ZZP'ers met BRL 100

De BRL 100 Certificering voor ZZP'ers: Wat je moet weten

BRL 100

Hoewel de BRL 100 certificering vaak geassocieerd wordt met grotere bedrijven, is het ook voor ZZP’ers van groot belang om de juiste certificeringen te hebben.

Plan je werkzaamheden Climatools
October 8, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
6
min leestijd
Lotte
Auteur:
Lotte

De BRL 100 Certificering voor ZZP'ers: Wat je moet weten

Als zelfstandige (ZZP’er) in de koeltechniek is het behalen van de BRL 100-certificering een essentiële stap voor het werken met gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen). Hoewel deze certificering vaak geassocieerd wordt met grotere bedrijven, is het ook voor ZZP’ers van groot belang om de juiste certificeringen te hebben. In deze uitgebreide blog bespreken we alles wat je als ZZP’er moet weten over de BRL 100-certificering: wie komt ervoor in aanmerking, waarom is het noodzakelijk, hoe ziet het certificeringsproces eruit, wat zijn de administratie-eisen, en waarom is investeren in begeleiding en software essentieel voor het behalen én behouden van de certificering.

Wat is de BRL 100 Certificering?

De BRL 100-certificering is een beoordelingsrichtlijn die specifiek is ontwikkeld voor bedrijven en zelfstandigen die werken met F-gassen. Deze gassen worden gebruikt in diverse koelsystemen, zoals airconditioners en warmtepompen, en kunnen schadelijk zijn voor het milieu als ze niet op de juiste manier worden behandeld. De BRL 100-certificering waarborgt dat bedrijven en individuen voldoen aan de veiligheids- en milieuregels die gelden voor het werken met deze stoffen.

Als ZZP’er is de BRL 100-certificering van cruciaal belang als je zelfstandig werkzaamheden uitvoert die te maken hebben met het installeren, onderhouden of verwijderen van koelinstallaties die F-gassen bevatten. Zonder deze certificering mag je deze werkzaamheden niet uitvoeren en riskeer je boetes en andere sancties.

Wie komt in aanmerking voor de BRL 100-certificering?

Elke zelfstandige die actief is in de koel- en klimaattechniek en werkt met installaties waarin F-gassen worden gebruikt, komt in aanmerking voor de BRL 100-certificering. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld werkt aan airconditioners, warmtepompen, of commerciële koelsystemen zoals koel- en vrieswagens, je deze certificering nodig hebt.

Belangrijk om te weten is dat de BRL 100 zich richt op het bedrijf zelf. Aangezien ZZP’ers formeel als eenmansbedrijf opereren, geldt de BRL 100-certificering ook voor hen. Daarnaast moeten ZZP’ers een BRL 200-certificering hebben, die aantoont dat je als individu over de juiste vaardigheden en kennis beschikt om te werken met F-gassen.

Dus, ben je ZZP’er en voer je koeltechnische werkzaamheden uit die met F-gassen te maken hebben? Dan is het verplicht om over een BRL 100-certificering te beschikken om legaal te mogen werken.

Het Certificeringsproces voor ZZP'ers

Het behalen van de BRL 100-certificering als ZZP’er lijkt misschien een grote uitdaging, maar met de juiste stappen en begeleiding is het zeker haalbaar. Hieronder lichten we het proces stap voor stap toe:

1. Voorbereiding en Voorlichting

De eerste stap is jezelf goed voor te bereiden en te begrijpen wat de BRL 100-certificering inhoudt. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de wettelijke verplichtingen en de specifieke vereisten voor het werken met F-gassen. Dit omvat het volgen van trainingen en cursussen die je kennis en vaardigheden opfrissen en up-to-date houden. Verschillende opleidingsinstanties, zoals STEK en Wasco, bieden hiervoor cursussen aan.

2. Kwaliteitshandboek opstellen

Een cruciaal onderdeel van het certificeringsproces is het opstellen van een kwaliteitshandboek. Dit handboek beschrijft hoe je als ZZP’er je werkzaamheden uitvoert volgens de geldende richtlijnen. Het omvat onder andere procedures voor de installatie, onderhoud en reparatie van koelinstallaties, evenals de registratie van werkzaamheden en het gebruik van gereedschappen. Voor ZZP’ers kan het opstellen van een goed kwaliteitshandboek een uitdaging zijn, aangezien je alle taken zelf beheert. Het is dan ook aan te raden om hiervoor begeleiding in te schakelen.

3. Aanvraag en Audit

Zodra je je kwaliteitshandboek en andere documentatie hebt voorbereid, dien je een aanvraag in bij een erkende certificerende instantie, zoals Kiwa of Dekra. Zij zullen een audit uitvoeren om te controleren of je voldoet aan de eisen van de BRL 100. Tijdens deze audit wordt gekeken naar hoe je je werkzaamheden uitvoert, of je administratie op orde is en of je over het juiste gereedschap beschikt.

