. De examens zijn op deze profielen afgestemd om een nauwkeurige evaluatie van jouw vaardigheden mogelijk te maken.
Vereisten voor persoonscertificeringen:
- Theoretische kennis: De installateur moet aantonen dat hij de theoretische kennis bezit over het ontwerp, de installatie, het onderhoud en de reparatie van gasverbrandingsinstallaties. Dit omvat onder andere kennis van relevante wet- en regelgeving, veiligheidseisen en technische specificaties.
- Praktische vaardigheden: Naast de theoretische kennis moet de installateur ook praktische vaardigheden hebben. Dit betekent dat hij of zij in staat moet zijn om het werk veilig en volgens de juiste procedures uit te voeren.
- Geldigheid van certificeringen: De persoonscertificeringen moeten regelmatig worden vernieuwd, afhankelijk van de vereisten die door de certificerende instantie worden gesteld (bijv. iedere vijf jaar een hernieuwde beoordeling).
2. Kwaliteitssystemen en Administratieve Vereisten
Een ander belangrijk onderdeel van de K25000-certificering is het opzetten van een kwaliteitssysteem dat voldoet aan de eisen van de norm. Dit kwaliteitssysteem is essentieel om aan te tonen dat het bedrijf werkt volgens vaste, gecontroleerde procedures en dat de installaties veilig en conform de regelgeving worden uitgevoerd.
Belangrijke elementen van het kwaliteitssysteem:
- Werkprocedures en procesbeschrijvingen: Het bedrijf moet gedetailleerde procedures vastleggen voor alle aspecten van het werk, van de installatie tot het onderhoud van de systemen. Dit omvat onder andere veiligheidsprocedures, controlelijsten en protocollen voor probleemoplossing.
- Documentatie en registraties: De K25000 vereist dat alle handelingen en werkzaamheden nauwkeurig worden gedocumenteerd. Dit betekent dat installateurs installatiedossiers moeten aanleggen waarin alle stappen van de installatie en het onderhoud worden vastgelegd. Dit zorgt ervoor dat er te allen tijde inzicht is in de staat van de installatie.
- Documentbeheer: Naast het registreren van installaties en het opstellen van documentatie, is het ook van belang dat deze documentatie correct wordt beheerd. De specifieke documenten die bijgehouden moeten worden zijn als volgt:
- De BRL zelf en alle documenten waarnaar de BRL direct of indirect verwijst, voor zover deze relevant zijn voor de projecten binnen het bedrijf;
- Kwaliteitshandboek en alle documenten waarnaar het handboek verwijst, inclusief het versiebeheer;
- NEN-normen en NPR, deze worden geborgd d.m.v. NEN-Connect.
- De registratie van de uitgevoerde werkzaamheden door middel van opdrachtbonnen en de bijbehorende checklists.
Alle genoemde documenten moeten ten minste tot tien jaar na registratiedatum worden
- Klachtbehandeling en tekortkomingen: Er moet een duidelijke procedure zijn voor het afhandelen van klachten van klanten en voor het registreren en corrigeren van tekortkomingen in de werkzaamheden.
- Interne kwaliteitscontroles: Het bedrijf moet zelf ook regelmatig interne audits uitvoeren om te controleren of alle procedures worden nageleefd en of er ruimte is voor verbetering.
3. Gebruik en Beheer van Gereedschappen en Meetmiddelen
De K25000 vereist dat installateurs niet alleen over de juiste kennis beschikken, maar ook dat ze gebruikmaken van goedgekeurde en nauwkeurig gekalibreerde gereedschappen en meetmiddelen. De meetinstrumenten en gereedschappen die worden gebruikt om installaties uit te voeren, moeten aan specifieke eisen voldoen en regelmatig worden gecontroleerd om de veiligheid en nauwkeurigheid te waarborgen.
