Digitale logboeken BRL 100

Is Mijn Installatie Logboekplichtig? Het Belang van Logboeken onder de BRL 100

Administratiesoftware

Voor welke installaties geldt de logboekplicht? En waarom is het bijhouden van een logboek zo belangrijk voor het behoud van je BRL 100-certificering? Je leest het hier.

Plan je werkzaamheden Climatools
August 8, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
4
min leestijd
Lotte
Auteur:
Lotte

Is Mijn Installatie Logboekplichtig? Het Belang van Logboeken onder de BRL 100

Een belangrijk aspect van deze BRL 100 certificering voor F-gassen is de logboekplicht. Het bijhouden van logboeken is van belang voor bedrijven die werken met koelinstallaties die F-gassen bevatten. Dit betekent dat als jouw bedrijf koelinstallaties installeert, onderhoudt of verwijdert, je een logboek moet bijhouden waarin je al deze handelingen nauwkeurig documenteert. Volgens de BRL 100 wetgeving zijn alle installaties met meer dan 5 ton CO2-equivalent logboekplichtig. De CO2-equivalent wordt berekend op basis van de GWP-waarde (Global Warming Potential) van het type koudemiddel en de inhoud.

Waarom is het Belangrijk om een Logboek bij te Houden?

Het bijhouden van een logboek is essentieel om verschillende redenen:

  1. Wettelijke Naleving: De BRL 100 schrijft voor dat bedrijven die met F-gassen werken, een logboek moeten bijhouden voor installaties met meer dan 5 ton CO2-equivalent. Dit is om te waarborgen dat de bedrijven voldoen aan de regelgeving met betrekking tot de omgang met gevaarlijke stoffen. Niet-naleving kan resulteren in hoge boetes en andere sancties.
  2. Transparantie en Verantwoording: Een goed bijgehouden logboek zorgt voor transparantie binnen je bedrijf en biedt verantwoording naar klanten en toezichthouders. Het toont aan dat je bedrijf verantwoordelijk omgaat met F-gassen en alle procedures correct volgt.
  3. Kwaliteitsborging: Door elke handeling te documenteren, kun je de kwaliteit van je werk waarborgen. Het logboek kan helpen om patronen in storingen of problemen te identificeren, waardoor je proactief kunt reageren en de kwaliteit van je dienstverlening kunt verbeteren.
  4. Klaar voor je Audit: Logboeken zijn essentieel tijdens audits. Ze dienen als bewijs dat je bedrijf aan alle wettelijke en certificeringsvereisten voldoet. Een goed georganiseerd logboek kan het auditproces aanzienlijk versnellen en vergemakkelijken.

Hoe Climatools Helpt met Digitale Logboeken

Bij Climatools begrijpen we hoe belangrijk het is om je logboeken bij te houden zonder er te veel tijd en moeite aan kwijt te zijn. Daarom hebben we onze software zodanig ontwikkeld dat het je helpt bij het bijhouden van digitale logboeken. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies en voordelen van ons systeem:

  1. Gebruiksvriendelijk Interface: Onze software is ontworpen om eenvoudig te gebruiken te zijn, zodat je snel en efficiënt logboeken kunt bijhouden zonder tijdrovende administratieve rompslomp.
  2. Automatische Documentatie: Met Climatools kun je automatisch alle relevante gegevens vastleggen wanneer je werkt aan installaties die F-gassen bevatten. Dit omvat informatie zoals de gebruikte hoeveelheden gas, de verantwoordelijke technici, en de uitgevoerde werkzaamheden.
  3. Downloadbare PDF-Logboeken: Onze software biedt de mogelijkheid om je logboeken eenvoudig te exporteren naar PDF-formaat. Dit is bijzonder handig voor audits, omdat je de PDF-logboeken direct kunt overhandigen aan auditors of toezichthouders.
  4. Transparant Klantenportaal : De eigenaar van een installatie is verantwoordelijk voor het bezitten van een compleet logboek met installatiedetails. Climatools helpt daarmee zowel jou als je klanten. Met onze digitale toegang tot het logboek via ons klantenportaal, hebben je klanten altijd toegang tot de logboeken van hun installaties.
  5. Geschikt voor Audits: De logboeken die je met Climatools bijhoudt, zijn volledig audit-proof. Dit betekent dat ze voldoen aan alle vereisten van de BRL 100 en andere relevante regelgeving, zodat je altijd voorbereid bent op inspecties en audits.
  6. Realtime Updates: Doordat de logboeken digitaal en in real-time worden bijgewerkt, heb je altijd toegang tot de meest actuele informatie. Dit maakt het makkelijker om op de hoogte te blijven van alle handelingen en procedures binnen je bedrijf.
  7. Installatieoverzicht: In het installatieoverzicht van Climatools kun je eenvoudig zien of je installatie logboekplichtig is, op basis van het type koudemiddel en inhoud. Dit helpt je om snel te bepalen welke installaties aan de logboekplicht voldoen en welke niet.

Ontdek de Digitale Logboeken van Climatools

Het bijhouden van een logboek is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook cruciaal voor de transparantie, verantwoording en kwaliteitsborging van je werk. Daarnaast is het goed om te weten dat de de eigenaar van de installatie verantwoordelijk is voor het bijhouden van het logboek. Climatools staat daarom niet slechts de installateur bij, maar ook de klant zelf. Dit geeft jou als monteur een streepje voor als het gaat om transparantie, kwaliteit en vertrouwen tussen jou en je klanten.

Door gebruik te maken van digitale logboeken die in PDF-formaat te downloaden zijn en volledig geschikt zijn voor audits kunnen zowel jij als je klanten eenvoudig voldoen aan de logboekverplichting. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe Climatools je kan helpen bij het efficiënt bijhouden van je logboeken en het waarborgen van de naleving van de BRL 100.

Lotte
Geschreven door:
Lotte

Lotte is een schrijver in hart en nieren, met een specifieke passie voor het behapbaar maken van complexe onderwerpen. Zo baant ze zich een weg door de rompslomp aan regelgevingen binnen de klimaattechniek, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK en BRL 100 certificering

Het Verschil tussen de BRL 100 en STEK-certificering: Wat Moet je Weten?

Wat is het verschil tussen een STEK-, en BRL 100-bedrijfscertificering? En wat is het voordeel van beide certificeringen? Je leest het in onze blog.

F-gassen-certificering
BRL 100
STEK-certificering
Certificering
Meer lezen
Climatools, Alklima, Remeha en Gasco op de Installatie Vakdagen

Samenwerken voor Succes: Ontmoet Onze Partners en Gebruikers op de Installatie Vakdagen 2024

Van 10 tot 12 september staat Team Climatools op de Installatie Vakdagen, en we zijn niet alleen! Onze vertrouwde partners van Gasco zijn ook van de partij, evenals tevreden Climatools gebruikers Remeha en Alklima.

Administratiesoftware
Certificering
Duurzaamheid
Meer lezen
De voordelen van Climatools op de Installatie Vakdagen in Hardenberg

Wat Je kunt Verwachten bij Onze Stand op Installatie Vakdagen 2024

Je vindt Climatools dit jaar van 10 tot 12 september op de Installatie Vakdagen in Hardenberg bij stand 5B09, waar we je graag laten zien hoe onze nieuwste innovaties jouw werk makkelijker kunnen maken.

Certificering
Administratiesoftware
Duurzaamheid
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.