BRL 100 voor MKB bedrijven

De BRL 100 Certificering voor MKB'ers: Alles Wat Je Moet Weten

BRL 100

Voor bedrijven met meer dan drie werknemers, ook wel MKB’ers genoemd, brengt het behalen van de BRL 100 certificering specifieke uitdagingen met zich mee.

Plan je werkzaamheden Climatools
October 9, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
6
min leestijd
Lotte
Auteur:
Lotte

De BRL 100 Certificering voor MKB'ers: Alles Wat Je Moet Weten

Als bedrijf in de koeltechniek is het essentieel om de BRL 100-certificering te behalen om te voldoen aan de wettelijke eisen rondom het werken met gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen). Voor bedrijven met meer dan drie werknemers, ook wel MKB’ers genoemd, brengt het behalen van deze certificering specifieke uitdagingen met zich mee. In deze blog bespreken we waar MKB'ers rekening mee moeten houden, wie er in aanmerking komt, wat het certificeringsproces inhoudt, hoe de administratie-eisen eruitzien en waarom investeren in begeleiding en software onmisbaar is.

Wat is de BRL 100 Certificering?

De BRL 100 is een beoordelingsrichtlijn die is ontworpen voor bedrijven die werken met F-gassen, zoals airconditioningsystemen, warmtepompen en andere koelinstallaties. F-gassen hebben een hoge Global Warming Potential (GWP), en bij onjuist gebruik of lekkages kunnen ze grote schade aanrichten aan het milieu. De BRL 100-certificering waarborgt dat bedrijven voldoen aan strikte milieuregels en veilig omgaan met deze stoffen.

De BRL 100 is verplicht voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren zoals installatie, onderhoud en reparatie van koelinstallaties en systemen die F-gassen bevatten. Voor MKB'ers is het behalen van deze certificering cruciaal om legaal te mogen opereren en om te voldoen aan de nationale en Europese regelgeving. Daarnaast biedt de certificering een waarborg voor klanten dat je werkt volgens de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Wie Komt in Aanmerking voor de BRL 100?

Bedrijven die werkzaamheden verrichten waarbij F-gassen worden gebruikt, komen in aanmerking voor de BRL 100-certificering. Dit zijn voornamelijk bedrijven in de koeltechniek en klimaattechniek die werken aan:

  • Koelinstallaties: Dit omvat commerciële en industriële koelsystemen zoals vrieshuizen en koeltransport.
  • Airconditioningsystemen: Zowel in commerciële als residentiële gebouwen.
  • Warmtepompen: Bedrijven die betrokken zijn bij de installatie en het onderhoud van warmtepompen.
  • Klimaatbeheersingssystemen: Onder andere voor bedrijven die werken met ventilatiesystemen en airco's in voertuigen.

Voor bedrijven met meer dan drie werknemers gelden dezelfde basisvereisten als voor kleinere bedrijven, maar er zijn extra verplichtingen rondom de complexiteit van administratie en het beheer van grotere teams. Dit betekent dat de procedures voor grotere bedrijven uitgebreider moeten zijn en dat de certificering ook specifiek gericht is op het waarborgen van consistentie en veiligheid in de bedrijfsvoering.

Het Certificeringsproces voor MKB'ers

Het behalen van de BRL 100-certificering voor bedrijven met meer dan drie werknemers verloopt in verschillende stappen. Hieronder worden de belangrijkste stappen toegelicht die MKB'ers moeten doorlopen om deze certificering te behalen.

1. Voorbereiding

Voordat het certificeringsproces begint, moet je een duidelijk overzicht hebben van de BRL 100-eisen. Dit betekent dat je als bedrijf moet weten welke verantwoordelijkheden je hebt met betrekking tot het werken met F-gassen en wat je moet doen om aan de eisen te voldoen. Het opstellen van een plan van aanpak is een belangrijke eerste stap. In dit plan moet je vastleggen welke procedures en systemen je gaat gebruiken om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de certificeringseisen.

Veel MKB'ers schakelen in deze fase een expert in om hen door het proces te begeleiden. Een professional kan je helpen bij het identificeren van zwakke punten in je bedrijfsvoering en ervoor zorgen dat je de juiste maatregelen neemt om te voldoen aan de BRL 100-normen.

2. Kwaliteitshandboek Opstellen

Een cruciaal onderdeel van het certificeringsproces is het opstellen van een kwaliteitshandboek. Dit handboek beschrijft hoe je bedrijf de BRL 100-normen naleeft en wat de procedures en werkinstructies zijn voor het werken met F-gassen. Het document dient als een leidraad voor je werknemers en bevat gedetailleerde informatie over hoe je ervoor zorgt dat je voldoet aan de veiligheids- en milieueisen.

Het opstellen van een kwaliteitshandboek voor een MKB’er kan complex zijn, omdat je te maken hebt met meerdere werknemers en mogelijk verschillende locaties of installaties. Het is belangrijk dat je duidelijke processen vastlegt die eenvoudig te volgen zijn, zodat de kwaliteit van je werk consistent blijft.