Specifieke eisen voor gereedschappen en meetmiddelen:
Het bedrijf beschikt over de juiste meet-, beproevings- en hulpmiddelen die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Alle meetinstrumenten die worden gebruikt voor metingen waarvan de resultaten bepalend zijn voor goedkeuring of afkeuring van uitgevoerde of te verrichten werkzaamheden, worden gekalibreerd.
Beheer van Meet- en Beproevingsmiddelen
In Climatools wordt een overzicht van alle meetinstrumenten beheerd, waarbij aandacht wordt besteed aan de volgende aspecten:
- Kalibratiefrequentie en kalibratiemethode: Voor elk meetinstrument wordt de benodigde kalibratiefrequentie en de bijbehorende kalibratiemethode vastgelegd.
- Kalibratiesticker: De meetinstrumenten zijn voorzien van een sticker die bevestigt dat ze zijn gekalibreerd.
- Herkenning van afwijkingen: Als tijdens het gebruik een meetinstrument een afwijking vertoont of een incident plaatsvindt, wordt het instrument gemarkeerd en ter kalibratie aangeboden aan de verantwoordelijke medewerker.
- Kalibratiecontrole en registratie: De verantwoordelijke medewerker beoordeelt de kalibratiegegevens, registreert en bewaart deze zorgvuldig. Indien nodig wordt de kalibratiefrequentie aangepast op basis van de kalibratiegegevens.
- Goedkeuring van kalibratiecertificaten: De verantwoordelijke medewerker parafeert en dateert het ontvangen kalibratiecertificaat om aan te geven dat deze gecontroleerd is.
- Justering van instrumenten: Als een meetinstrument is gejusteerd, wordt beoordeeld of het gebruik van het instrument vóór de aanpassing tot andere beslissingen had geleid. Indien nodig worden corrigerende maatregelen getroffen.
Daarnaast moeten alle meetinstrumenten en hulpmiddelen worden onderhouden volgens de voorschriften van de leverancier. Als een meetinstrument of hulpmiddel defect raakt, moet het worden vervangen door een gekalibreerd meetinstrument of een gelijkwaardig hulpmiddel voordat de werkzaamheden kunnen worden voortgezet.
Specifieke Instrumenten
Sterkteproef van een gasleiding
Voor
het uitvoeren van de sterkteproef volgens NPR 3378-1:2020, sectie 4 en 4.1.2 (drukstoot van 5 bar):
- Een manometer met een afleesbaarheid van 0,1 mbar en een nauwkeurigheid van 5 % van de gemeten waarde.
- Een afpersset geschikt voor drukstoten tot 5 bar.
Gaslekzoeken
- Lekzoekspray of een gaslekzoeker die gasconcentraties aangeeft via een display, led’s of een akoestisch signaal.
Drukmetingen voor lekdichtheid gasleiding
- Voor het meten van drukken van 0 tot 15.000 Pa (150 mbar), meetapparatuur volgens NPR 3378.
Drukmetingen van verschildrukken en/of trek
- Voor het meten van verschildrukken van 0 tot 10.000 Pa (100 mbar), meetapparatuur volgens EN 50379 deel 2.
- Voor het meten van trek van -50 tot 200 Pa, meetapparatuur volgens EN 50379 deel 2.
Verbrandingsgasanalyse
- Voor het meten van CO, O2 en rookgastemperatuur in rookgassen, meetapparatuur volgens EN 50379 deel 2.
Controlemetingen in de omgevingslucht
- Voor het meten van CO in de omgevingslucht wordt een meetinstrument gebruikt dat het aanwezige CO-percentage weergeeft. Een rookgasmeter kan indicatief worden gebruikt, maar bij voorkeur beschikt een monteur over een persoonlijke veiligheidsmeter om de CO-concentratie in de omgeving te monitoren.
(De werkdrukmetingen omvatten de nominale gasdrukken voor aardgas, propaan en butaan.)
Hoe Voldoe je aan de K25000?
