STEK en BRL 100 certificering

Het Verschil tussen de BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

Certificering

Wat is het verschil tussen een STEK-, en BRL 100-bedrijfscertificering? En wat is het voordeel van beide certificeringen? Je leest het in onze blog.

Plan je werkzaamheden Climatools
August 30, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
5
min leestijd
Lotte
Auteur:
Lotte

Het Verschil tussen de BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

Bij Climatools krijgen we regelmatig vragen over het verschil tussen de BRL 100 en de STEK-certificering. Hoewel deze certificeringen beide een belangrijke rol spelen in de koel- en klimaattechniek, bestaat er veel verwarring over hun specifieke functies en vereisten. In deze blog leggen we het verschil tussen beide certificeringen uit en bespreken we de waarde die ze bieden voor koelinstallateurs.

Wat is de BRL 100-certificering?

De BRL 100-certificering is een wettelijke verplichting voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen), zoals die worden gebruikt in koelinstallaties, airconditioningsystemen en warmtepompen. Deze certificering is gericht op het bedrijf als geheel en stelt strenge eisen aan de manier waarop werkzaamheden met F-gassen worden uitgevoerd.

De BRL 100 is geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat bedrijven voldoen aan Europese en nationale regelgeving met betrekking tot het gebruik en de hantering van F-gassen. Dit betekent dat een bedrijf dat met deze stoffen werkt, moet kunnen aantonen dat het voldoet aan alle veiligheids-, milieu- en kwaliteitsnormen die zijn vastgelegd in de BRL 100-richtlijnen. Dit omvat onder andere het beheer van F-gassen, het uitvoeren van lekdetecties, en het bijhouden van gedetailleerde registraties.

Zonder een BRL 100-certificering is het bedrijven niet toegestaan om werkzaamheden met F-gassen uit te voeren. Het niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot hoge boetes en zelfs het stilleggen van bedrijfsactiviteiten.

Wat is de STEK-certificering?

De STEK-certificering, ook wel bekend als het STEK-keurmerk, is een vrijwillige kwaliteitscertificering voor bedrijven die werkzaam zijn in de koeltechniek. De STEK-certificering dient voornamelijk als een kwaliteitswaarborg die aantoont dat een bedrijf werkt volgens de hoogste normen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en vakmanschap.

Het STEK-keurmerk is gericht op het bevorderen van kwaliteit binnen de sector en is een teken van vertrouwen voor klanten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en professioneel installatiebedrijf. Bedrijven die STEK-gecertificeerd zijn, laten zien dat ze niet alleen voldoen aan de minimale wettelijke eisen, maar dat ze zich ook inzetten voor continue verbetering en naleving van best practices in de industrie.

Hoewel de STEK-certificering niet verplicht is voor het werken met F-gassen, biedt het keurmerk nog steeds aanzienlijke voordelen. Het hebben van een STEK-certificering kan een bedrijf onderscheiden van concurrenten en het vertrouwen van klanten winnen, omdat het aantoont dat het bedrijf voldoet aan strenge kwaliteitsnormen.

Wat is het Verschil tussen de BRL 100 en STEK-certificering?

Het belangrijkste verschil tussen de BRL 100 en de STEK-certificering ligt in hun doelstellingen en verplichtingen.

De BRL 100 is een wettelijke verplichting en richt zich op het naleven van specifieke regels en procedures met betrekking tot het werken met F-gassen. Het gaat hierbij vooral om de naleving van wet- en regelgeving om de veiligheid van werknemers en het milieu te waarborgen. Bedrijven moeten deze certificering behalen om wettelijk gezien met F-gassen te mogen werken.

De STEK-certificering daarentegen is vrijwillig en fungeert als een extra kwaliteitswaarborg. Het is bedoeld om aan te tonen dat een bedrijf niet alleen voldoet aan de wettelijke eisen, maar ook streeft naar de hoogste normen van vakmanschap en duurzaamheid. Dit keurmerk kan helpen om het vertrouwen van klanten te winnen en biedt bedrijven een concurrentievoordeel in de markt.