3. Gereedschappen

Tijdens de certificeringsaudit wordt ook gekeken naar het bezit van de juiste gereedschappen, zoals manometers, lekdetectieapparatuur, vacuümpompen en weegschalen voor koudemiddel. Deze gereedschappen moeten niet alleen aanwezig zijn, maar ook regelmatig worden gekalibreerd om nauwkeurige metingen te garanderen. Het niet voldoen aan de kalibratie-eisen kan ertoe leiden dat je certificering wordt afgewezen. Bedrijven kunnen hun gereedschappen laten kalibreren door erkende kalibratiepartners zoals VDV Kalibraties of BRL100kalibratie.

4. Aanvraag en Audit

Wanneer je bedrijf is voorbereid en het kwaliteitshandboek is opgesteld, dien je een aanvraag in bij een erkende certificerende instantie, zoals Kiwa of Dekra. Deze instantie voert een audit uit om te controleren of je bedrijf voldoet aan alle BRL 100-eisen.

Tijdens de audit wordt niet alleen je administratie gecontroleerd, maar ook de technische uitvoering van je werkzaamheden, de gereedschappen die je gebruikt en de procedures die je hanteert. Het is belangrijk dat je tijdens de audit kunt aantonen dat je processen goed zijn gedocumenteerd en dat je voldoet aan de vereisten voor veiligheid en milieubescherming.

5. Certificering en Herbeoordeling

Je krijgt na het behalen van de toelatingsaudit een voorlopig certificaat die 1 jaar geldig is, binnen dat jaar krijg je een dossiercontrole als dat ook allemaal goed gaat dan krijg je de volwaardige BRL 100 die gewoon altijd geldig blijft zolang je elke 2 jaar je audits weer haalt. Het betreft dus geen hercertificering, maar door elke twee jaar een audit door te komen, kun je je certificering blijven verlengen. De tussentijdse controles vereisen dat je procedures up-to-date blijven, dat je gereedschappen regelmatig worden gekalibreerd en dat je personeel de juiste trainingen blijft volgen.

Administratie-eisen voor MKB'ers onder de BRL 100

Een van de grootste uitdagingen voor MKB'ers bij het behalen van de BRL 100-certificering is het voldoen aan de administratie-eisen. Hieronder bespreken we de belangrijkste administratieve verplichtingen waar je als bedrijf aan moet voldoen.

1. Koudemiddelregistratie

Het is verplicht om nauwkeurig bij te houden hoeveel F-gassen je gebruikt, terugwint en afvoert. Deze gegevens moeten gedetailleerd worden vastgelegd in je administratie en regelmatig worden bijgewerkt. Tijdens een audit moet je deze gegevens kunnen voorleggen aan de certificerende instantie.

2. Logboeken

Bedrijven die werken met F-gassen moeten logboeken bijhouden waarin alle werkzaamheden worden geregistreerd. Dit omvat wie welke handelingen heeft uitgevoerd, de resultaten van lekdetecties en hoeveel koudemiddel er is gebruikt of teruggewonnen. Deze logboeken moeten op elk moment beschikbaar zijn voor audits of inspecties.

3. Onderhouds- en Servicegegevens

Voor elke installatie die je onderhoudt of repareert, moet je de details van de werkzaamheden vastleggen. Dit omvat de gebruikte materialen, de aard van de reparaties en de resultaten van de controles. Het is belangrijk dat je ook de data van periodieke onderhoudsbeurten vastlegt, zodat je kunt aantonen dat je installaties op tijd worden onderhouden.

4. Lekdetectie

Eigenaren van installaties die meer dan 5 ton CO-2 equivalent aan F-gas bevatten zijn er verantwoordelijk voor dat hun eigen installaties periodiek op lekkage gecontroleerd worden. De resultaten van deze lekdetecties moeten worden vastgelegd in de administratie. Indien er een lekkage wordt vastgesteld, moeten de genomen maatregelen om deze lekkage te repareren en toekomstige lekkages te voorkomen ook worden gedocumenteerd. Dit is van groot belang voor de naleving van milieuwetgeving en draagt bij aan het voorkomen van schade door emissies van schadelijke F-gassen.

5. Bewaartermijnen

Volgens de BRL 100-regelgeving moet alle administratie, inclusief registraties van koudemiddelen, onderhoudslogboeken en lekdetecties, minimaal vijf jaar bewaard worden. Dit betekent dat bedrijven een efficiënt systeem moeten implementeren om deze documenten goed te beheren en toegankelijk te houden. Een goede digitale oplossing kan bedrijven helpen om aan deze vereiste te voldoen.

Waarom Begeleiding en Software Essentieel zijn voor MKB'ers

Voor bedrijven met meer dan drie werknemers kan het behalen en behouden van de BRL 100-certificering een complex proces zijn, waarbij veel verantwoordelijkheid rust op het beheer van gereedschappen, administratie en procedures. Daarom is het voor MKB'ers van groot belang om te investeren in begeleiding en software. Hieronder volgen de belangrijkste redenen waarom dit essentieel is.