Bedrijven moeten zich aanmelden bij een certificerende instantie zoals KIWA om het certificeringstraject te doorlopen. Dit proces begint met het opzetten van een kwaliteitssysteem dat voldoet aan de eisen van de K25000. Hun vakbekwaamheid moet kunnen worden aangetoond door het succesvol afronden van trainingen en examens. Er moet minstens 1 monteur zijn die een Bewijs van Vakmanschap CO heeft gehaald voor de toepassingsgebieden (of een combinatie) waarvoor je gecertificeerd wil worden:
- Werktuigkundig voor Installeren/vervangen
- Onderhoud en Service als je onderhoud/reparatie wil gaan uitvoeren.
Climatools biedt uitgebreide ondersteuning voor het behalen van je K25000. Zo helpen we je met het opzetten van hun kwaliteitssysteem, het bijhouden van de vereiste documentatie en het voorbereiden op de audit. Onze software maakt het eenvoudig om aan de administratieve eisen van de K25000 te voldoen, zodat je zonder zorgen door het certificeringstraject komt.
Hoe Behaal je je K25000?
Voor ZZP’ers en eenmanszaken die hun BRL K25000-certificering willen behalen, kan het proces in eerste instantie overweldigend lijken. Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld te zijn, zolang je de stappen duidelijk volgt en de juiste ondersteuning hebt.
Aanmelden bij een Certificerende Instantie (CI)
De eerste stap in het certificeringsproces is je aanmelding bij een erkende certificerende instantie (CI). In Nederland zijn er verschillende instanties die de BRL K25000-certificering kunnen uitvoeren, waaronder KIWA. Deze instantie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van audits en het verstrekken van de officiële certificering.
Hoe meld je je aan?
Op de website van KIWA kun je een aanvraag indienen voor het BRL K25000-certificeringstraject. Hierbij geef je informatie over je bedrijf, de werkzaamheden die je uitvoert en de certificering die je wilt behalen. Maak je gebruik van de begeleiding van Climatools voor het behalen van je K25000? Dan zorgen wij voor de aanvraag bij KIWA en hoef je zelf niets te doen voor je aanmelding.
Voorbereiding op de Certificering
Nadat je bent aangemeld bij de certificerende instantie, begint de fase waarin je je bedrijf voorbereidt op de audit. Dit is een cruciale stap, omdat je tijdens de audit moet kunnen aantonen dat je voldoet aan alle eisen van de K25000. De belangrijkste onderdelen die je moet voorbereiden zijn je kwaliteitssysteem, administratie, en procedures.
Wat moet je voorbereiden?
- Kwaliteitssysteem opzetten: Dit omvat het vastleggen van alle werkprocessen die je volgt bij het installeren, onderhouden en repareren van gasverbrandingsinstallaties. Denk aan veiligheidsprocedures, risicoanalyses, en onderhoudsplannen. Climatools kan je hierbij helpen door sjablonen en richtlijnen aan te bieden die voldoen aan de eisen van de K25000.
- Documentatie en administratie: Je moet zorgen voor een gedetailleerde en goed georganiseerde administratie. Dit omvat onder andere een overzicht van de werkzaamheden die je uitvoert, een registratie van kalibratie van meetmiddelen, en volledige logboeken. Climatools biedt software die je helpt om dit eenvoudig te beheren en te organiseren van je gereedschappen en installatie-administratie.
- Training en persoonscertificeringen: Voordat je de certificering kunt behalen, moet je aantonen dat je als installateur over de nodige vakbekwaamheid beschikt. Dit betekent dat je relevante trainingen moet volgen en certificaten moet behalen voor bijvoorbeeld gasinstallaties en rookgasanalyse.
De Externe Audit door de Certificerende Instantie
De externe audit is het belangrijkste moment in het certificeringsproces. Hierbij komt een auditeur van de certificerende instantie langs om te beoordelen of je bedrijf voldoet aan alle eisen van de BRL K25000. KIWA kan voor deze specifieke certificering audits gedeeltelijk op afstand uitvoeren door digitaal mee te kijken met de werkzaamheden. De audit bestaat normaliter uit twee delen: een documentencontrole en een praktijkbeoordeling.