4. Certificering en Onderhoud

Je krijgt na het behalen van de toelatingsaudit een voorlopig certificaat die 1 jaar geldig is, binnen dat jaar krijg je een dossiercontrole als dat ook allemaal goed gaat dan krijg je de volwaardige BRL 100 die gewoon altijd geldig blijft zolang je elke 2 jaar je audits weer haalt. Het betreft dus geen hercertificering, maar door elke twee jaar een audit door te komen, kun je je certificering blijven verlengen.

Gereedschappen voor ZZP'ers onder de BRL 100

Als ZZP’er die werkt met F-gassen is het essentieel dat je over de juiste gereedschappen beschikt om aan de eisen van de BRL 100 te voldoen. Net als grotere bedrijven ben je verplicht om al je gereedschappen up-to-date en gekalibreerd te houden. Dit zorgt ervoor dat je werkzaamheden veilig en efficiënt worden uitgevoerd, en dat je voldoet aan de wet- en regelgeving.

Belangrijke Gereedschappen voor de BRL 100

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste gereedschappen die je als ZZP’er nodig hebt om de BRL 100-certificering te behalen:

  • Manometers: Deze zijn cruciaal voor het meten van de druk in koelinstallaties. Je moet ervoor zorgen dat je manometers regelmatig worden gekalibreerd, zodat je nauwkeurige metingen kunt uitvoeren.

  • Lekdetectieapparatuur: Het is wettelijk verplicht om lekdetecties uit te voeren bij installaties die F-gassen bevatten. Zorg ervoor dat je lekdetectieapparatuur geschikt is voor het opsporen van zelfs de kleinste lekkages.

  • Vacuümpompen: Vacuümpompen zijn nodig voor het verwijderen van lucht en vocht uit het systeem voordat je F-gassen toevoegt. Dit gereedschap moet goed onderhouden en gecertificeerd zijn.

  • Weegschalen voor koudemiddel: Voor het nauwkeurig afmeten van de hoeveelheid koudemiddel die je toevoegt of terugwint uit een systeem, heb je een weegschaal nodig die geschikt is voor F-gassen. Dit helpt bij het naleven van de registratie-eisen van de BRL 100.

  • Thermometers en klemthermometers: Voor het meten van de temperaturen in koelinstallaties heb je betrouwbare thermometers nodig. Deze metingen zijn cruciaal voor het controleren van de prestaties van de installatie.

  • Gereedschappen voor terugwinning van F-gassen: Het is belangrijk dat je apparatuur hebt voor de terugwinning van F-gassen uit installaties. Dit is verplicht om te voldoen aan de milieuwetgeving en om lekkages van schadelijke gassen te voorkomen.

Kalibratie en Onderhoud

Naast het hebben van de juiste gereedschappen, is het essentieel dat je deze gereedschappen regelmatig kalibreert. Een onjuist gekalibreerde manometer of weegschaal kan leiden tot onjuiste metingen, wat zowel de veiligheid als de naleving van de regelgeving in gevaar brengt. Als ZZP’er kun je hiervoor terecht bij gespecialiseerde kalibratiebedrijven, zoals VDV Kalibraties en BRL100kalibratie, die ervoor zorgen dat je gereedschappen altijd voldoen aan de normen.

Het Belang van Goede Gereedschappen voor ZZP'ers

Voor ZZP’ers is het niet altijd eenvoudig om grote investeringen te doen in gereedschap, maar het hebben van hoogwaardige, betrouwbare apparatuur is cruciaal. Goed onderhouden gereedschappen dragen niet alleen bij aan de veiligheid en efficiëntie van je werkzaamheden, maar ook aan je professionele uitstraling. Klanten en opdrachtgevers waarderen het als je werkt met moderne en goed functionerende apparatuur. Bovendien kan het gebruik van verkeerd of slecht onderhouden gereedschap leiden tot fouten of vertragingen, wat je reputatie en je certificering in gevaar kan brengen.

Administratie-eisen voor ZZP'ers

Een belangrijk onderdeel van de BRL 100-certificering is het bijhouden van een nauwkeurige administratie. Ook als ZZP’er ben je verplicht om gedetailleerde registraties bij te houden van al je werkzaamheden met F-gassen. Deze administratieve eisen omvatten onder andere:

  • Registratie van koudemiddelgebruik: Je moet precies bijhouden hoeveel F-gassen je gebruikt, hoeveel je terugwint en hoeveel je afvoert.

  • Onderhouds- en servicegegevens: Je bent verplicht om van elke installatie die je onderhoudt of repareert gedetailleerde gegevens bij te houden, inclusief de aard van de werkzaamheden en de gebruikte materialen.

  • Lekdetecties: Bij werkzaamheden met F-gassen moet je regelmatig lekdetecties uitvoeren en de resultaten hiervan registreren.

  • Logboeken: Alle activiteiten moeten worden vastgelegd in een logboek, dat tijdens audits beschikbaar moet zijn.

  • Bewaartermijnen: Je bent verplicht om je administratie minstens vijf jaar te bewaren, zodat het beschikbaar is voor inspecties en audits.

