Wetswijzigingen in de Klimaattechniek in 2024 en 2025: Alles wat je moet weten over de BRL 100 en CO-certificeringen
In deze blog zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij en leggen we uit hoe je compliant blijft met de nieuwste regelgeving in 2025.
Wetswijzigingen in de Klimaattechniek in 2024 en 2025: Alles wat je moet weten over de BRL 100 en CO-certificeringen
2024 was een jaar vol belangrijke wetswijzigingen binnen de klimaattechniek. Met de komst van nieuwe versies van de BRL K25000, BRL 6000-25 en de introductie van de hernieuwde F-gassenverordening, zijn installatiebedrijven en monteurs geconfronteerd met aanpassingen die direct invloed hebben op hun dagelijkse werkzaamheden en audits. In deze blog zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij en leggen we uit hoe je compliant blijft met de nieuwste regelgeving.
BRL K25000: Versie 1.3 en het Climatools Handboek
Per 26 augustus 2024 is de nieuwste versie van de BRL K25000 (versie 1.3) in werking getreden. Deze beoordelingsrichtlijn is essentieel voor bedrijven die werken aan gasverbrandingsinstallaties en koolmonoxidepreventie. Hoewel de wijzigingen in versie 1.3 beperkt zijn, zijn ze toch belangrijk voor de audits en certificeringen van bedrijven.
Wat is er veranderd?
- Verwijzing naar het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl): De belangrijkste wijziging in versie 1.3 is dat de verwijzingen naar het verouderde Bouwbesluit 2012 zijn vervangen door het Bbl.
- Geen vervolgonderzoek nodig: Certificaten die eerder zijn uitgegeven op basis van versie 1.2, kunnen zonder extra vervolgonderzoek worden overgezet naar versie 1.3.
Wat betekent dit voor jouw handboek?
Climatools heeft de wijzigingen verwerkt in het nieuwste K25000 Handboek versie 2.5. Als je een oudere versie van het handboek gebruikt, is het belangrijk om deze vóór 1 januari 2025 te updaten. Handboeken gebaseerd op versie 1.2 van de BRL K25000 zijn na deze datum niet meer geldig, en dit kan leiden tot een afkeuring tijdens audits.
De nieuwste BRL K25000-norm
Zorg dat je zowel je handboek als de BRL K25000-norm up-to-date hebt. De nieuwste versie van de norm (versie 1.3) is beschikbaar via de volgende link: Download de BRL K25000 norm.
BRL 6000-25: Aanpassingen en de impact op certificeringen
De BRL 6000-25 richt zich op de installatie en het onderhoud van gasverbrandingsinstallaties en is nauw verbonden met de K25000. Door de introductie van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn ook in deze richtlijn aanpassingen doorgevoerd.
Belangrijkste wijzigingen:
- Bouwbesluit vervangen door Bbl: Net als bij de K25000 is het Bouwbesluit 2021 vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving. Dit is de meest voorkomende aanpassing in de BRL 6000-25.
- Climatools updates: Onze software en handboeken zijn volledig afgestemd op de nieuwe eisen. Het Climatools BRL 6000-25 handboek is geüpdatet, zodat je zonder zorgen audits kunt doorlopen.
Verouderde handboeken zijn niet meer geldig
Let op: Handboeken gebaseerd op oudere versies van de BRL 6000-25 (van 15 juni 2022, met wijzigingsblad 1 november 2023) zijn na 31 december 2024 niet meer geldig. Vanaf 1 januari 2025 moet je werken met de nieuwste versie: BRL 6000-25 (10-07-2024). Werk je nog met een verouderd handboek? Neem contact op met support@climatools.nl. Als onderdeel van je Climatools abonnement ontvang je een geüpdate versie van het BRL 6000-25 of K25000 handboek, zodat je zeker bent dat je aan de wet voldoet.
F-gassenverordening: De nieuwe Europese richtlijnen
In maart 2024 trad de hernieuwde F-gassenverordening in werking. Deze Europese regelgeving is ontworpen om de impact van F-gassen op klimaatverandering te minimaliseren en heeft directe gevolgen voor installateurs die werken met koelinstallaties.
Wat is er veranderd?
- Hercontrole na lekkage: De nieuwe wet vereist dat er minimaal 24 uur tussen de reparatie van een lekkage en de hercontrole zit. Dit is een belangrijke wijziging ten opzichte van de oude regel, waarbij de hercontrole aansluitend mocht plaatsvinden.
- Lekcontrole frequentie aangepast: Naast de CO₂-equivalenten wordt de frequentie van lekdichtheidscontroles nu ook gebaseerd op de absolute hoeveelheid HFO’s (in kg) in de installatie. Dankzij updates in Climatools wordt dit automatisch berekend, zodat je altijd voldoet aan de nieuwe eisen.
Hoe Climatools helpt
Onze software berekent de lekcontrole frequenties automatisch volgens de nieuwe verordening. Bovendien hebben we het F-gassenhandboek geüpdatet met de eisen omtrent hercontrole en lekkagepreventie. Zo kun je zonder zorgen blijven werken aan installaties die onder deze verordening vallen.
Waarom updaten belangrijk is
Met de veranderingen in de K25000, BRL 6000-25 en de BRL 100 is het cruciaal dat je administratie en handboeken voldoen aan de nieuwste regelgeving. Verouderde documentatie kan leiden tot afkeuringen tijdens audits, vertragingen in je werkprocessen en zelfs boetes.
Met Climatools ben je verzekerd van:
- Up-to-date handboeken die voldoen aan de nieuwste richtlijnen.
- Automatische software-updates om compliant te blijven met de regelgeving.
- Efficiënte administratie, inclusief digitale werkbonnen en gereedschapsbeheer, om audits soepel te doorstaan.