Wat gebeurt er tijdens de audit?
- Documentencontrole: De auditeur controleert je kwaliteitssysteem en administratie om te beoordelen of alles in orde is. Dit omvat je werkprocedures, veiligheidsplannen, en logboeken.
- Praktijkbeoordeling: De auditeur kijkt mee bij de werkplek waar je een installatie uitvoert of recent hebt uitgevoerd. Hier bekijkt hij of je de procedures uit het kwaliteitssysteem ook daadwerkelijk in de praktijk toepast. Afhankelijk van de gekozen deelgebieden en het aantal inbedrijfstellers worden er een aantal projecten bezocht. Als je bijvoorbeeld inbedrijfstellingen wilt gaan doen, dan wil de auditeur een recent geïnstalleerde installatie zien. Als je onderhoud/service wil doen, dan wil de auditeur meekijken hoe je ter plekke een onderhoudsbeurt of service uitvoert. Belangrijk is dat je je tijdens de projectbezoeken je houdt aan de proceseisen zoals je ze zelf hebt vastgelegd in het handboek en dat je al je werkzaamheden registreert, bijvoorbeeld in Climatools.
- Toelichting van je werkwijze: De auditeur kan vragen om bepaalde handelingen toe te lichten. Je moet kunnen uitleggen waarom je bepaalde beslissingen hebt genomen tijdens de installatie en hoe je voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitseisen.
Certificering Ontvangen
Als de audit succesvol verloopt en de auditeur constateert dat je voldoet aan alle eisen van de K25000, ontvang je de officiële certificering. Hiermee ben je gecertificeerd om gasverbrandingsinstallaties te installeren en te onderhouden volgens de richtlijnen van de Gasketelwet.
Wat moet je doen nadat je gecertificeerd bent?
- Kwaliteitssysteem bijhouden: Ook na de certificering moet je je kwaliteitssysteem en administratie actueel houden. Climatools helpt je met het bijhouden van je administratie zodat alles up-to-date blijft.
- Jaarlijkse kalibratie en onderhoud: Zorg ervoor dat je meetmiddelen correct gekalibreerd blijven en dat je de onderhoudsprocedures blijft volgen zoals vastgelegd in je kwaliteitssysteem.
- Je moet het CO-vrij logo gaan voeren op alle uitingen die betrekking hebben op gasinstallaties.
Hoe Climatools Helpt tijdens het Certificeringsproces
Climatools biedt uitgebreide begeleiding en software om je tijdens het hele certificeringsproces te ondersteunen. Van het opzetten van je kwaliteitssysteem en het voorbereiden op de audit, tot het beheren van je administratie na certificering — wij maken het je makkelijk. Onze software helpt je om logboeken en meetmiddelen bij te houden, terwijl onze experts je begeleiden bij elke stap van het certificeringstraject. Met Climatools ben je verzekerd van een soepel en succesvol certificeringsproces voor de K25000.
Wat zijn de Kosten van deze Certificering bij KIWA?
De kosten voor de K25000-certificering via KIWA zijn afhankelijk van het begeleidingstraject dat je volgt en bijvoorbeeld de software die je gebruikt om je installatie-administratie bij te houden. Hoewel de kosten op het eerste gezicht een flinke investering kunnen lijken, biedt het op de lange termijn veel voordelen, waaronder meer werkzekerheid, hogere klanttevredenheid en een verhoogde veiligheid voor jou en je klanten.
Handhaving & Controles
De K25000-certificering is niet alleen een administratieve verplichting; het is een essentieel onderdeel van het waarborgen van de veiligheid bij het werken met gasverbrandingsinstallaties onder de Gasketelwet. Momenteel ligt de verantwoordelijkheid voor controles bij de gemeenten, maar dit kan in de toekomst grootschaliger worden.
