Gereedschapsbeheer in Climatools

Gereedschappen en Eisen onder de BRL 100: Beheer, Onderhoud en Kalibratie

BRL 100

Onder de BRL 100-certificering spelen gereedschappen een cruciale rol in de dagelijkse werkzaamheden van installatiebedrijven die werken met F-gassen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

Plan je werkzaamheden Climatools
September 17, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
7
min leestijd
Lotte
Auteur:
Lotte

Gereedschappen en Eisen onder de BRL 100: Beheer, Onderhoud en Kalibratie

Onder de BRL 100-certificering spelen gereedschappen een cruciale rol in de dagelijkse werkzaamheden van installatiebedrijven die werken met F-gassen. Om te voldoen aan de strenge richtlijnen die door deze certificering worden gesteld, is het niet alleen belangrijk om de juiste gereedschappen te hebben, maar ook om deze op de juiste manier te beheren, onderhouden en kalibreren. In deze sectie gaan we dieper in op de specifieke eisen die de BRL 100 stelt aan gereedschapsbeheer en waarom het naleven van deze eisen essentieel is voor het behalen en behouden van je certificering.

Het Belang van Juiste Gereedschappen

De BRL 100-certificering legt veel nadruk op het gebruik van de juiste gereedschappen om te waarborgen dat werkzaamheden veilig en volgens de richtlijnen worden uitgevoerd. Dit betekent dat je als installateur moet beschikken over gespecialiseerde gereedschappen die geschikt zijn voor het werken met F-gassen. Voorbeelden hiervan zijn lekdetectors, vacuümpompen, manometersets en weegschalen voor het meten van koudemiddelen. Deze gereedschappen moeten voldoen aan specifieke technische eisen die zijn vastgelegd in de BRL 100-richtlijn.

Beheer van Gereedschappen

Een goed beheer van je gereedschappen is niet alleen een praktische vereiste, maar ook een wettelijke verplichting onder de BRL 100. Dit houdt in dat je als bedrijf een overzicht moet hebben van al je gereedschappen, inclusief informatie over de aanschafdatum, serienummers, en eventuele onderhoudsgeschiedenis. Dit overzicht moet regelmatig worden bijgewerkt en beschikbaar zijn voor inspecties en audits. Climatools biedt hiervoor handige functies binnen de software, zoals het digitaal bijhouden en beheren van je gereedschapsvoorraad en het automatisch genereren van rapporten die voldoen aan de BRL 100-standaarden.

Onderhoud en Kalibratie

Naast het beheren van je gereedschappen is het ook van groot belang dat deze goed worden onderhouden en regelmatig gekalibreerd. De BRL 100 stelt specifieke eisen aan het onderhouds- en kalibratieprogramma dat je als bedrijf moet volgen. Dit programma moet ervoor zorgen dat al je gereedschappen altijd in goede staat verkeren en nauwkeurige metingen kunnen uitvoeren. Regelmatige kalibratie van meetinstrumenten, zoals manometers en weegschalen, is cruciaal om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de kwaliteitsnormen die door de BRL 100 worden vereist.

Climatools kan je helpen bij het beheren van deze kalibratie- en onderhoudsprocessen. Met de software kun je automatische herinneringen instellen voor kalibraties en onderhoudsbeurten, zodat je altijd op tijd actie kunt ondernemen. Dit voorkomt niet alleen dat je per ongeluk met onbetrouwbare gereedschappen werkt, maar zorgt er ook voor dat je bij een audit altijd kunt aantonen dat je aan de eisen voldoet.

Voordelen van Naleving van de Gereedschapseisen

Het naleven van de gereedschapseisen onder de BRL 100 biedt verschillende voordelen voor je bedrijf. Allereerst verkleint het de kans op fouten en ongelukken, wat de veiligheid op de werkvloer verhoogt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je altijd voldoet aan de wettelijke eisen, waardoor je boetes en sancties voorkomt.

Tot slot draagt een goed beheer van gereedschappen bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering, omdat je altijd verzekerd bent van goed werkende en nauwkeurige instrumenten. Daarnaast zorgt het gebruik van kwalitatieve gereedschappen ook voor correcte metingen en daarmee het opleveren van kwalitatieve installaties.

Kortom, door zorgvuldig beheer, onderhoud en kalibratie van je gereedschappen, kun je niet alleen voldoen aan de BRL 100-eisen, maar ook de kwaliteit en veiligheid van je werkzaamheden waarborgen. De software van Climatools biedt hierbij de nodige ondersteuning, zodat je altijd klaar bent voor audits en je bedrijfsprocessen soepel blijven verlopen.