Als ZZP’er kan het lastig zijn om deze administratie bij te houden, vooral als je alle verantwoordelijkheden zelf moet managen. Het gebruik van digitale software, zoals die van Climatools, kan hier enorm bij helpen. Deze software maakt het eenvoudig om je registraties en logboeken up-to-date te houden en zorgt ervoor dat je altijd voldoet aan de eisen van de BRL 100.

Waarom Begeleiding en Software Onmisbaar zijn voor ZZP'ers

Het behalen en behouden van de BRL 100-certificering kan voor ZZP'ers ingewikkeld zijn. Je beheert immers alle processen zelf, van de administratie tot de uitvoering van je werkzaamheden. Daarom is het verstandig om te investeren in begeleiding en software om het certificeringsproces soepel te laten verlopen. Hier zijn een paar redenen waarom dit belangrijk is:

1. Efficiëntie en Tijdbesparing

Als ZZP'er heb je te maken met veel verantwoordelijkheden, van het uitvoeren van werkzaamheden tot het beheren van je administratie. Begeleiding helpt je om het certificeringsproces efficiënter te doorlopen, waardoor je tijd en moeite bespaart.

2. Deskundig Advies

Door begeleiding in te schakelen, krijg je toegang tot deskundig advies van professionals die ervaring hebben met het BRL 100-certificeringsproces. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van je kwaliteitshandboek, het voorbereiden op de audit en het zorgen dat je aan alle eisen voldoet.

3. Gebruiksvriendelijke Software

Het bijhouden van de administratie voor de BRL 100 kan tijdrovend zijn, vooral als je handmatig met papieren logboeken werkt. Software, zoals Climatools, automatiseert veel van deze taken en maakt het eenvoudig om je registraties, koudemiddelgebruik en logboeken digitaal bij te houden. Hierdoor kun je snel en efficiënt voldoen aan de administratieve eisen zonder het risico op menselijke fouten. Dit zorgt ervoor dat je altijd goed voorbereid bent op audits en inspecties.

4. Blijven Voldoen aan Wetgeving

De wetgeving rond F-gassen en milieueisen kan regelmatig veranderen. Door begeleiding en software te gebruiken, ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wijzigingen in de regelgeving. Begeleiders en softwarepakketten zoals Climatools zorgen ervoor dat je bedrijf compliant blijft, zelfs als de eisen worden aangepast.

5. Ondersteuning bij Audits en Hercertificering

Het behalen van de BRL 100 is een belangrijke stap, maar het behouden ervan is minstens zo belangrijk. Je moet je om de twee jaar laten hercertificeren, en met de juiste begeleiding en software kun je je hier goed op voorbereiden. Software kan je helpen herinneren aan de kalibratie van gereedschappen, vervaldatums van certificeringen en zorgt ervoor dat je administratie altijd actueel is.

De Belangrijke Stap voor ZZP'ers

Voor ZZP’ers die werken met F-gassen is de BRL 100-certificering onmisbaar. Het waarborgt dat je bedrijf voldoet aan de wetgeving en dat je werkzaamheden veilig en milieuvriendelijk worden uitgevoerd. Hoewel het proces om de certificering te behalen complex lijkt, is het met de juiste begeleiding en ondersteuning goed te doen. Zorg ervoor dat je kwaliteitshandboek op orde is, je administratie nauwkeurig wordt bijgehouden, en je beschikt over alle benodigde certificeringen en gereedschappen.

Daarnaast is investeren in een goed softwarepakket, zoals Climatools, een slimme zet om je administratie efficiënter te maken en altijd te voldoen aan de wetgeving. Met de juiste tools en begeleiding kan het behalen en behouden van de BRL 100-certificering een beheersbaar proces worden, zelfs voor zelfstandigen.

Wil je meer weten over hoe Climatools je kan ondersteunen in dit proces? Neem contact op en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het behalen van je BRL 100-certificering als ZZP’er.

Lotte
Geschreven door:
Lotte

Schrijver in hart en nieren, met een specifieke passie voor het behapbaar maken van complexe onderwerpen. Zo baant ze zich een weg door de rompslomp aan regelgevingen binnen de klimaattechniek, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

BRL 100 administratie

De Administratie Checklijst voor Koelinstallateurs onder de BRL 100

Een cruciaal onderdeel van het behalen en behouden van de BRL 100-certificering is het voldoen aan strenge administratie-eisen. In deze blog leggen we uit hoe dat werkt.

BRL 100
F-gassen-certificering
Koudemiddeladministratie
Certificering
Meer lezen
ZZP'ers met BRL 100

De BRL 100 Certificering voor ZZP'ers: Wat je moet weten

Hoewel de BRL 100 certificering vaak geassocieerd wordt met grotere bedrijven, is het ook voor ZZP’ers van groot belang om de juiste certificeringen te hebben.

BRL 100
F-gassen-certificering
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
BRL 100 voor MKB bedrijven

De BRL 100 Certificering voor MKB'ers: Alles Wat Je Moet Weten

Voor bedrijven met meer dan drie werknemers, ook wel MKB’ers genoemd, brengt het behalen van de BRL 100 certificering specifieke uitdagingen met zich mee.

BRL 100
F-gassen-certificering
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.