Wat zijn de Gevolgen van het Niet Bezitten van de K25000-certificering?
Het niet bezitten van de K25000-certificering kan ernstige gevolgen hebben, zowel juridisch als financieel. Installateurs die zonder geldige certificering werken, overtreden de Gasketelwet en stellen zichzelf bloot aan handhaving door de overheid en mogelijke sancties.
De gevolgen van het niet bezitten van een K25000-certificering kunnen zijn:
- Boetes en sancties: De overheid kan in de nabije toekomst boetes gaan opleggen aan installateurs die zonder certificering werken.
- Schadeclaims bij ongelukken: Als er een ongeluk of incident plaatsvindt tijdens het werken aan een gasverbrandingsinstallatie zonder de juiste certificering, kan zowel de installateur als de eigenaar van de installatie aansprakelijk worden gesteld voor de schade.
- Verlies van verzekering: Veel verzekeringsmaatschappijen eisen dat installateurs gecertificeerd zijn om dekking te bieden. Als klanten een ketel laten onderhouden door een niet gecertificeerde monteur en de ketel vliegt in brand, dan kan het zijn dat de verzekering geen dekking biedt. Zonder de K25000-certificering kan een installateur zijn verzekering verliezen, wat betekent dat hij zelf verantwoordelijk is voor alle schade of aansprakelijkheid die ontstaat tijdens zijn werk.
- Verlies van klanten: Klanten worden steeds bewuster van de wettelijke verplichtingen rondom gasinstallaties. Het niet kunnen aantonen van een geldige certificering kan leiden tot verlies van klanten, omdat ze simpelweg niet bereid zijn om risico’s te nemen met een niet-gecertificeerde installateur. Omdat de eigenaar van de installatie ook in de problemen kan komen bij het inzetten van een installateur zonder certificering, kiest men over het algemeen altijd voor een aantoonbaar gecertificeerd installatiebedrijf.
De K25000 voor Veiligheid en Vertrouwen
De K25000-certificering is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een belangrijk signaal naar je klanten dat je voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Door te investeren in een K25000-certificering toon je aan dat je bekwaam en professioneel bent in je werk. Dit verhoogt het vertrouwen van je klanten en biedt hen de zekerheid dat hun gasverbrandingsinstallatie in veilige handen is.
Behaal je K25000 met Climatools
Als ZZP’er of klein bedrijf wil je je tijd en middelen zo efficiënt mogelijk besteden. Het behalen van een K25000-certificering kan op het eerste gezicht complex en tijdrovend lijken, maar met de juiste begeleiding en tools is het proces goed beheersbaar. Climatools biedt precies de ondersteuning die je nodig hebt om het certificeringstraject soepel te doorlopen, terwijl onze software je helpt om de administratieve eisen van de K25000 eenvoudig te beheren. Hieronder lees je hoe wij specifiek ZZP'ers en kleine bedrijven kunnen helpen met het behalen van hun certificering.
Persoonlijke Begeleiding tijdens het Certificeringstraject
Bij Climatools begrijpen we dat je als ZZP’er vaak meerdere rollen vervult binnen je bedrijf en dat het lastig kan zijn om tijd vrij te maken voor het opzetten van een kwaliteitssysteem of het voorbereiden van een audit. Daarom bieden we persoonlijke begeleiding op maat om je te helpen met elke stap in het certificeringstraject, zodat je zonder stress je K25000-certificering kunt behalen.
Wat houdt onze begeleiding in?
- Begeleiding bij documentatie en administratie: We helpen je bij het organiseren en invullen van alle benodigde documentatie. Onze experts zorgen ervoor dat je alle verplichte onderdelen correct en volledig documenteert.
- Voorbereiding op de audit: Onze begeleiders bereiden je voor op de externe audit door middel van een professionele pre-audit. Hierbij controleren we samen of alle processen goed verlopen en of je klaar bent voor de officiële audit.
