Wat is het verschil tussen een BRL 100 en BRL 100-certificering? En welke heb jij nodig voor je werkzaamheden met F-gassen?

Wat is het Verschil Tussen een BRL 100 en BRL 200-certificering?

BRL 100

Als installateur werkende met F-gassen ben je verplicht een BRL 200-persoonscertificering te hebben. Maar heb je ook je BRL 100 nodig? En wat is het verschil tussen deze twee F-gas-certificaten?

Plan je werkzaamheden Climatools
April 9, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
5
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

Wat is het Verschil Tussen een BRL 100 en BRL 200-certificering?

Een F-gassencertificaat is verplicht voor installateurs en bedrijven die werken met F-gassen. Zo moet iedere individu die werkzaam is met F-gassen beschikken over een BRL 200-persoonscertificering. Daarnaast moeten bedrijven en zelfstandigen beschikken over een BRL 100-bedrijfscertificering. Niet iedere monteur binnen een bedrijf hoeft een BRL 100 te hebben, zolang er maar iemand binnen het bedrijf BRL 100-gecertificeerd is.

BRL 100-certificering

De BRL 100-certificering is gericht op bedrijven die werken met F-gassen. Het certificeert bedrijven voor hun processen, procedures en naleving van wettelijke voorschriften met betrekking tot het gebruik van F-gassen. Een BRL 100 bedrijfscertificering moet minimaal een keer per twee jaar worden geauditeerd.

BRL 200-certificering

De BRL 200-certificering is bedoeld voor personen die werken met F-gassen in koel- en klimaatinstallaties. Deze beoordelingsrichtlijn (BRL) stelt de eisen vast voor exameninstellingen die het F-gassen certificaat voor personen afgeven. De BRL beschrijft de benodigde kennis en vaardigheden voor het behalen van dit certificaat. Personen die met F-gassen werken, moeten dit certificaat hebben.

Daarnaast bevat de BRL 200 ook eisen voor exameninstellingen en de procedures voor het afgeven van certificaten. De instantie controleert of de exameninstellingen aan de vereisten voldoen.

Toepassingsgebied

De BRL 200-certificering richt zich op het toetsen van de theoretische kennis en praktische vaardigheden van personen die werken met F-gassen. Het certificaat kan worden verkregen voor verschillende onderdelen:

  • Koel- en klimaatregelingsapparatuur: Inspectie, terugwinning, installatie, onderhoud en reparatie van apparatuur die F-gassen bevat, inclusief koelwagens en koelaanhangwagens.
  • Klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen: Terugwinning van F-gassen.
  • Stationaire brandbeveiligingsapparatuur: Inspectie, terugwinning, installatie, onderhoud en reparatie van systemen met F-gassen.
  • Elektrische schakelinrichtingen: Terugwinning, installatie, onderhoud en reparatie van apparatuur met F-gassen.
  • Stationaire apparatuur met oplosmiddelen: Terugwinning van oplosmiddelen op basis van F-gassen.

Categorieën van BRL 200-certificering

De BRL 200-certificering kent verschillende categorieën, afhankelijk van de taken die de persoon mag uitvoeren:

  • Categorie 1: Mag alle taken van koel- en klimaatregelingsapparatuur (deel I) en klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen (deel II) uitvoeren.
  • Categorie 2: Mag bepaalde taken uitvoeren, mits het koelcircuit gesloten blijft of minder dan 3 kg F-gassen bevat.
  • Categorie 3: Mag terugwinning uitvoeren mits de apparatuur minder dan 3 kg F-gassen bevat of hermetisch is gesloten.
  • Categorie 4: Mag lekkagecontrole uitvoeren, mits het koelcircuit niet geopend wordt.

Certificaat en examen

Het certificaat vermeldt de taken en apparatuur die de gecertificeerde persoon mag uitvoeren. Voor het behalen van het certificaat moet de persoon een examen met zowel een theoretisch als praktisch gedeelte succesvol afleggen bij een erkende exameninstelling. Het certificaat heeft een onbeperkte geldigheidsduur.

De eisen voor exameninstellingen en de certificeringsprocedure zijn opgenomen in deel VI van de BRL. Eenmalige toetsing van de exameninstellingen vindt plaats door middel van examens.

De belangrijkste verschillen

  • BRL 100 is een certificering voor bedrijven, terwijl BRL 200 zich richt op individuen.
  • BRL 100 certificeert bedrijfsprocessen, terwijl BRL 200 individuele vaardigheden en kennis certificeert.
  • BRL 100 omvat geen onderscheid tussen categorieën zoals bij de BRL 200.

Hulp nodig?

De verschillen tussen BRL 100 en BRL 200 zijn van belang voor zowel bedrijven als individuen die werken met F-gassen. Door de juiste certificering te behalen, kunnen bedrijven en technici voldoen aan de normen en vereisten die gelden voor het veilig en verantwoord werken met F-gassen.

Ga je als koelmonteur aan de slag, maar weet je niet precies welke certificering je nodig hebt en hoe je deze kunt behalen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat.

Climatools
Geschreven door:
Climatools

Climatools is een uitgebreide software- en serviceoplossing op maat gemaakt voor professionals in de klimaattechnologie in Nederland, met als doel het installatiebeheer te vereenvoudigen en het naadloos behalen van certificeringen te vergemakkelijken.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

BRL 100 administratie

De Administratie Checklijst voor Koelinstallateurs onder de BRL 100

Een cruciaal onderdeel van het behalen en behouden van de BRL 100-certificering is het voldoen aan strenge administratie-eisen. In deze blog leggen we uit hoe dat werkt.

BRL 100
F-gassen-certificering
Koudemiddeladministratie
Certificering
Meer lezen
ZZP'ers met BRL 100

De BRL 100 Certificering voor ZZP'ers: Wat je moet weten

Hoewel de BRL 100 certificering vaak geassocieerd wordt met grotere bedrijven, is het ook voor ZZP’ers van groot belang om de juiste certificeringen te hebben.

BRL 100
F-gassen-certificering
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
BRL 100 voor MKB bedrijven

De BRL 100 Certificering voor MKB'ers: Alles Wat Je Moet Weten

Voor bedrijven met meer dan drie werknemers, ook wel MKB’ers genoemd, brengt het behalen van de BRL 100 certificering specifieke uitdagingen met zich mee.

BRL 100
F-gassen-certificering
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.