Digitale werkbonnen in Climatools

Stap Over Naar Digitale Werkbonnen en Bespaar Tijd

Administratiesoftware

Als installateur ben je waarschijnlijk wel bekend met de rompslomp van papieren werkbonnen. Maar wat als het allemaal een stuk eenvoudiger kan? Je leest hier hoe.

Plan je werkzaamheden Climatools
September 18, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
3
min leestijd
Lotte
Auteur:
Lotte

Stap Over Naar Digitale Werkbonnen en Bespaar Tijd

Als installateur ben je waarschijnlijk wel bekend met de rompslomp van papieren werkbonnen. Ze liggen overal en nergens, raken kwijt, en kosten veel tijd om netjes bij te houden. Bovendien zijn ze foutgevoelig en een bron van stress, vooral wanneer je probeert te voldoen aan de eisen van certificeringen zoals de BRL 100 (voor F-gassen) en de BRL 6000-25 (voor gasinstallaties). Gelukkig is er een oplossing die niet alleen tijd bespaart, maar ook je administratie vereenvoudigt: digitale werkbonnen.

Wat is een Werkbon?

Een werkbon is een document dat bijhoudt welke werkzaamheden je als installateur hebt uitgevoerd. Dit kan variëren van het installeren van een nieuwe airco tot het repareren van een gasketel. Op een werkbon noteer je onder andere de datum, de locatie, de uitgevoerde taken, gebruikte materialen en de tijd die je hebt besteed. Na afloop van het werk wordt deze bon door jou en de klant ondertekend, wat dient als een officieel bewijs van de verrichte werkzaamheden en het akkoord van de klant met de installatie.

Werkbonnen en Certificeringen

Wanneer je als installateur werkt onder certificeringen zoals de BRL 100, STEK, en BRL 6000-25 of K25000, is het belangrijk om gedetailleerde administratie bij te houden. Deze certificeringen eisen namelijk dat je precies kunt aantonen welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd, welke gereedschappen en materialen je hebt gebruikt en dat je aan alle veiligheidsnormen hebt voldaan. Werkbonnen spelen hierin een cruciale rol, omdat ze de basis vormen voor je installatie administratie. Ze dienen als bewijs dat je werk voldoet aan de wettelijke eisen en dat je de juiste procedures hebt gevolgd.

Het Voorbeeld van een Airco Werkbon

Laten we eens kijken naar een typische werkbon voor de installatie van een airco met f-gassen. Op deze werkbon zou je de volgende informatie vinden:

  • Datum en Tijd: 12 september 2024, 09:00 - 12:00
  • Locatie: Klantnaam, Straatnaam 123, Postcode Plaats
  • Uitgevoerde Taken: Installatie van split-unit airconditioningsysteem, inclusief montage van binnen- en buitenunit, en testen van de werking.
  • Gebruikte Materialen: Split-unit airconditioningsysteem, 3 meter koelleiding, 2 meter elektriciteitskabel, montagesteunen.
  • Opmerkingen: Systeem werkt naar behoren. Klant geïnstrueerd over bediening en onderhoud.
  • Handtekeningen: Zowel die van jou als de klant, ter bevestiging van de uitgevoerde werkzaamheden.

In een papieren versie moet je deze werkbon invullen, laten ondertekenen door de klant, en vervolgens zelf zorgen dat hij netjes wordt bewaard. Dit betekent echter ook dat je de bon na je werkdag nog moet invoeren in je administratie, wat al snel kan leiden tot stapels papierwerk en kans op fouten.

De Voordelen van Digitale Werkbonnen

Met digitale werkbonnen, zoals die van Climatools, wordt dit proces aanzienlijk eenvoudiger. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

1. Tijdbesparing:Je hoeft niet meer handmatig werkbonnen in te vullen en later te verwerken. Alles wordt direct digitaal ingevoerd en opgeslagen, wat je aan het eind van de dag veel tijd bespaart.

2. Minder Fouten:Omdat alles digitaal wordt geregistreerd, is de kans op fouten door bijvoorbeeld onleesbaar handschrift of vergeten gegevens minimaal. Dit zorgt ervoor dat je administratie altijd up-to-date en accuraat is.

3. Gemakkelijke Toegang:Je hebt altijd en overal toegang tot je werkbonnen via je smartphone, tablet of computer. Dit betekent dat je nooit meer op zoek hoeft naar papieren bonnen of je zorgen hoeft te maken over verloren documenten.

4. Voldoen aan Certificeringen:Digitale werkbonnen maken het eenvoudig om aan de eisen van de BRL 100 en BRL 6000-25/K25000 te voldoen. Alle benodigde informatie wordt automatisch bijgehouden en kan eenvoudig worden opgevraagd wanneer dat nodig is.

5. Professionele Uitstraling:Door digitale werkbonnen te gebruiken, straal je professionaliteit uit naar je klanten. Je kunt direct na het afronden van de klus de werkbon laten ondertekenen en per e-mail naar de klant sturen, wat een snelle en efficiënte afhandeling mogelijk maakt.

Maak de Overstap naar Digitale Werkbonnen

De overstap naar digitale werkbonnen is een kleine verandering die een groot verschil kan maken in je dagelijkse werkzaamheden. Je bespaart tijd, vermindert fouten en zorgt ervoor dat je altijd voldoet aan de certificeringseisen. Bovendien verbeter je je professionele uitstraling naar klanten en heb je altijd je administratie op orde.

Met de software van Climatools wordt dit proces nog eenvoudiger. Wil je meer weten over hoe Climatools jouw werkdag kan vergemakkelijken? Bezoek onze website en ontdek de voordelen van digitale werkbonnen zelf!

Lotte
Geschreven door:
Lotte

Lotte is een schrijver in hart en nieren, met een specifieke passie voor het behapbaar maken van complexe onderwerpen. Zo baant ze zich een weg door de rompslomp aan regelgevingen binnen de klimaattechniek, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK versus BRL 100 certificering

Het Verschil tussen BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

In deze blog leggen we het verschil tussen beide certificeringen uit en bespreken we de waarde die ze bieden voor koelinstallateurs.

BRL 100
STEK-certificering
Certificering
Meer lezen
Gereedschapsbeheer in Climatools

Gereedschappen en Eisen onder de BRL 100: Beheer, Onderhoud en Kalibratie

Onder de BRL 100-certificering spelen gereedschappen een cruciale rol in de dagelijkse werkzaamheden van installatiebedrijven die werken met F-gassen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

BRL 100
F-gassen-certificering
Duurzaamheid
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
Digitale werkbonnen in Climatools

Stap Over Naar Digitale Werkbonnen en Bespaar Tijd

Als installateur ben je waarschijnlijk wel bekend met de rompslomp van papieren werkbonnen. Maar wat als het allemaal een stuk eenvoudiger kan? Je leest hier hoe.

Koudemiddeladministratie
CO-administratie
Administratiesoftware
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.