Wat is het Verschil Tussen een BRL 100 en BRL 200-certificering?
Als installateur werkende met F-gassen ben je verplicht een BRL 200-persoonscertificering te hebben. Maar heb je ook je BRL 100 nodig? En wat is het verschil tussen deze twee F-gas-certificaten?
Wat is het Verschil Tussen een BRL 100 en BRL 200-certificering?
Een F-gassencertificaat is verplicht voor installateurs en bedrijven die werken met F-gassen. Zo moet iedere individu die werkzaam is met F-gassen beschikken over een BRL 200-persoonscertificering. Daarnaast moeten bedrijven en zelfstandigen beschikken over een BRL 100-bedrijfscertificering. Niet iedere monteur binnen een bedrijf hoeft een BRL 100 te hebben, zolang er maar iemand binnen het bedrijf BRL 100-gecertificeerd is.
BRL 100-certificering
De BRL 100-certificering is gericht op bedrijven die werken met F-gassen. Het certificeert bedrijven voor hun processen, procedures en naleving van wettelijke voorschriften met betrekking tot het gebruik van F-gassen. Een BRL 100 bedrijfscertificering moet minimaal een keer per twee jaar worden geauditeerd.
BRL 200-certificering
De BRL 200-certificering is bedoeld voor personen die werken met F-gassen in koel- en klimaatinstallaties. Deze beoordelingsrichtlijn (BRL) stelt de eisen vast voor exameninstellingen die het F-gassen certificaat voor personen afgeven. De BRL beschrijft de benodigde kennis en vaardigheden voor het behalen van dit certificaat. Personen die met F-gassen werken, moeten dit certificaat hebben.
Daarnaast bevat de BRL 200 ook eisen voor exameninstellingen en de procedures voor het afgeven van certificaten. De instantie controleert of de exameninstellingen aan de vereisten voldoen.
Toepassingsgebied
De BRL 200-certificering richt zich op het toetsen van de theoretische kennis en praktische vaardigheden van personen die werken met F-gassen. Het certificaat kan worden verkregen voor verschillende onderdelen:
- Koel- en klimaatregelingsapparatuur: Inspectie, terugwinning, installatie, onderhoud en reparatie van apparatuur die F-gassen bevat, inclusief koelwagens en koelaanhangwagens.
- Klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen: Terugwinning van F-gassen.
- Stationaire brandbeveiligingsapparatuur: Inspectie, terugwinning, installatie, onderhoud en reparatie van systemen met F-gassen.
- Elektrische schakelinrichtingen: Terugwinning, installatie, onderhoud en reparatie van apparatuur met F-gassen.
- Stationaire apparatuur met oplosmiddelen: Terugwinning van oplosmiddelen op basis van F-gassen.
Categorieën van BRL 200-certificering
De BRL 200-certificering kent verschillende categorieën, afhankelijk van de taken die de persoon mag uitvoeren:
- Categorie 1: Mag alle taken van koel- en klimaatregelingsapparatuur (deel I) en klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen (deel II) uitvoeren.
- Categorie 2: Mag bepaalde taken uitvoeren, mits het koelcircuit gesloten blijft of minder dan 3 kg F-gassen bevat.
- Categorie 3: Mag terugwinning uitvoeren mits de apparatuur minder dan 3 kg F-gassen bevat of hermetisch is gesloten.
- Categorie 4: Mag lekkagecontrole uitvoeren, mits het koelcircuit niet geopend wordt.
Certificaat en examen
Het certificaat vermeldt de taken en apparatuur die de gecertificeerde persoon mag uitvoeren. Voor het behalen van het certificaat moet de persoon een examen met zowel een theoretisch als praktisch gedeelte succesvol afleggen bij een erkende exameninstelling. Het certificaat heeft een onbeperkte geldigheidsduur.
De eisen voor exameninstellingen en de certificeringsprocedure zijn opgenomen in deel VI van de BRL. Eenmalige toetsing van de exameninstellingen vindt plaats door middel van examens.
De belangrijkste verschillen
- BRL 100 is een certificering voor bedrijven, terwijl BRL 200 zich richt op individuen.
- BRL 100 certificeert bedrijfsprocessen, terwijl BRL 200 individuele vaardigheden en kennis certificeert.
- BRL 100 omvat geen onderscheid tussen categorieën zoals bij de BRL 200.
Hulp nodig?
De verschillen tussen BRL 100 en BRL 200 zijn van belang voor zowel bedrijven als individuen die werken met F-gassen. Door de juiste certificering te behalen, kunnen bedrijven en technici voldoen aan de normen en vereisten die gelden voor het veilig en verantwoord werken met F-gassen.
Ga je als koelmonteur aan de slag, maar weet je niet precies welke certificering je nodig hebt en hoe je deze kunt behalen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat.
Hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.
Climatools Blogs
Tips, tricks, trends en nieuws
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.
Blik Met Climatools Terug op Een Innovatief Jaar in De Klimaattechniek
Blik terug met Climatools op een jaar vol innovatieve ontwikkelingen en ontdek hoe Climatools je ook in het nieuwe jaar kan bijstaan met het behalen, beheren en behouden van de juiste bedrijfscertificering voor jouw werkzaamheden.
Wetswijzigingen in de Klimaattechniek in 2024 en 2025: Alles wat je moet weten over de BRL 100 en CO-certificeringen
In deze blog zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij en leggen we uit hoe je compliant blijft met de nieuwste regelgeving in 2025.
De Kosten van de K25000 Certificering voor Kleine Bedrijven en ZZP’ers: Wat Je Moet Weten
Hoeveel kost een K25000 CO-certificering van KIWA voor kleine bedrijven en ZZP'ers? We zetten de kosten uiteen in deze blog.
Natuurlijke Koudemiddelen: Alles wat je moet weten over de toekomst van koudemiddelen in Europa en Nederland
Natuurlijke koudemiddelen komen steeds vaker aan bod als het gaat om koelinstallaties. Maar wat houdt dit type koudemiddel precies in? En hoe verschilt het met de F-gassen die we kennen?
Hoe Kun je Zien of een Bedrijf CO-gecertificeerd is?
Wanneer je een verwarmingsinstallatie of onderhoud aan je gasverbrandingsinstallatie laat uitvoeren, is het van cruciaal belang dat je een gecertificeerd bedrijf inhuurt. Niet alleen omdat dit wettelijk verplicht is, maar ook om de veiligheid van de eigenaar van de installatie te waarborgen.
Opleiders en Certificerende Instanties voor CO-certificeringen in Nederland
In deze blog bespreken we verschillende opleiders die trainingen aanbieden voor het Bewijs van Vakmanschap CO, ook wel CO vakmanschap genoemd, evenals de certificerende instanties die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van de BRL 6000-25 en K25000 certificering.
Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering
Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.