Essentiële Gereedschappen voor Koelmonteurs onder de BRL 100

Als koelmonteur die werkt onder de BRL 100, is het cruciaal om over de juiste gereedschappen te beschikken om je werk efficiënt en veilig uit te voeren. Deze gereedschappen zijn niet alleen noodzakelijk voor het technische aspect van je werk, maar ook voor het naleven van de strenge normen die de BRL 100 voorschrijft.

Manometerset

Een manometerset is een van de meest essentiële gereedschappen voor elke koelmonteur. Deze set, bestaande uit meerdere manometers en bijbehorende slangen, stelt je in staat om de druk van het koelmiddel nauwkeurig te meten en te controleren. Het regelmatig meten van de druk is cruciaal voor het bepalen of een systeem correct functioneert en om eventuele problemen snel op te sporen. De BRL 100 vereist regelmatige drukcontroles als onderdeel van het onderhoud en de inspectie van systemen met F-gassen.

De manometer is geschikt voor LD- en HD-meting van de toegepaste f-gassen (R410A, R32, etc.)
Stikstofcilinder met reduceerventiel en manometer: De reduceer moet aan de uittredekant voldoende druk kunnen doorlaten passend bij de vereiste drukproef voor het gebruikte f-gas. Indien uitgevoerd met manometer, dan moet is deze geschikt voor het uitlezen van 40 en 60 BAR.

Lekdetectie-apparatuur

Naast een manometerset is lekdetectieapparatuur onmisbaar. Er zijn verschillende soorten lekdetectors beschikbaar, waaronder elektronische detectors. Elektronische lekdetectors worden gebruikt bij een al draaiend systeem om koudemiddel gas op te sporen. Het snel opsporen van lekken is essentieel om het verlies van koelmiddelen te minimaliseren en om milieuschade te voorkomen. De BRL 100 legt de nadruk op het efficiënt detecteren en repareren van lekken om emissies te minimaliseren.

Lekdetectietoestel: Het toestel kan lekkages van ten minste 5 PPM (of 5 g/j) detecteren.
Directe lekdetectiemiddelen: Zeepoplossing, UV-lekdetectie/ kleurstof/ andere voor specifieke f-gassen geschikte lekdetectie middelen.

Vacuüm pomp

Een ander belangrijk gereedschap is de vacuümpomp, die wordt gebruikt om lucht en vocht uit het koelcircuit te verwijderen voordat het opnieuw wordt gevuld met koelmiddel. Dit proces is essentieel omdat lucht en vocht in het systeem de efficiëntie kunnen verminderen en schade kunnen veroorzaken. Op het moment dat je vacuümeert laat je de vacuümpomp voor een bepaalde standtijd op dat vacuum staan. Als hij dan niet te ver qua waardes oploopt weet je zeker dat er geen lek in het systeem zit. De BRL 100 vereist dat systemen correct worden gevacuümeerd voor optimale werking en duurzaamheid.

Vacuümpomp: Geschikt voor een druk van minder dan 270 Pa (= 2 mm kwikdruk = 2,7 mbar = 2000 micron)
Vacuümmeter: Hierop kan een absolute druk kleiner dan 270 Pa worden afgelezen of waargenomen. (Zorg voor een vacuümmeter waarop deze druk duidelijk afleesbaar is, géén LED-meter).

Koelmiddelslangen

Kwalitatieve koelmiddelslangen en aansluitingen zijn ook cruciaal voor het veilig overbrengen van koelmiddelen naar en uit het systeem. Deze slangen en aansluitingen moeten gecertificeerd en goed onderhouden zijn om lekkages tijdens het vullen en onderhouden van systemen te voorkomen, zoals voorgeschreven door de BRL 100.

Digitale Thermometers

Daarnaast zijn digitale thermometers en klemthermometers nodig voor nauwkeurige temperatuurmetingen aan verschillende onderdelen van het systeem. Deze metingen helpen bij het diagnosticeren van problemen en het controleren van de prestaties van het systeem. Regelmatige temperatuurmetingen zijn noodzakelijk om de efficiëntie en veiligheid van het systeem te waarborgen, zoals vereist door de BRL 100.

Thermometer is geschikt zijn voor de beoogde toepassing (type, temperatuurbereik en nauwkeurigheid).