- Continu beschikbaar voor ondersteuning: Tijdens het hele proces staan we klaar om je vragen te beantwoorden en je te ondersteunen waar nodig. Of het nu gaat om technische vragen over procedures of hulp bij de administratie, ons team biedt persoonlijke begeleiding, zodat je nooit alleen staat.
Softwareoplossingen voor de K25000: Eenvoudig en Efficiënt Beheer
Naast persoonlijke begeleiding biedt Climatools handige software die speciaal is ontwikkeld om je te helpen bij het voldoen aan de administratieve eisen van de K25000-certificering. Onze software helpt je om tijd te besparen, je administratie te stroomlijnen en aan alle verplichtingen te voldoen.
De belangrijkste voordelen van onze software:
- Logboekbeheer: Een van de vereisten van de K25000 is het bijhouden van gedetailleerde logboeken voor elke installatie die je uitvoert. Onze software maakt het eenvoudig om deze dossiers te maken, op te slaan en te beheren. Je kunt al je documentatie, meetresultaten en onderhoudsplannen op één centrale plek bijhouden, zodat alles netjes georganiseerd blijft.
- Gereedschapsbeheer: Met Climatools houd je eenvoudig bij wanneer je meetinstrumenten voor het laatst zijn gekalibreerd en wanneer ze opnieuw gekalibreerd moeten worden. Onze software stuurt automatische herinneringen, zodat je nooit een kalibratiedeadline mist en altijd voldoet aan de vereisten van de K25000.
- Controle checklijsten: Onze software biedt checklijsten die je kunt gebruiken tijdens installaties en onderhoudswerkzaamheden. Dit helpt je om stap voor stap te werken volgens de K25000-normen en ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet.
- Automatische updates en naleving van regelgeving: De regelgeving rondom CO-certificeringen kan in de loop van de tijd veranderen. Climatools zorgt ervoor dat je software altijd up-to-date is en automatisch voldoet aan de nieuwste eisen. Je hoeft je geen zorgen te maken over veranderingen in de wetgeving, omdat onze software hierop is voorbereid en je altijd informeert over nieuwe vereisten.
- Gebruiksvriendelijke interface: Onze software is ontwikkeld om eenvoudig en intuïtief te zijn, zelfs voor gebruikers zonder uitgebreide technische kennis. Dit betekent dat je snel aan de slag kunt zonder een lange leercurve. Alles is overzichtelijk georganiseerd, zodat je precies weet waar je moet zijn voor welke taak.
De Voordelen voor ZZP'ers en Kleine Bedrijven
Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is het behalen van de K25000-certificering niet alleen noodzakelijk om wettelijk te mogen werken, maar het biedt ook belangrijke zakelijke voordelen. Met de begeleiding en software van Climatools wordt het certificeringsproces niet alleen makkelijker, maar kun je ook op lange termijn profiteren van een efficiënter werkproces en meer klantenvertrouwen.
- Tijd en kosten besparen: Onze begeleiding en software zorgen ervoor dat je geen kostbare tijd verspilt aan het uitzoeken van de certificeringsvereisten of het opzetten van een kwaliteitssysteem. Wij leveren de tools en kennis die je nodig hebt om het traject sneller en efficiënter af te ronden.
- Geen zorgen over administratie: Dankzij de software van Climatools hoef je je geen zorgen te maken over de administratie. Het systeem helpt je om alles georganiseerd te houden, van logboeken en onderhoudscontracten tot gereedschappen incidentenregistraties, en zorgt ervoor dat je altijd klaar bent voor een audit.