Vooruitblik op 2025: Wat verandert er voor installateurs?
De wetswijzigingen in 2024 waren ingrijpend, maar 2025 brengt opnieuw belangrijke veranderingen met zich mee voor de klimaattechniek. De aanpassingen in de F-gassenverordening zullen een directe impact hebben op de nationale wetgeving, waaronder een update van de BRL 100 en grote veranderingen in de BRL 200-certificering. Hier zijn de belangrijkste punten die je moet weten:
BRL 100: Update op komst
De in 2024 ingevoerde F-gassenverordening zal leiden tot een update van de BRL 100, die nog strenger wordt in de eisen rondom koudemiddelbeheer. Deze update zal waarschijnlijk ook invloed hebben op je dagelijkse werkzaamheden en auditvereisten. Houd je administratie en handboeken up-to-date met Climatools om compliant te blijven met de nieuwste regelgeving.
BRL 200: Wat verandert er?
De BRL 200-certificering wordt samen met de BRL 100 in 2025 herzien, met belangrijke wijzigingen voor installateurs die werken met koelinstallaties.
- Certificering voor koolwaterstoffen: Monteurs die willen werken met installaties die koolwaterstoffen bevatten, zoals propaan en butaan, moeten hiervoor apart gecertificeerd worden. Dit geldt ook als je al een BRL 200-certificaat hebt. Zonder deze aanvullende certificering mag je niet aan deze installaties werken. Let op! Dit geldt voor monteurs met een bestaande BRL 200. Voor de nieuwe BRL 200 worden de eisen aan de nieuwe f-gassen cursussen en examens toegevoegd.
- Certificering voor CO₂ en Ammoniak: Installateurs die werken met installaties waarin CO₂ en/of Ammoniak wordt gebruikt, moeten eveneens apart gecertificeerd zijn.
- Hercertificeringsplicht: Vanaf de vernieuwing in 2025 van de BRL 100 wordt het BRL 200-certificaat niet langer onbeperkt geldig. Installateurs zijn verplicht om elke 7 jaar een opfriscursus te volgen om hun certificering te behouden. Dit garandeert dat alle monteurs altijd werken volgens de nieuwste normen en regelgeving.
- Uitzondering voor bestaande certificaten: Oudere BRL 200-certificaten blijven geldig tot 12 maart 2029. Daarna moet je voldoen aan de nieuwe certificeringsstructuur, inclusief de eisen voor koolwaterstoffen. Het oude certificaat is vanaf die datum niet meer geldig.
Nieuwe regels voor single-split installaties
Vanaf 1 januari 2025 mogen single-split installaties met een inhoud van minder dan 3 kg, die F-gassen bevatten met een GWP (Global Warming Potential) van meer dan 750, niet meer in de handel worden gebracht. Dit betekent dat installateurs en bedrijven moeten overstappen op milieuvriendelijkere alternatieven. Zorg ervoor dat je tijdig op de hoogte bent van welke installaties je nog mag installeren en onderhouden.
Hoe Climatools je helpt in 2025
Bij Climatools blijven we ons inzetten om je werk eenvoudiger en compliant te maken. Met onze up-to-date handboeken en software blijf je voorbereid op de nieuwste regelgeving, of het nu gaat om de BRL 100, STEK of BRL 6000-25 en K25000.
Onze tools bieden onder andere:
- Digitale werkbonnen om je werkzaamheden nauwkeurig vast te leggen.
- Gereedschapsbeheer voor optimale controle en naleving van kalibratie-eisen.
- Ondersteuning voor audits met geïntegreerde rapportagemogelijkheden, logboeken en handboekupdates.
- En nog veel meer handige tools.
Met Climatools ben je verzekerd van een efficiënte administratie en ben je klaar voor de uitdagingen van 2025.
Bereid je voor op 2025
Heb je vragen over de nieuwe regels of wil je jouw administratie op tijd op orde brengen? Neem contact met ons op en ontdek hoe Climatools je kan helpen om zonder zorgen het nieuwe jaar te beginnen. Samen zorgen we ervoor dat je compliant blijft en efficiënt kunt blijven werken.
Hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.
Climatools Blogs
Tips, tricks, trends en nieuws
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.
Blik Met Climatools Terug op Een Innovatief Jaar in De Klimaattechniek
Blik terug met Climatools op een jaar vol innovatieve ontwikkelingen en ontdek hoe Climatools je ook in het nieuwe jaar kan bijstaan met het behalen, beheren en behouden van de juiste bedrijfscertificering voor jouw werkzaamheden.
Wetswijzigingen in de Klimaattechniek in 2024 en 2025: Alles wat je moet weten over de BRL 100 en CO-certificeringen
In deze blog zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij en leggen we uit hoe je compliant blijft met de nieuwste regelgeving in 2025.
De Kosten van de K25000 Certificering voor Kleine Bedrijven en ZZP’ers: Wat Je Moet Weten
Hoeveel kost een K25000 CO-certificering van KIWA voor kleine bedrijven en ZZP'ers? We zetten de kosten uiteen in deze blog.
Natuurlijke Koudemiddelen: Alles wat je moet weten over de toekomst van koudemiddelen in Europa en Nederland
Natuurlijke koudemiddelen komen steeds vaker aan bod als het gaat om koelinstallaties. Maar wat houdt dit type koudemiddel precies in? En hoe verschilt het met de F-gassen die we kennen?
Opleiders en Certificerende Instanties voor CO-certificeringen in Nederland
In deze blog bespreken we verschillende opleiders die trainingen aanbieden voor het Bewijs van Vakmanschap CO, ook wel CO vakmanschap genoemd, evenals de certificerende instanties die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van de BRL 6000-25 en K25000 certificering.
Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering
Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.