1. Efficiëntie en Tijdbesparing

Het beheren van administratieve verplichtingen, zoals het bijhouden van logboeken en koudemiddelregistraties, kan voor een bedrijf met meerdere werknemers snel ingewikkeld worden. Een goede begeleiding kan bedrijven helpen om sneller door het certificeringsproces te navigeren, terwijl softwarepakketten zoals die van Climatools helpen om deze taken te automatiseren. Dit zorgt voor een aanzienlijke tijdsbesparing en voorkomt dat cruciale taken over het hoofd worden gezien.

2. Deskundig Advies en Ondersteuning

Een begeleidingstraject biedt toegang tot professionals die ervaring hebben met de BRL 100-certificering. Zij kunnen helpen bij het opstellen van het kwaliteitshandboek, het voorbereiden op audits en het naleven van de administratieve eisen. Dit deskundige advies zorgt ervoor dat je bedrijf voldoet aan alle vereisten en voorkomt dat er fouten worden gemaakt die je certificering in gevaar kunnen brengen.

3. Software voor Geautomatiseerde Administratie

Voor een MKB'er met meerdere werknemers is het handmatig bijhouden van alle administratieve verplichtingen, zoals lekdetecties, koudemiddelregistraties en onderhoudslogboeken, een enorme uitdaging. Softwarepakketten zoals Climatools bieden digitale oplossingen waarmee bedrijven eenvoudig hun administratie kunnen beheren. Deze software stelt bedrijven in staat om alle gegevens in real-time bij te houden, rapporten te genereren voor audits en herinneringen in te stellen voor terugkerende taken zoals kalibraties of periodieke onderhoudscontroles.

4. Continu Naleven van Wetgeving

De wetgeving rondom F-gassen verandert voortdurend, zowel op nationaal als Europees niveau. Door te investeren in begeleiding en software kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze altijd op de hoogte blijven van deze wijzigingen en hun procedures tijdig aanpassen. Dit minimaliseert het risico op overtredingen en zorgt ervoor dat bedrijven compliant blijven.

5. Ondersteuning bij Audits en Hercertificering

Het behalen van de BRL 100-certificering is één stap, maar het behouden ervan is minstens zo belangrijk. Elke twee jaar moet je een nieuwe audit door waarmee je je certificering kunt verlengen. Dit betekent dat je bedrijf gedurende die tijd moet blijven voldoen aan alle eisen. Begeleidingstrajecten en softwarepakketten helpen je niet alleen om de eerste certificering te behalen, maar zorgen er ook voor dat je voorbereid bent op heraudits en hercertificering. Ze helpen je bij het beheren van deadlines, het plannen van kalibraties en het controleren van naleving, zodat je altijd klaar bent voor de volgende audit.

Conclusie

Voor bedrijven met meer dan drie werknemers, oftewel MKB'ers, is de BRL 100-certificering essentieel om te kunnen werken met F-gassen en te voldoen aan de wettelijke eisen. Het certificeringsproces kan complex en tijdrovend zijn, vooral als je rekening moet houden met het beheren van personeel, gereedschappen en uitgebreide administratieve verplichtingen.

Het opstellen van een kwaliteitshandboek, het uitvoeren van lekdetecties en het bijhouden van logboeken zijn allemaal belangrijke stappen om te voldoen aan de eisen van de BRL 100.

Investeren in een goed softwarepakket is een slimme zet om je administratie efficiënter te maken en altijd te voldoen aan de wetgeving. Met de juiste tools en begeleiding kan het behalen en behouden van de BRL 100-certificering een beheersbaar proces worden, hoe groot of klein je bedrijf ook is.

Wil je meer weten over hoe Climatools je kan ondersteunen in dit proces? Neem contact op en ontdek hoe wij jou en je bedrijf kunnen helpen bij het behalen van je BRL 100-certificering.

Lotte
Geschreven door:
Lotte

Schrijver in hart en nieren, met een specifieke passie voor het behapbaar maken van complexe onderwerpen. Zo baant ze zich een weg door de rompslomp aan regelgevingen binnen de klimaattechniek, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

BRL 100 administratie

De Administratie Checklijst voor Koelinstallateurs onder de BRL 100

Een cruciaal onderdeel van het behalen en behouden van de BRL 100-certificering is het voldoen aan strenge administratie-eisen. In deze blog leggen we uit hoe dat werkt.

BRL 100
F-gassen-certificering
Koudemiddeladministratie
Certificering
Meer lezen
ZZP'ers met BRL 100

De BRL 100 Certificering voor ZZP'ers: Wat je moet weten

Hoewel de BRL 100 certificering vaak geassocieerd wordt met grotere bedrijven, is het ook voor ZZP’ers van groot belang om de juiste certificeringen te hebben.

BRL 100
F-gassen-certificering
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
BRL 100 voor MKB bedrijven

De BRL 100 Certificering voor MKB'ers: Alles Wat Je Moet Weten

Voor bedrijven met meer dan drie werknemers, ook wel MKB’ers genoemd, brengt het behalen van de BRL 100 certificering specifieke uitdagingen met zich mee.

BRL 100
F-gassen-certificering
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.