- Hoog slagingspercentage bij audits: Met onze begeleiding kun je met vertrouwen de audit ingaan, omdat we je helpen om te voldoen aan alle vereisten en je ondersteunen bij het voorbereiden op elke stap van het certificeringstraject. Dit betekent dat je een hoge slagingskans hebt en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
- Meer klantenvertrouwen en werkzekerheid: Een K25000-certificering toont aan dat je als installateur werkt volgens de hoogste veiligheidsnormen. Dit geeft klanten het vertrouwen dat ze in veilige handen zijn en zorgt ervoor dat je aantrekkelijker wordt voor potentiële klanten die op zoek zijn naar gecertificeerde installateurs. Bovendien kom je niet in de problemen met regelgeving, waardoor je zonder onderbrekingen kunt blijven werken.
- Schaalbaar voor kleine bedrijven: Of je nu als ZZP’er werkt of een klein bedrijf met een paar medewerkers runt, Climatools is schaalbaar en past zich aan jouw behoeften aan. Onze software groeit met je mee naarmate je bedrijf groeit en biedt alle functionaliteit die je nodig hebt, ongeacht de omvang van je bedrijf.
Altijd klaar voor de toekomst met Climatools
Climatools is meer dan alleen een certificeringspartner — we zijn een toekomstgerichte oplossing die je helpt om je bedrijf te laten groeien en je administratieve processen te stroomlijnen. Onze software en begeleiding zijn ontworpen om je werk makkelijker te maken, zodat jij je kunt richten op waar je het beste in bent: het leveren van hoogwaardige installatiediensten. Of je nu net begint met het certificeringstraject of al onderweg bent, Climatools biedt de ondersteuning die je nodig hebt om je doelen te bereiken.
Door te kiezen voor Climatools, kies je voor een partner die je volledig ondersteunt bij het behalen van je K25000-certificering. Met onze persoonlijke begeleiding en gebruiksvriendelijke software wordt het certificeringstraject eenvoudig, en kun je je bedrijf voorbereiden op succes, nu en in de toekomst.
Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen!
Hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.
Climatools Blogs
Tips, tricks, trends en nieuws
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.
Hoe Kun je Zien of een Bedrijf CO-gecertificeerd is?
Wanneer je een verwarmingsinstallatie of onderhoud aan je gasverbrandingsinstallatie laat uitvoeren, is het van cruciaal belang dat je een gecertificeerd bedrijf inhuurt. Niet alleen omdat dit wettelijk verplicht is, maar ook om de veiligheid van de eigenaar van de installatie te waarborgen.
Opleiders en Certificerende Instanties voor CO-certificeringen in Nederland
In deze blog bespreken we verschillende opleiders die trainingen aanbieden voor het Bewijs van Vakmanschap CO, ook wel CO vakmanschap genoemd, evenals de certificerende instanties die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van de BRL 6000-25 en K25000 certificering.
BRL K25000: De CO-Certificering voor ZZP’ers en Kleine Bedrijven
Sinds de invoering van de Gasketelwet zijn de regels strenger geworden, en is de BRL K25000-certificering specifiek opgezet voor eenmanszaken en kleine bedrijven.
Natuurlijke Koudemiddelen: Alles wat je moet weten over de toekomst van koudemiddelen in Europa en Nederland
Natuurlijke koudemiddelen komen steeds vaker aan bod als het gaat om koelinstallaties. Maar wat houdt dit type koudemiddel precies in? En hoe verschilt het met de F-gassen die we kennen?
Hoe Kun je Zien of een Bedrijf CO-gecertificeerd is?
Wanneer je een verwarmingsinstallatie of onderhoud aan je gasverbrandingsinstallatie laat uitvoeren, is het van cruciaal belang dat je een gecertificeerd bedrijf inhuurt. Niet alleen omdat dit wettelijk verplicht is, maar ook om de veiligheid van de eigenaar van de installatie te waarborgen.
Opleiders en Certificerende Instanties voor CO-certificeringen in Nederland
In deze blog bespreken we verschillende opleiders die trainingen aanbieden voor het Bewijs van Vakmanschap CO, ook wel CO vakmanschap genoemd, evenals de certificerende instanties die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van de BRL 6000-25 en K25000 certificering.
Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering
Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.