Kenmerk BRL 100 Certificering STEK Certificering
Verplichting Verplicht voor bedrijven die werken met F-gassen Vrijwillig, maar biedt extra kwaliteitswaarborg
Doelgroep Bedrijven & eenmanszaken in het bezit van een BRL 200 Bedrijven & eenmanszaken in het bezit van een BRL 200
Focus Naleving van wet- en regelgeving, veiligheid en milieu Vakmanschap, duurzaamheid, en klantvertrouwen
Certificeringsinhoud Beheer van F-gassen, lekdetectie, registratie, etc. Algemene kwaliteitsnormen voor installatie en onderhoud
Geldigheid 2 jaar, hercertificering vereist 2 jaar, hercertificering vereist
Voordelen Naleving van de wet, bescherming tegen boetes Concurrentievoordeel, vertrouwen & lidmaatschap deelnemersplatform
Begeleiding door Climatools Ja, met tools voor naleving en audits Ja, met ondersteuning bij kwaliteitsbeheer
Verband met Wetgeving Direct gerelateerd aan EU- en nationale regelgeving Geen wettelijke verplichting, maar ondersteunt wetgevingsdoelen
Onderscheidend vermogen Essentieel voor het uitvoeren van wettelijke taken Geeft extra geloofwaardigheid in de markt

Waarom Zowel STEK als BRL 100 Waardevol zijn voor Koelinstallateurs

Hoewel de BRL 100 en STEK-certificering verschillen in hun verplichtingen en doeleinden, bieden beide certificeringen aanzienlijke voordelen voor koelinstallateurs. De BRL 100 is onmisbaar voor de wettelijke naleving en operationele continuïteit van je bedrijf. Het zorgt ervoor dat je bedrijf voldoet aan alle eisen die de overheid stelt aan het werken met F-gassen, wat voorkomt dat je te maken krijgt met boetes of andere juridische problemen.

De STEK-certificering biedt daarentegen een extra laag van kwaliteitsborging die je bedrijf helpt om zich te onderscheiden van de concurrentie. In een markt waarin klanten steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid en vakmanschap, kan het hebben van een STEK-keurmerk je bedrijf helpen om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. Als lid van STEK mag je namelijk vrijblijvend gebruik maken van het STEK-logo op je bedrijfsmaterialen.

Hoe Climatools je kan Helpen

Bij Climatools begrijpen we dat het behalen van zowel de BRL 100 als de STEK-certificering een uitdagend proces kan zijn. Daarom bieden we begeleiding en ondersteuning aan voor bedrijven die met deze certificeringen aan de slag willen gaan. Daarnaast is onze software is ontworpen om je te helpen bij het beheren van alle aspecten van het certificeringsproces, van documentatie en registraties tot het bijhouden van onderhouds- en controleactiviteiten om je certificaat op lange termijn te kunnen behouden.

Doe mee aan onze unieke STEK-Actie

Als onderdeel van onze samenwerking met STEK bieden we een speciale actie voor installateurs die zowel hun BRL 100- als STEK-certificering willen behalen. Wanneer je ervoor kiest om beide certificeringen in één keer te behalen, kun je nu profiteren van een exclusieve korting. Door een voucher aan te vragen via Climatools, ontvang je een aantrekkelijke korting op de totale kosten van je certificeringen.

Dit is een unieke kans om je bedrijf te certificeren volgens de hoogste normen, terwijl je tegelijkertijd bespaart op de kosten. Of je nu je bedrijf wilt versterken met de wettelijk verplichte BRL 100 of je wilt onderscheiden met het STEK-keurmerk, deze actie maakt het eenvoudiger én voordeliger om beide certificeringen te behalen. Start vandaag nog je traject, en pak je korting!

Neem contact op

Lotte
Geschreven door:
Lotte

Lotte is een schrijver in hart en nieren, met een specifieke passie voor het behapbaar maken van complexe onderwerpen. Zo baant ze zich een weg door de rompslomp aan regelgevingen binnen de klimaattechniek, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK en BRL 100 certificering

Het Verschil tussen de BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

Wat is het verschil tussen een STEK-, en BRL 100-bedrijfscertificering? En wat is het voordeel van beide certificeringen? Je leest het in onze blog.

F-gassen-certificering
BRL 100
STEK-certificering
Certificering
Meer lezen
Climatools, Alklima, Remeha en Gasco op de Installatie Vakdagen

Samenwerken voor Succes: Ontmoet Onze Partners en Gebruikers op de Installatie Vakdagen 2024

Van 10 tot 12 september staat Team Climatools op de Installatie Vakdagen, en we zijn niet alleen! Onze vertrouwde partners van Gasco zijn ook van de partij, evenals tevreden Climatools gebruikers Remeha en Alklima.

Administratiesoftware
Certificering
Duurzaamheid
Meer lezen
De voordelen van Climatools op de Installatie Vakdagen in Hardenberg

Wat Je kunt Verwachten bij Onze Stand op Installatie Vakdagen 2024

Je vindt Climatools dit jaar van 10 tot 12 september op de Installatie Vakdagen in Hardenberg bij stand 5B09, waar we je graag laten zien hoe onze nieuwste innovaties jouw werk makkelijker kunnen maken.

Certificering
Administratiesoftware
Duurzaamheid
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.