Weegschaal

Een weegschaal voor koelmiddel is essentieel om precies te meten hoeveel koelmiddel wordt toegevoegd of verwijderd uit het systeem. Nauwkeurige metingen zorgen ervoor dat het systeem met de juiste hoeveelheid koelmiddel werkt, wat essentieel is voor de efficiëntie en veiligheid. De BRL 100 vereist dat de hoeveelheid koelmiddel in het systeem nauwkeurig wordt geregistreerd en gecontroleerd. Een weegschaal moet volgens de BRL 100 voldoen aan het NMI keurmerk.

De weegschaal voor f-gassencilinders heeft een nauwkeurigheid van ten minste 0,1 kg voor cilinders met een inhoud van minder dan 30 kg en ten minste 1,0 kg voor cilinders met een inhoud van 30 kg of meer. Weegschalen moeten voldoen aan de Metrologiewet. (NMI Keurmerk)

Persoonlijke Bescherming (STEK & VCA)

Veiligheid is van het grootste belang, en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zoals handschoenen, veiligheidsbrillen en ademhalingsbescherming zijn cruciaal. PBM beschermt monteurs tegen schadelijke chemicaliën en andere gevaren tijdens hun werk. Hoewel er in de BRL 100 geen eisen staan vastgesteld wat betreft het gebruik van PBM, is het wél een verplicht onderdeel van de veiligheidsvoorschriften onder de eisen van de VCA en STEK.

Hoe Climatools Helpt met Het Beheer van je Gereedschappen

Naast het bieden van essentiële tools voor de dagelijkse werkzaamheden, biedt Climatools software ook uitgebreide ondersteuning voor gereedschapsbeheer. Zo houdt je eenvoudig de uitgifte van je gereedschappen bij, zodat je altijd weet welke tool in het bezit van welke monteur is.

De administratiesoftware van Climatools zorgt ervoor dat je altijd up-to-date bent met je gereedschappen en cilinders, en biedt de mogelijkheid om je gegevens te downloaden in PDF-formaat. Deze functie is bijzonder nuttig voor audits, omdat het ervoor zorgt dat je altijd over nauwkeurige en gedetailleerde logboeken beschikt die voldoen aan de BRL 100-vereisten.

Met Climatools kun je ook eenvoudig bijhouden welke gereedschappen onderhoud nodig hebben, wat helpt om de levensduur van je apparatuur te verlengen en onverwachte uitval te voorkomen. Belangrijk is dat je goed kan bijhouden wanneer welk gereedschap voor het laatst gekalibreerd is. Ook kan je je kalibratiecertificaten direct uploaden in Climatools onder het gereedschap, wat het audit proces een stuk makkelijker maakt. Door het gebruik van de software, kun je je werkzaamheden een stuk efficiënter uitvoeren en ervoor zorgen dat je altijd voldoet aan de strenge normen van de BRL 100.

Conclusie

Het hebben van de juiste gereedschappen is essentieel voor elke koelmonteur die werkt onder de BRL 100. Deze gereedschappen zorgen ervoor dat werkzaamheden efficiënt en veilig worden uitgevoerd, in overeenstemming met de strikte normen van de BRL 100. Door te investeren in hoogwaardige apparatuur en gebruik te maken van de Climatools software voor gereedschapsbeheer- en uitgifte, kun je niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook de kwaliteit en betrouwbaarheid van je diensten waarborgen.

Lotte
Geschreven door:
Lotte

Lotte is een schrijver in hart en nieren, met een specifieke passie voor het behapbaar maken van complexe onderwerpen. Zo baant ze zich een weg door de rompslomp aan regelgevingen binnen de klimaattechniek, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK versus BRL 100 certificering

Het Verschil tussen BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

In deze blog leggen we het verschil tussen beide certificeringen uit en bespreken we de waarde die ze bieden voor koelinstallateurs.

BRL 100
STEK-certificering
Certificering
Meer lezen
Gereedschapsbeheer in Climatools

Gereedschappen en Eisen onder de BRL 100: Beheer, Onderhoud en Kalibratie

Onder de BRL 100-certificering spelen gereedschappen een cruciale rol in de dagelijkse werkzaamheden van installatiebedrijven die werken met F-gassen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

BRL 100
F-gassen-certificering
Duurzaamheid
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
Digitale werkbonnen in Climatools

Stap Over Naar Digitale Werkbonnen en Bespaar Tijd

Als installateur ben je waarschijnlijk wel bekend met de rompslomp van papieren werkbonnen. Maar wat als het allemaal een stuk eenvoudiger kan? Je leest hier hoe.

Koudemiddeladministratie
CO-administratie
Administratiesoftware
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.